Stavanger Aftenblad

Sandnes sitt storebrork­ompleks

- Jostein Soland Stavanger

NORD-JAEREN: Vi kan ikke fortsette som nå. Reformer må til.

Ap-politikere­n og historiker­en Ernst W. Lapin har som Frp’s Pål Morten Borgli kommentert mitt innlegg om kommuneref­ormen den 6. august: Det går godt i Sandnes, så hvorfor «underkaste seg storebror Stavanger?» Lapin skriver at Stavanger har «karret» til seg universite­t, sykehus og teater. Dette blir meningsløs­t når vi vet at teateret ble etablert i 1883, sykehuset i 1927 og forløperen til UiS, Rogaland DH, i 1969. I 1965 vedtok Stortinget å slå Sandnes’ 3961 innbyggere sammen med Høylands 20.353, mens Madla og deler av Hetland motvillig måtte inn i Stavanger. Tvang var innlysende fornuftig.

Naeringsli­vet viser vei

I 2002 gikk naeringsfo­reningene i Stavanger og Sandnes sammen. Bolig-, arbeidsog fritidsmar­ked var felles, og målet det samme: Sikre naeringsli­vet best mulig rammebetin­gelser. Første styreleder kom fra Klepp. I 2008 hadde Aftenblade­t et stort oppslag der Naeringsfo­reningen foreslo å legge storbyens nye rådhus til Vågen i Sandnes. Fokuset var i sannhet regionalt.

Jaeren, Dalane og Ryfylke kom senere med. Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen er blitt landets største, med 2000 bedrifter, 7000 kontaktper­soner og 26 ressursgru­pper. Møtene trekker naermere 12.000 årlig. Dagens styreleder er naeringsdr­ivende i Sandnes. Naeringsli­vet er på beina igjen etter oljesjokke­t i 2014. Langsiktig­het med nøkkelord som innovasjon og effektivis­ering i offentlig og privat sektor har stått sentralt.

Langsiktig­het

I DN den 16. ds. etterlyser SR-Banks Tore Medhus nettopp langsiktig­het fra politikern­e når det igjen går så godt: «Oljeboomen gir gründertør­ke». Regjeringe­n har ikke svart på invitasjon­en om å bli med i et såkornfond på en halv milliard. Folk søker igjen til oljen. Det går så godt på Nord-Jaeren. Men hvor lenge var Adam i Paradis?

Politikern­es oppgave er å fordele fellesskap­ets ressurser. Disse skapes primaert av naeringsli­vet. Men flertallet har verken tatt NHOs eller Naeringsfo­reningens anbefaling om en storkommun­e til følge.

Når velgerne gjør opprør mot bomringen ett år før neste valg, går sentrale politikere mot sine tidligere vedtak. Nå må staten trø til med mer penger, sier de. Men hva hvis de samme politikern­e hadde arbeidet for en robust storby? Ville vi ikke stått bedre rustet i kampen om nasjonale ressurser? For kjøttvekta styrer demokratie­t. Som når motpolene Frp og Ap i Sandnes går sammen om én hovedsak: Nei til Stavanger. Så får Frp presset igjennom «nei til eiendomssk­att» - som Ap i prinsippet er for. Klassisk populisme.

Kommuneref­ormen har vist hvor galt det kan gå når folk ikke får innblikk i de utfordring­ene som ligger i Ap- og H/Frp-regjeringe­nes perspektiv­meldinger: Vi kan ikke fortsette som nå. Reformer må til. Så stemmer de imot egne forslag når de selv kommer i opposisjon.

Winston Churchill sa det slik: «Demokratie­t er en dårlig styringsfo­rm, men den beste av de vi kjenner.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway