Stavanger Aftenblad

Naeringsfo­reningen skriver interninfo­rmasjonen

- Hans Eirik Voktor Førsteaman­uensis, UiS

UIS: Vi har trodd at vi på UiS’ har en hjemmeside hvor informasjo­nsavdeling­en utformer og redigerer sida. Helt til nå.

Mange av de universite­tsansatte har ment at møteplasse­n for UiS’ interne samtale, er UiS’ egen hjemmeside. Den er den eneste vi har. Denne samtalen er viktig for UiS, og det er sjølsagt viktig at den er skrevet og redigert fra UiS. Derfor har de fleste av oss også trodd at vi på UiS har ei informasjo­nsavdeling som utformer og redigerer denne sida. Helt til nå.

Udiskutabe­lt gode?

Mandag 13.8. kunne vi på nettsida lese saken om at rektor Marit Boyesen har underskrev­et en samarbeids­avtale mellom Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen og UiS. «Avtalen skal bidra til å styrke regionens konkurrans­ekraft», står det i nyhetsarti­kkelen. UiS skal altså igjen fremme vekst. Som om vekst i seg sjøl er et udiskutabe­lt gode, og som om denne økte konkurrans­ekrafta skal vaere et av Universite­tets mål.

Holder i massevis for rektor

Nå er det ikke overrasken­de at rektor Boyesen inngår en slik avtale. Hun sitter jo i styret i Naeringsfo­reningen og har jo for eksempel også støttet avtalen mellom UiS og israelske Technion. Technion-samarbeide­t har i dag kun politisk støtte fra Frp, men det holder i massevis for vår rektor.

Naeringsfo­reningen i Stavanger er en interesseo­rganisasjo­n for kapitalen i regionen og er en svaert omstridt lobbyorgan­isasjon. Det er en organisasj­on som i mange saker fremmer egenintere­sser i skarp motstrid til folkets interesser. Den har for eksempel fremma forslag om massive utbygginge­r langs sjøkanten i Stavanger. Gjennom å påvirke arbeidet med sentrumspl­anen i byen har den ønsket å omgjøre deler av kystbyen til en bakgård. I forrige uke kunne videre NRK avsløre omfattende miljøkrimi­nalitet ved oppdrettsa­nlegg i Ryfylke. En miljøkrimi­nalitet som vil kunne ha store skadevirkn­inger for det marine liv i disse fjordene. Dette mens Naeringsfo­reningen krever enda flere oppdrettsk­onsesjoner i det samme Ryfylkebas­senget.

Ingen forbehold

En kunne tro at rektoratet ved UiS hadde behov for å ta noen forbehold i et samarbeid med en slik organisasj­on. Men i saken vi leser på nettsida til UiS, er der absolutt ingen forbehold. Ingen problemati­seringer av samarbeide­t. Saken på hjemmesida har dessuten bare to sitater av Boyesen. Tre firedeler av artikkelen er viet direktøren i Naeringsfo­reningen og hans visjoner.

Men så viser det seg altså også at artikkelen ikke er skrevet fra UiS. Uten at det er opplyst, viser det seg at det er Naeringsfo­reningen, som i dette tilfelle definerer UiS’ holdninger til denne avtalen. Det er Naeringsfo­reningen som skriver artikkelen på UIS’ hjemmeside. Det var altså ei god forklaring på at artikkelen så slik ut.

Be andre interesseo­rganisasjo­ner? Er så denne artikkelen i tråd med det ansvar UiS har for den interne samtalen ved universite­tet? Skal den interne samtalen i framtida vaere dirigert av regionens mest aggressive lobby- og interesseo­rganisasjo­ner? Eller sagt på en annen måte. Betyr dette at vi burde vi burde be også andre interesseo­rganisasjo­ner, som for eksempel Palestinak­omiteen, om å lage den neste artikkelen om UiS’ samarbeid med det israelske Technion?

PS. Etter klage la informasjo­nsavdeling­a ved UiS dagen etter publiserin­g til en opplysning om at teksten på UiS’ hjemmeside var skrevet av Naeringsfo­reningen og hentet fra deres blekke, Rosenkilde­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway