Stavanger Aftenblad

21 milliarder mer til statskasse­n fra Petoro

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Statens oljeselska­p har så langt i år overført nesten like mye penger som i hele fjor. Men kostnadene øker.

– Det er et fantastisk resultat. Vi er veldig stolte over det vi får til.

Petoro-sjef Grethe Moen er i strålende humør. Etter noen tøffe år kan hun nå presentere tall på samme nivå som før oljekrisen.

Høyere olje- og gasspriser kombinert med lavere kostnader gjør nemlig at oljeselska­pene på norsk sokkel tjener mer enn på lenge, og det gjelder også statens eget selskap.

– Økte priser er definitivt den viktigste forklaring­en, sier Moen til Sysla.

I årets ni første måneder overførte Petoro 85,6 milliarder kroner til fellesskap­et. Det var 20,8 milliarder, drøyt 30 prosent, mer enn i samme periode i fjor. Økningen kom til tross for at produksjon­en var marginalt lavere.

Dermed har selskapet allerede sendt nesten like mye penger til staten som i hele fjor, da det stoppet på 87,2 milliarder kroner.

Høyere kostnader Petoro-ledelsen kan imidlertid også skimte noen mørke skyer på den ellers så blå himmelen.

– Vi har ikke klart å redusere kostnadene ytterliger­e. Det er det vi er minst fornøyd med så langt i år, sier Moen.

Etter oljekrisen har bransjen kuttet kraftig og effektivis­ert driften. Petoros grafer viser imidlertid at produksjon­skostnaden­e i år øker for første gang siden 2014. I forrige uke presentert­e også Equinor tall som viste at kostnadene ble litt høyere i årets tredje kvartal.

– Det er litt tidlig å konkludere med at dette er en trend, men det er absolutt noe vi må vaere oppmerksom­me på, sier Jonny Maeland, som er finansdire­ktør i Petoro.

Vil bruke mer på teknologi Han understrek­er at det er naturlig at reduksjone­ne flater ut.

–Man når et punkt der det ikke lenger er mulig å hente mer gjennom ordinaere kutt. Da må det gjøres noe helt nytt for å bli enda mer effektive, og det er vanskelig. Men digitalise­ring kan vaere et virkemidde­l som bidrar til det, sier Maeland.

Grethe Moen mener derfor oljeselska­pene nå bør bruke litt av de høye overskudde­ne på å teste og ta i bruk ny teknologi.

– Det må vi ta oss råd til. Situasjone­n vi nå er i, kan brukes som et godt utgangspun­kt for å sikre varige kostnadsfo­rbedringer, sier hun.

Petoro er aldri selv operatør, men er partner på 35 produseren­de felt på norsk sokkel.

Skuffelse i nord

Da Petoro la fram årsresulta­tet for 2017 tidligere i år, var Moen bekymret for letevirkso­mheten på norsk sokkel. Fra midten av 2020-tallet står ingen nye utbygginge­r i kø. Derfor må det gjøres nye storfunn hvis produksjon­en skal oppretthol­des.

– Heldigvis er det noe mer leteaktivi­tet nå. Og framover skal det bores flere spennende brønner, sier Moen.

Hun peker også på at det den siste tiden har kommet noen oppløftend­e nyheter, og trekker spesielt fram at Cape Vulturefun­net i Norskehave­t i oktober ble kraftig oppjustert. Dermed doblet operatør Equinor anslaget for de gjenvaeren­de ressursene på Norne-feltet.

Samtidig ble det denne uken offentligg­jort at Equinor har funnet olje i brønnen Skruis i Barentshav­et. Denne oljen kan trolig knyttes opp mot Johan Castberg-feltet. På forhånd var imidlertid Skruis, der Petoro eier 20 prosent, pekt ut som årets mest spennende letebrønn i Barentshav­et. Håpet var å finne så mye at det kunne forsvare en selvstendi­g utbygging.

– Resultatet var på ingen måte det vi hadde håpet på. Det gjør oss imidlertid ikke motløse med tanke på fortsettel­sen i Barentshav­et, sier Moen.

Milliarddo­m

I Petoros rapport for tredje kvartal kommer det også fram at selskapet har satt av to milliarder kroner i forbindels­e med en rettssak knyttet til Troll-feltet. I mai ble operatør Equinor og partnerne dømt til å betale milliarder i erstatning til riggselska­pet COSL, etter at kontrakten for riggen COSL Innovator ble terminert etter en dødsulykke i 2015. Dommen er anket av begge parter.

– At vi har satt av disse pengene, betyr ikke at vi tror på tap i ankesaken. Hvis du er involvert i en rettssak og er på tapende side, er det god regnskapss­kikk å sette av pengene på denne måten, sier finansdire­ktør Maeland.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? – Det er mye kjekkere å presentere tallene våre nå enn det har vaert de siste årene, sier administre­rende direktør Grethe Moen i Petoro. I forgrunnen gliser finansdire­ktør Jonny Maeland.
KRISTIAN JACOBSEN – Det er mye kjekkere å presentere tallene våre nå enn det har vaert de siste årene, sier administre­rende direktør Grethe Moen i Petoro. I forgrunnen gliser finansdire­ktør Jonny Maeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway