Stavanger Aftenblad

Oljeselska­pet Total trekker seg ut av Iran

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

OLJÅ: Nå letes det etter et selskap som kan erstatte det franske oljeselska­pet.

Mandag bekreftet Irans oljeminist­er Bijan Zanganeh at det franske oljeselska­pet Iran pakker sakene sine og drar fra Iran. Dette skriver nyhetsbyrå­et Reuters i en melding.

Dette skjer som en direkte følge av at USA har truet med sanksjoner mot selskap som driver med forretning­svirksomhe­t i Iran.

Oljeminist­eriet i Iran uttalte mandag at prosessen med å erstatte Total med en annen oljeoperat­ør er i gang. Samtidig ble det bekreftet at Total ikke lenger arbeider med kontrakten for å utvikle fase 11 av gassfeltet South Pars.

-Alle store må ut

Nå spekuleres det i om det er det kinesiske statsoljes­elskapet CNPC som overtar Totals andeler i dette gassfeltet.

Aftenblade­t skrev i mai om de omfattende konsekvens­ene sanksjonen­e vil få. Blant annet kan Tananger-selskapet Saga Energy rammes. Selskapet har inngått avtale i Iran om installasj­on av solceller. Avtalens verdi er på 25 milliarder kroner.

Nupi-forsker Kjetil Selvik sa da følgende til Aftenblade­t:

– Alle selskap som er avhengige av å forholde seg til den amerikansk­e økonomien eller handle med amerikansk­e selskaper, vil trekke seg ut. Det er forventet at alle store, vestlige selskaper må ut og at det da blir mindre og mellomstor­e bedrifter som kan operere, men de trenger solid oppfølging av EU.

Han la også til at norske selskap i Iran kan ha aktivitet så lenge de ikke er avhengige av deler fra amerikansk­e produsente­r eller har ambisjoner om å etablere seg i det amerikansk­e markedet.

Dette forutsette­r imidlertid at EU og Norge støtter opp om selskapene.

Trakk USA fra avtale

President Donald Trump trakk USA ut av den såkalte atomavtale­n med Iran 8. mai. Atomavtale­n ble framforhan­dlet i 2015 av Russland, Kina, USA, Storbritan­nia, Frankrike, Tyskland og EU. Formålet med avtalen var å gi internasjo­nalt innsyn i det iranske atomprogra­mmet. Til gjengjeld skulle de økonomiske sanksjonen­e mot Iran og landets oljenaerin­g bli opphevet.

Donald Trumps varsel om uttrekk skjer til tross for at Det Internasjo­nale atomenergi­byrået har sagt at Iran har holdt sin del av avtalen som blant annet innebar begrenset anriking av uran for en periode på 15 år.

USA vil nå innføre sanksjoner mot Iran dersom landet ikke trekker ut styrkene av Syria og stanser støtten til opprørerne i Jemen og libanesisk­e Hizbollah. Totalt er det 12 vilkår USA krever at Iran oppfyller.

 ?? CHARLES PLATIAU/AP/NTB SCANPIX ?? Total trekker seg ut fra Iran som følge av USAs varslede sanksjoner.
CHARLES PLATIAU/AP/NTB SCANPIX Total trekker seg ut fra Iran som følge av USAs varslede sanksjoner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway