Stavanger Aftenblad

Derfor er Jonas Gahr Støre Olaug Bollestads plan B

- Geir Søndeland journalist geir.sondeland@ aftenblade­t.no

OSLO: Hun blir ikke såret over at «alle» peker på Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder. Selv tenker Olaug Bollestad at Knut Arild Hareide er leder også etter ekstraordi­naert landsmøte.

– Jeg «grugleder» meg, sier Bollestad før KrFs ekstraordi­naere landsmøte på Gardermoen fredag.

– Hvordan skal du feire dersom landsmøtet følger ditt råd?

– Jeg tenker ikke på å feire.

– Er du forberedt på nederlag? – Jeg tenker at alt kan skje. Ingenting er avgjort, sier hun.

– Har KrF en beredskap på at Hareide kan flagge at han går av dersom landsmøtet ikke følger hans råd?

– Vi har ikke jobbet ut fra det. Jeg tenker at Hareide leder KrF fredag og etter fredagen, sier Bollestad.

– Trenger KrF en psykolog etterpå?

– Det er mange i KrF som har vaert ute i hardt vaer før. Dette handler ikke bare om følelser. Det går dypere enn det. Uansett hvem som vinner, må vi vise raushet til de som opplever å ha tapt.

– Er du enig i at det er problemati­sk å snakke om vinnere og tapere?

– Ja, jeg opplever det. Ledelsen har vaert helt enige om at vi ønsker et veivalg, men vi var uenige om retningen. Vi er enige om det. Så om det blir det ene eller det andre, skal vi stå med partiet og vårt valg og bygge partiet – uansett. Det tenker jeg at er et viktig signal. Da viser vi at det viktigste er hva vi samarbeide­r om - ikke med, sier Bollestad.

Plan B

Primaert anbefaler hun KrF å søke regjerings­makt med Høyre, Frp og Venstre.

Bollestad vedgår at det ikke er gitt at KrF faktisk går inn i den sittende regjeringe­n selv om KrF går inn for det fredag:

– Nei, for oss handler det om politisk gjennomsla­g, sier hun.

Her kommer 1. nestledere­ns plan B inn. Søke regjerings­makt med Ap og Sp - og dermed peke på Jonas Gahr Støre som ny statsminis­ter.

Bollestad sa hun nesten ville spy da Geir Pollestad mistenkte henne for å peke på Erna Solberg av taktiske hensyn som gjenvalg i Rogaland. Bollestad var ordfører i Gjesdal fra 2007 til 2013 med Ap som trofast partner. Hun forhandlet også fram bruddet til KrF med Høyre og Frp i Rogaland fylkesting i 2015.

– Ditt sekundaere ønske er å sondere med Støre og kompani?

– Ja, bekrefter hun.

– Det eneste jeg ikke håper på, er at vi blir stående der vi er i dag. Da skyver vi bare på utfordring­en, og folk vil oppleve at vi ikke klarer å ta et veivalg. Nå har vi snudd nesten hele Norge på hodet, og så skal vi ikke klare å ta et reelt valg likevel? spør Bollestad.

– Er det et personlig nederlag for deg hvis KrF må gå til Støre?

– Det handler ikke om å mislykkes, men om å ha gjennomsla­g for politikken. Og det er forskjell på sonderinge­r og forhandlin­ger. Bordet kan lett fange, og da er jeg opptatt av hva prosjektet og politikken er. Det er ikke om å gjøre for meg å gå inn i en høyre-regjering hvis vi ikke får politisk gjennomsla­g, sier Bollestad, som blir 57 år søndag.

– Det er et nytt veivalg både om man går i regjering med Høyre og Frp eller med Ap. Det betyr at vi er nødt til å bruke mye tid på å bygge uansett, sier Bollestad.

Ønsker gjenvalg

I neste uke drar partiledel­sen på en mini-turné. Tillitsval­gte og utvalgte folkevalgt­e i Rogaland KrF er invitert til å møte trioen onsdag kveld i Stavanger. Agder besøkes dagen før.

Samtlige tre har varslet valgkomite­en i KrF om at de ønsker gjenvalg under det ordinaere landsmøtet i KrF i Stavanger i april neste år. Det er imidlertid rikelig med anledninge­r til å ombestemme seg før det, og ifølge TV2 går Hareide av om han taper avstemming­en på Gardermoen.

Ifølge NRK har Hareide varslet sentralsty­ret om at han ikke finner det naturlig å fortsette dersom partiet ikke følger hans råd. Sentralsty­remedlem Bollestad vil ikke referere fra interne møter.

– Er det deilig for deg at du er blant de få som har fått vite hva Hareide vil gjøre hvis landsmøtet ikke følger hans råd?

– Haha. Luringen. Luringen, du. Jeg har en utrolig god dialog med Hareide. Han er utrolig tydelig på at dette er et retningsva­lg og at lederverve­t ikke er en del av dette.

Bollestad var ordfører i Gjesdal fra 2007 til 2013 med Ap som trofast partner.

 ?? OLAV OLSEN ?? Olaug Bollestad avbildet i KrFs fløy på Stortinget foran portretten­e av KrF-høvdingene Lars Korvald og Kjell Magne Bondevik. Selv har hun et «veldig avslappet» forhold til spørsmål om eventuell ny partileder i KrF.
OLAV OLSEN Olaug Bollestad avbildet i KrFs fløy på Stortinget foran portretten­e av KrF-høvdingene Lars Korvald og Kjell Magne Bondevik. Selv har hun et «veldig avslappet» forhold til spørsmål om eventuell ny partileder i KrF.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway