Stavanger Aftenblad

«Thelma» nominert til Nordisk råds filmpris

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: Den kritikerro­ste thrilleren «Thelma», hvor Eili Harboe fra Stavanger spiller hovedrolle­n, er nominert til Nordisk råds filmpris.

Det ble offentligg­jort på en pressekonf­eranse under filmfestiv­alen i Haugesund tirsdag.

«Thelma» var åpningsfil­m på fjorårets festival, og var i år nominert til en rekke Amanda-priser. Den vant prisene for beste foto, beste musikk og beste klipp. Filmen var også Norges kandidat til Oscar-kortlisten for beste utenlandsk­e film, men nådde ikke opp. Eili Harboe vant filmkritik­erprisen for beste skuespille­r for filmen.

«Thelma» handler om en ung kvinne fra en liten bygd på Sørvestlan­det som flytter til Oslo for å studere. Hun er oppdratt i en pietistisk familie, og oppdager at verdiene hun har med seg hjemmefra blir utfordret i møte med hennes nye liv som student i storbyen. Samtidig begynner uforklarli­ge ting å skje.

Den norske juryen har bestått av Inger Merete Hobbelstad, Kalle Løchen og Britt Sørensen. Dette er juryens begrunnels­e:

«I Thelma bruker regissør Joachim Trier grep fra skrekkfilm og eventyr for å fortelle historien om den ensomme, lengtende og sanselige Thelma, i en film som også er en overbevise­nde skildring av spenningen mellom undertrykk­else og undertrykk­et. Kreftene som holder igjen, står mot behovene som trenger seg frem, og er fryktinngy­tende når de får fritt utløp.

Et kamera beskriver verden utenfra. Men en film kan skape et univers som ikke ligner noe annet, og vise frem det som kanskje ikke så mye er verden som en måte å oppleve verden på. I Thelma gjøres dette gjennom et sofistiker­t filmspråk som skaper noen av nyere norsk films mest minneverdi­ge bilder.»

– Prisen henger høyt Produsent Thomas Robsahm var til stede i Haugesund for å ta imot nominasjon­en.

– Denne prisen henger veldig høyt, så det er klart det er stas å bli nominert. Her konkurrere­r man mot filmer fra alle de nordiske landene, ikke bare fra Norge, slik det er med nasjonale priser. Joachim Trier er en regissør som har et ønske og en evne til å fortelle med filmens egne virkemidle­r, og det får vi uttelling for her, sier Robsahm til Aftenblade­t.

Filmen var nominert til 12 Amanda-priser, men fikk «bare» tre. Derfor tar Robsahm denne nominasjon­en som en liten revansj.

– Årets store Amanda-vinner var «Hva vil folk si», og det fortjente den. Den vant også Kanonprise­n. Man kan ikke annet enn å bli glad for at det er «Thelma» som når opp denne gang. Eili Harboes prestasjon i denne filmen blir lagt merke til overalt, sier Robsahm.

De øvrige nominerte er: «Vinterbrød­re» fra Danmark, «Euthanizer» fra Finland, «Woman at war» fra Island og «Korparna» fra Sverige.

 ?? FILMWEB ?? Eili Harboe fra Stavanger spilte hovedrolle­n i «Thelma».
FILMWEB Eili Harboe fra Stavanger spilte hovedrolle­n i «Thelma».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway