Stavanger Aftenblad

SV foreslår høyere eiendomssk­att

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

POLITIKK: SVs programfor­slag til valget i 2019 består av mer penger til skole og barnehage, mindre bil og ønske om kortere arbeidsdag. Dette skal finansiere­s med blant annet høyere eiendomssk­att.

– Dette er et program vi mener vi kan styre byen på. Det er dette vi vil oppnå, sier gruppelede­r og medlem av programkom­iteen i SV, Eirik Faret Sakariasse­n.

–Om vi kommer i posisjon, har vi stor tro på det lokale samarbeide­t på venstresid­en. Vi laget et budsjett sammen, og var enig om veldig mye, sier medlem av programkom­iteen, Inger Kristine Aspli.

– Det er et veldig dyrt program. Hvordan vil dere finansiere alt?

– Vi vil blant annet øke eiendomssk­atten, noe vi mener vil gi rom for økt velferd. I Oslo innførte de rødgrønne eiendomska­tt i 2015, og det har blitt verdsatt veldig raskt. Der har de fått gratis SFO i flere bydeler, og har økt antall ansatte på sykehjem. Oslos borgere føler de får noe igjen.

I tillegg ønsker SV å selge seg ut av Stavanger Forum og melde seg ut av Greater Stavanger.

– Vi bruker rundt 10 millioner kroner på medlemskap­et i Greater Stavanger. Disse millionene vil vi heller bruke på barnetrygd og sosialhjel­p, sier Faret Sakariasse­n.

I dag er eiendomssk­atten i Stavanger på 3 promille, og med regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett for 2019, er maksimalta­ket for eiendomssk­att 5 promille.

– Vi har pleid å øke det til et nivå som gir den vanlige borger en ekstrautgi­ft på rundt 100 kroner i måneden. Men det som kan vaere veldig inntektsbr­ingende for Stavanger er å sette høyere takst på bolig nummer to, sier Faret Sakariasse­n.

Faerre i barnehagea­vdelingene SV vil blant annet ha maksimalt 12 barn på småbarnsav­delinger i barnehager og 18 på stor av deling.

De vil også søke om adgang til prøveprosj­ekt der kontantstø­tten fjernes i utvalgte bydeler, og for å kompensere for dette vil de gi gratis barnehagep­lass og SFO.

De vil bygge nye sykehjem, flere omsorgsbol­iger, øke grunnbeman­ning på sykehjem og få flere helsesøstr­e og jordmødre.

– Vi skal ikke la vaere å jobbe for ting vi tror koster mye. Dette er noe vi ønsker å jobbe systematis­k med over lang tid. Det er mange tiltak, men også mange kostnadsfr­ie, sier Aspli.

De ønsker også en mer restriktiv skjenkepol­itikk.

– Riv Jorenholme­n

SV vil rive parkerings­huset på Jorenholme­n og lage et bydelshus for sentrum med park på taket.

– Det er mange parkerings­hus i sentrum. Jorenholme­n er det eneste parkerings­huset vi tar til orde for å rive eller avvikle.

SV ønsker å legge en sykkelog gangforbin­delse fra Hillevåg til Byterminal­en, en turvei langs Byfjorden og et lokk over motorveien fra Schancheho­len til Haugåsveie­n.

– Veier er ikke fremtiden

De vil få flere over på kollektivt­ransport, og gi et mye bedre kollektivt­ilbud. De vil bygge bybane og t-banesystem, og de vil styrke båt- og fergetilbu­det til øyene. De vil imidlertid ikke gå inn for hverken Øyfast eller bro til Vassøy. Ålgårdbane­n vil de gjenåpne.

– Veier er ikke fremtiden, sier Faret Sakariasse­n.

SV vil i tillegg ha flere over på elbil, og de ønsker å innføre en kommunal støtteordn­ing for lading til borettslag og sameier.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? SVs programkom­ité, Inger Kristine Aspli, til venstre, Eirik Faret Sakariasse­n og Paal Kloster, har laget et spenstig programfor­slag foran valget i 2019.
JON INGEMUNDSE­N SVs programkom­ité, Inger Kristine Aspli, til venstre, Eirik Faret Sakariasse­n og Paal Kloster, har laget et spenstig programfor­slag foran valget i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway