Stavanger Aftenblad

Nye kamper herjer Kabul etter rakettangr­epene

-

KABUL: Harde kamper oppstod i en rekke bydeler etter at opprørere skjøt raketter mot presidentp­alasset og andre sentrale bygninger i den afghanske hovedstade­n i går morges.

Rakettene ble avfyrt idet president Ashraf Ghani holdt en direktesen­dt tale i forbindels­e med starten på feiringen av den muslimske høytiden id al-adha.

– Hvis de tror at rakettangr­epene vil holde afghanerne nede, så tar de feil, sa Ghani idet han avbrøt den forberedte talen som følge av lyden fra rakettene.

Like etter ble det meldt at militaere helikoptre angrep et område i Kabuls gamleby.

En talsmann for innenriksd­epartement­et, Najib Danish, bekrefter at opprørere har tatt kontroll over en bygning like ved en moské og avfyrt flere raketter.

– To personer er såret. Sikkerhets­styrker kjemper mot terroriste­ne, sier Danish til nyhetsbyrå­et AFP.

Det er uklart hvem som står bak angrepet. Ingen har foreløpig tatt ansvar for det.

Omringet område

At angrepet skjer på starten av id-feiringen, sender et kraftig budskap til president Ashraf Ghani. Han har bedt Taliban om våpenhvile og ønsker forhandlin­ger med opprørerne for å slutt på den snart 17 år lange krigen. Ifølge politisjef­en i Kabul, Hashmat Stanikzai, begynte kampene cirka klokka 9. Han sier at han ennå ikke har oversikt over antall drepte og sårede. Rakettene skal ha vaert rettet mot minst to områder av den afghanske hovedstade­n, blant annet området som regnes som byens best bevoktede, og som rommer ambassader og regjerings­bygninger.

Ifølge politiet landet den første raketten i naerheten av presidentp­alasset, mens en annen landet like ved et NATO-anlegg og den amerikansk­e ambassaden.

Tidligere tirsdag skal det ha blitt observert et mistenkeli­g kjøretøy ved et hus like ved en moské der hundrevis av mennesker var samlet for å feire starten på id.

Etter rakettangr­epet ble det meldt at sikkerhets­styrker hadde omringet området der angriperne trolig befant seg, og at det var iverksatt en operasjon for enten å pågripe dem eller nedkjempe dem.

Ønsker våpenhvile

President Ghani sa i helgen at han ønsker en våpenhvile med Taliban i forbindels­e med den muslimske høytiden id al-adha, såfremt Taliban også legger ned våpnene.

Det er imidlertid ingen tegn til at Taliban har ønsket å gå med på dette, og det har ennå ikke kommet noe offisielt svar fra opprørsgru­ppen. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway