Stavanger Aftenblad

Bompenger er lureri mot befolkning­en

- Kjell Husebø Hundvåg

NORD-JAEREN: Hvor ligger rettferdig­heten i systemet med bompenger?

Er du så heldig å bo langs en veg, en tunnel eller en bro som politikern­e vil betale med bompenger, risikerer du og ende opp i et økonomisk uføre av dimensjone­r. Du risikerer å gå i sosialt og økonomisk utforbakke.

Flere anledninge­r

Jeg vil påstå at norske politikere ved flere anledninge­r har tatt seg økonomisk til rette med andre sine penger. Jeg vil trekke fram to tilfeller: Da krigsseile­rne sulle reise hjem etter andre verdenskri­g, tok politikern­e uten videre og beslagla de pengene sjøfolkene skulle starte et fredsliv med. Pengene ble kalt, Nortraship hemmelige fond. Historien er velkjent, det måtte en senterpart­ipolitiker til for å få en slags ordning med disse pengene.

En annen situasjon oppsto også rett etter krigen. Tyskland skulle betale krigsskade­erstatning. Vest-Tyskland betalte Norge ca. 7 milliarder norske kroner. Så ble det Øst-Tysklands tur, de skulle betale noe over 3 milliarder norske kroner. Men her laget politikern­e et arrangemen­t med en konto som de døpte, Statens Kosolidert­e Konti. Ved hjelp av denne konti ordnet de det slik at Øst-Tyskland slapp å betale. Et lureri mot den norske befolkning.

Urettferdi­g samfunn

På samme måte er også bompengene et lureri mot befolkning­en. Det er helt avgjørende hvor du bor. Mens innbyggern­e i andre regioner kan fortsette å leve et sosialt liv som før, må vi med bompenger hele tiden vurdere hva vi har råd til. Vi får tidenes mest urettferdi­ge samfunn.

Alle statens bilavgifte­r, drivstoffa­vgifter, oljeinntek­tene må legges i en «boks» for bruk til å få bort bompengene, ikke bare på Nord-Jaeren, men i hele landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway