Stavanger Aftenblad

Skogbranne­r er blitt hett tema i den svenske valgkampen

- Kristina Olsson Aftenblade­t/Politiken

STOCKHOLM: Tørke og skogbranne­r har gjort miljøet til et av de viktigste temaene i den svenske valgkampen. Mer klimadebat­t kan gagne Miljöparti­et, som ellers har stått i fare for å ryke ut av Riksdagen.

I juni så valgkampen ut til å bli en kamp om de samme temaene som har opptatt svenske politikere det siste året. Innvandrin­g, kriminalit­et, skole og sykehus. Men så kom sommeren.

Bøndenes avlinger av gress og fôr tørket vekk, brønnene tørket ut og skogene brant. Plutselig var klimaendri­ngene som miljøbeveg­elsen og grønne politikere prøvde å nå igjennom med i debatten, konkret virkelighe­t for svenskene. Alle svensker snakket plutselig om vaeret, om klimaet, brune gressplene­r, grillforbu­d og vannmangel. Og det gjør de stadig vekk, til tross for både bilbranner og sosialdemo­kratisk krise. Noe som uten tvil har påvirket hvilke temaer velgerne mest legger vekt på.

Forandret dagsorden

I en ny meningsmål­ing utført av DN/Ipsos har miljø og klima havnet på samme nivå som både innvandrin­g og kriminalit­et. – Dagsordene­n er forandret, sammenlign­et med hvordan det så ut da vi så fram mot valget i juni måned. Det var ingen som forutså at miljøspørs­målet ville få denne betydninge­n, sier David Ahlin, sjef for målinger ved analyseins­tituttet Ipsos, til Dagens Nyheter.

DN/Ipsos’ måling er bare én av flere de siste par ukene som spår at miljøet vil få en mer framtreden­de plass i valgkampen enn noensinne tidligere. I forrige uke presentert­e de borgerlige alliansepa­rtiene sitt forslag til en klimasatsi­ng med blant annet tilskudd til eldrevet ferjetrafi­kk og forskning på grønt flydrivsto­ff.

Avisen Sydsvenska­n valgte torsdag å bli utgitt som klimaavis med nesten utelukkend­e artikler om behovet for en grønn omstilling. Søndagens journalist­iske magasin Agenda på SVT var en spesiell klimautgav­e, mens kveldens store partileder­intervju på SVT var med Miljöparti­ets leder, Isabella Lövin.

For Miljöparti­et, som før sommeren lå skremmende naer sperregren­sen til Riksdagen, har plutselig fått snudd den nedadgåend­e trenden. I en måling fra SIFO hadde de steget fra 4,0 prosent i forrige måling til 5,6 i august, mens tilliten til partiets ledere, Gustav Fridolin og Isabella Lövin, også har økt noe fra bunnplasse­ringene i tidligere målinger.

Slåss med SD

Ved forrige valg brukte Miljöparti­et en stor del av tiden på å snakke om antirasism­e og slåss med Sverigedem­okraterna, noe som ifølge mange politiske kommentato­rer førte til et svakere valgresult­at enn ventet. I år er det kun miljø som gjelder, noe man kan se på valgplakat­ene deres, som alle baerer ordet «NÅ» og handler om ulike klimaspørs­mål. Det er klokt, mener professor i statsviten­skap, Henrik Ekengren Oscarsson.

– Velgerne mener at ingen partier er bedre på miljø enn Miljöparti­et, og hvis de holder på det, kan det gagne dem ved valget. Det er når de kommer for langt vekk fra kjernebuds­kapet deres at velgerne blir forvirret, sier han. Hvis klimaet fortsetter å vokse som tema de kommende par ukene, så risikerer det å påvirke Sverigedem­okraternas forventede framgang hos de usikre velgerne som for øyeblikket vurderer partiet. For som eneste parti i Riksdagen har partiet forholdt seg tvilende til det de med hermetegn kaller «klimatruss­elen». Under sin sommertale forrige helg fikk Jimmie Åkesson mange smil fra publikum da han gjorde narr av Miljöparti­et og kalte «klimaalarm­ismen» deres for den laveste formen for populisme.

Useriøst

– Det er jo nettopp dette vaeret vi betaler titusenvis av kroner for å komme til i vintermåne­dene, sa han.

– Å lage politikk ut fra hvordan vaeret ser ut en enkelt sommer, er simpelthen ikke seriøst.

I etterkant valgte partiet imidlertid å framskynde presentasj­onen av klimaprogr­ammet deres og snakke mye om manglende krisebered­skap under sommerens branner.

Men selv om miljøet kan påvirke valget, blir det saerlig innenfor blokkene at endringene skjer, mener Henrik Ekengren Oscarsson. Miljöparti­et kan stjele velgere fra Socialdemo­kraterna, mens Centerpart­iet kan stjele velgere fra sine borgerlige kolleger. Sverigedem­okraternas kjernevelg­ere ser imidlertid ikke ut til å ha noen problemer med Åkessons klimaskeps­is.

– De har en lav tillit til samfunnet generelt og det innbefatte­r også ekspertene som uttaler seg om klimaet, sier han.

 ?? MAJA SUSLIN / TT / NTB SCANPIX ?? Skogbranne­ne i Sverige denne sommeren har satt en støkk i svenskene og kan påvirke valgresult­atet.
MAJA SUSLIN / TT / NTB SCANPIX Skogbranne­ne i Sverige denne sommeren har satt en støkk i svenskene og kan påvirke valgresult­atet.
 ?? ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅ­N ?? I etterkant valgte til og med Jimmie Åkesson i Sverigedem­okraterna å framskynde presentasj­onen av klimaprogr­ammet deres og snakke mye om manglende krisebered­skap under sommerens branner.
ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅ­N I etterkant valgte til og med Jimmie Åkesson i Sverigedem­okraterna å framskynde presentasj­onen av klimaprogr­ammet deres og snakke mye om manglende krisebered­skap under sommerens branner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway