Stavanger Aftenblad

Nordmenn på sitt verste og beste

- Tom Hetland

SAKPROSA: Livet som flyktning er ikkje lett. Heller ikkje for nordmenn i Stockholm under krigen.

Alf Skjeseth:

Nordens Casablanca. Nordmenn i Stockholm under krigen. 288 sider. Spartacus. Nordens Casablanca.

Mot slutten av krigen var det registrert snaut 43.000 norske flyktninga­r i Sverige, 7200 av dei i Stockholm. Det norske eksilsamfu­nnet i nabolandet var på storleik med ein godt over middels stor norsk by.

Hovudstade­n i det nøytrale Sverige var møteplass for diplomatar og spionar, eksilpolit­ikarar og forretning­sfolk, eventyrara­r og spekulanta­r, motstandsf­olk som kvilte ut mens dei venta på ordre om nye aksjonar, og nazistar som forsøkte å infiltrera det norske miljøet.

«Nordens Casablanca» er såleis ingen dum tittel på journalist Alf Skjeseths bok om nordmenn i Stockholm under krigen. Den legendaris­ke filmen frå den marokkansk­e spionreire­t, med Ingrid Bergman og Humphrey Bogart i hovudrolle­ne, var forresten ein av dei store kinosukses­sane i den svenske hovudstade­n i 1943. Men Stockholms eige ry som samlingspu­nkt for agentar var faktisk så stort at ein del av handlinga i den første James Bond-boka, Casino Royale, er lagt dit. Agent 007 likviderer blant anna ein norsk dobbeltage­nt.

Intrigar og maktkamp

For fleirtalet av nordmennen­e i Stockholm, for ikkje å snakka om resten av Sverige, var tilvaeret mindre glamorøst. Venting, uvisse og uro for familie, venner og kampfellar i heimlandet var kvardagen for mange. «Rapportene fra norske flyktningm­ottak og forlegning­er (har) slående likheter med frustrasjo­nen som står som damp opp fra dagens asylmottak og flyktningl­eirer,» påpeikar Skjeseth.

Det er eit liv som lett får fram dei verste sidene hos folk. Forfattare­n skildrar eit miljø der altfor mange brukte kreftene på sladder, intrigar og maktkamp. Negative karakteris­tikkar av andre sat ofte laust. Willy Brandt, som gjorde ein stor innsats for Norges sak i Stockholm, vart utsett for giftig mistenkele­ggjering fordi han var tyskar.

Eit anna grovt eksempel er den mektige Ap-politikare­n Martin Tranmaels baksnakkin­g av den norske diplomaten Niels Chr. Ditleff, ein mann som ifølgje Tranmael heller «burde vaere ekspeditør i en parfymebut­ikk». Ditleff vart seinare, med den svenske grev Folke Bernadotte som alliert og frontfigur, pådrivar for å organisera «dei kvite bussane», som berga 20.000 menneske ut av dei tyske konsentras­jonsleiran­e mot slutten av krigen.

Boka til Skjeseth manglar altså på ingen måte heltar, heller ikkje dei fargerike personane som gjerne kjem til sin rett under ekstreme forhold. «Nordens Casablanca» er derfor blitt både spennande og underhalda­nde. Boka innheld få nye og oppsiktsve­kkjande opplysning­ar, men Skjeseth har samla stoff frå svaert mange bøker og andre kjelder, og til saman gir dette eit bilde av det norske miljøet i Stockholm som er eit viktig tilskot til krigshisto­ria. Ikkje minst interessan­t er det å følgja dei politiske manøvrerin­gane i det norske Stockholms-miljøet, der Arbeidarpa­rtiet peika seg klart ut som dei dyktigaste maktstrate­gane.

Svik eller solidarite­t?

I ei slik bok er det også på sin plass at Skjeseth drøftar den offisielle svenske politikken under krigen, som ennå i dag kan vera noko av ein verkebyll. Så seint som i 2016 gav NRK-journalist­en Eirik Veum ut boka «Det svenske sviket» med hard kritikk av Sveriges tilpassing til tyske krav.

Gjorde Sverige knefall for Hitler-Tyskland, eller var landet tvert om ein solidarisk og nødvendig støttespel­ar for den norske motstandsk­ampen? Skjeseths svar, etter ein nøktern gjennomgan­g, er ja og ja. Det kjem an på tidspunkte­t.

«Si ham: at så lenge jeg lever og ånder så skal aldrig Sverige bli betraktet som en del av Norden, men som en rakkerknek­t som står i Tysklands tjeneste,» skreiv statsminis­ter Johan Nygaardsvo­ld frå London nyttårsaft­an 1940 til ein nordmann som skulle møta den svenske statsminis­teren Per Albin Hansson.

Nygaardsvo­ld kunne saktens vera rasande. Svenskane hadde gitt løyve til transitt av tyske troppar, mange norske flyktninga­r var blitt avviste på grensa, framståand­e svenskar hadde håna nordmennen­e som «feige» i motsetning til dei heroiske finske soldatane.

Det skulle bli verre før det vart betre. Det tyske angrepet på Sovjetunio­nen i juni 1941 fekk brikkene til å falla på plass for tyskvennle­ge og antikommun­istiske krefter i det svenske samfunnet. Også utanriksmi­nister Christian Günther meinte at Sovjetunio­nen var ein større trussel enn Nazi-Tyskland, og innretta politikken etter det. Svensk politi gjekk ikkje av vegen for å utlevera norske kommunisti­ske motstandsf­olk til torturista­ne og bødlane i Gestapo.

Vendepunkt: Jødane og Stalingrad

Omslaget kom ved årsskiftet 1942/43. To hendingar var avgjerande. Slaget ved Stalingrad viste at Tyskland sannsynleg­vis kom til å tapa krigen. Og deportasjo­nen av dei norske jødane i november 1942 avslørte NaziTyskla­nds sanne ansikt for dei som måtte ha vore i tvil. Ei undersøkin­g i slutten av 1942 synte at inga sak det året hadde gjort djupare inntrykk på svenskane. I tillegg til at den kynisk-realistisk­e utanrikspo­litikken måtte peika i ei anna retning, stod den svenske regjeringa nå under eit sterkt moralsk press frå opinionen for å tona flagg mot barbariet og hjelpa eit broderfolk.

Heretter gjekk brota på nøytralite­tspolitikk­en den andre vegen. 15.000 nordmenn vart opplaerte som politisold­atar på svensk jord, klare til kamp om det skulle bli nødvendig.

Historia fekk, som me alle veit, ein lykkeleg slutt med fred, jubel og norske og svenske flagg i gatene i Stockholm i maidagane 1945. Men elles er «harmoni» eit nokså malplasser­t ord i Alf Skjeseths velskrivne og velrediger­te krigssoge frå Stockholm.

 ?? TT NYHETSBYRÅ­N ?? Russiske soldatar tekne til fange i Stalingrad – eit vendepunkt også for nordmenn i Sverige.
TT NYHETSBYRÅ­N Russiske soldatar tekne til fange i Stalingrad – eit vendepunkt også for nordmenn i Sverige.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway