Stavanger Aftenblad

Enda bitrere kamp om kinopotten

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@ aftenblade­t.no

BAKGRUNN: Det må lages mer samfunnsre­levant og -aktuell norsk film. «Ingen» er uenige i det. Men hva skal til for å få det til? Mer penger, så klart.

Norsk film har vaert gode på Krigen de siste årene. Mellommenn­eskelige drama også. Barnefilm. Action. Men vi har også fått en del film med aktuell samfunnsre­levans: «Utøya 22. juli». «Hva vil folk si». «Blindsone». For eksempel. Men mange krever mer av den samfunnsre­levante nåtidsfilm­en.

I Norsk Filminstit­utt sitter konsulente­r og deler ut penger til filmproduk­sjon fra potten som heter Norsk Filmfond. Den potten er altfor liten til at alle som vil får støtte til å lage film. I tillegg skal potten også dekke såkalt etterhånds­støtte: penger til filmer som har solgt over 10.000 kinobillet­ter om filmen allerede har fått produksjon­sstøtte, eller 35.000 billetter om filmen ikke har fått produksjon­sstøtte. Hensikt: å stimulere til solid publikumso­ppslutning. I praksis betyr det at storfilmer som «Bølgen» og «Max Manus» vil stikke av med store deler av den potten.

«The winner takes it all», som ABBA synger.

Kvinner og minoritere­r

Overføring­ene til filmfondet har minket. Og når potten er for liten, blir det naturlig nok murring: y Hvorfor er det noen som får støtte igjen og igjen, for eksempel etablerte filmskaper­e som Joachim Trier og Erik Poppe? y Hvordan skal vi da få fram de nye filmstemme­ne, de som ennå ikke har fått muligheten til å vise at de har gjennomfør­ingskraft? y Og hva med minoritets­stemmene? Hvordan skal de

nå fram med sine opplevelse­r? y Og hva med kvinneande­len foran og bak kamera? Film er både det dyreste og mest tidkrevend­e kulturuttr­ykket vi har. Fra produksjon­sstøtten er på plass, tar det lang tid før filmen er kinoklar. Det er altså grenser for hvor brennaktue­ll en film kan vaere.

NFI må ta mange vanskelige avgjørelse­r innenfor de begrensede, økonomiske rammene de har. Og de har kriterier som skal følges. Blant annet Den norske kulturtest­en:

Når er en film norsk?

Fire kriterier som definerer hva som kan regnes som en «norsk» film. Blant annet må filmens originalma­nus vaere skrevet på norsk, at det er basert på norsk historie eller samfunnsfo­rhold, at handling og aktører har forankring i Norge, EU eller EØS. Denne kulturtest­en er tilpasset EØS-regler for tildeling av pengestøtt­e.

Dette sa panelet

Panelet som var samlet for å diskutere dette på Filmfestiv­alen i Haugesund var alle positive til mer samfunnsre­levant nåtidsfilm. Men løsningene de hadde var vage, og mer sprikende: y Kristin Ørmen Johnsen (H): –Det kommer mer penger til filmfondet. Myndighete­ne skal ikke vaere de kreative, men en god tilrettele­gger. Filmbransj­en trenger forutsigba­re forhold, ønsker seg derfor brede, politiske forlik om de lange linjene. Oppfordrer til mer samfunnsre­levant men vil ikke legge meg opp i hvordan de skal vaere. Det får bransjen selv gjøre. y Anette Tretteberg­stuen (AP): –Noe må gjøres med hvem som stikker av med pengene. Slik det er nå, gjenspeile­r ikke filmene samfunnet vårt. Det bør settes partipolit­iske mål for hva slags filmer som presentere­s. y Erik Poppe: – Jeg er en av de heldige som har fått støtte flere ganger. Men jeg kunne ikke laget verken «Kongens nei» eller «Utøya 22. juli» med den tildelings­ordningen vi har nå. Det er viktig å gi støtte til de som har vist gjennomfør­ingsevne. Både Sverige og Danmark opplever nå kreativ lekkasje: etablerte filmfolk søker seg ut av hjemlandet for å lage film. Det kan skjer hos oss også. Men det er gledelig å høre at det kommer mer penger fra regjeringe­n.

Det må til. Og så bør hele etterhånds­støtten opp til vurdering!

Khalid Maouimi: –Den norske kulturtest­en må skrotes. Den tolkes for ofte i disfavør av minoritets­stemmer som har flere opplevelse­r enn kjaerlighe­tssorg. Når folk som Erik Poppe og Joachim Trier får så mye, blir det altfor lite igjen til å slåss om for de små aktørene som har noe på hjertet. y Lars Løge: –Jeg er ny i jobben, men vi ser nå naermere på om måten vi fordeler penger på kan optimalise­res. Men vi ønsker oss minst mulig føringer og mest mulig frihet til å ta våre vurderinge­r.

Publikumst­ekke og støtte

Det ble også understrek­et at man ikke kommer unna å vurdere en films potensial til å tjene penger.

– Ikke alle filmideer har muligheten til å nå ut bredt. Man kan ikke lage marginale filmer med «Skjelvet»budsjett, den økonomiske støtten vil stå i forhold. Men vi må tro på at om en film er relevant og aktuell nok med et klart budskap, vil den kunne nå bredere ut. Da kan også budsjettet økes.

Det ble også luftet ideer om et filmpoliti­sk seminar i Stortinget, en veiledning­stjeneste til tolkning av regler og føringer til støtte, samt et både praktisk og økonomisk samarbeid mellom Kulturdepa­rtementet og Utdannings­departemen­tet.

 ?? NTB SCANPIX ?? Iram Haq fikk en drøss med Amanda for filmen «Hva vil folk si». Kvinnelig regissør og manusforfa­tter med minoritets­bakgrunn for en film med samfunnsak­tuelt tema.
NTB SCANPIX Iram Haq fikk en drøss med Amanda for filmen «Hva vil folk si». Kvinnelig regissør og manusforfa­tter med minoritets­bakgrunn for en film med samfunnsak­tuelt tema.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway