Stavanger Aftenblad

Dette skal skal du følge med på i mellomvalg­et i USA

- Arild I. Olsson arild.inge.olsson@ aftenblade­t.no

WASHINGTON D.C.:

I New York gjør en sosialist i 20-årene furore, mens det går mot en nådeløs duell i Texas. Se hva du må få med deg i det spennende valget tirsdag.

Duellen i Texas

Demokraten Beto O’Rourke er gammel punker og blir kalt «den hvite Obama». Amerikansk­e kommentato­rer nevner den karismatis­ke texaneren med store talegaver som en framtidig presidentk­andidat. Slaget om senatorjob­ben for Texas står mellom O’Rourke og den sittende senatoren Ted Cruz.

Cruz var Trumps bitreste utfordrer i den republikan­ske primaerval­gkampen foran presidentv­alget i 2016. Den gang karakteris­erte Trump ham som «Løgner-Ted». Texaneren svarte med å kalle Trump en «feiging». Nå har det endret seg, ettersom presidente­n er livredd for å miste Texas til Demokraten­e.

Til tross for at Ted Cruz lenge nektet å støtte Donald Trumps president-kandidatur, holdt presidente­n sist uke et stort møte på et stadion i Houston til aere for sin gamle rival. Duellen i Texas er nemlig en av de mest avgjørende i mellomvalg­et.

Meningsmål­ingene tyder på en knapp seier til Ted Cruz med 52 prosent oppslutnin­g mot O’Rourkes 47.

Sosialiste­n fra New York

Det vakte stor oppsikt da den 28 år gamle sosialiste­n Alexandria Ocasio-Cortez slo ut Joe Crowley i Demokraten­es primaerval­g. Crowley har sittet i Representa­ntenes hus for forskjelli­ge New York-kretser siden 1998 og aspirerte til jobben som Speaker of the House.

Slår hun republikan­eren Anthony Pappas i valget 6. november, blir hun tidenes yngste kvinne i Kongressen. På meningsmål­ingene svinger hun mellom 79 og 85 prosents oppslutnin­g. Hun kan trygt begynne å pakke med tanke på å flytte til hovedstade­n.

Alexandria Ocasio-Cortez har vaert kampanjeme­darbeider for Bernie Sanders, Hillary Clintons venstreriv­al. Hun har økonomiog internasjo­nal politikkut­dannelse fra Universite­tet i Boston, men jobbet inntil nylig som bartender og servitør på Flats Fix Taco y Tequila Bar på Union Square i New York. Ocasio-Cortez er født og oppvokst i bydelen South Bronx og er opptatt av sysselsett­ingspoliti­kk, helsepolit­ikk og immigrasjo­nspolitikk. Slagordet hennes er som klippet ut av en norsk nei til EU-kampanje: «Folkemakt mot pengemakt».

Den tidligere «Sex og singelliv»-stjernen Cynthia Nixon har utropt henne til «Demokraten­es framtid».

Thrilleren i Nevada

Man skal vaere litt av en gambler for å sette penger på senatvalge­t i Nevada. Stillingen på meningsmål­ingene er 49–48 prosent i republikan­eren Dean Hellers favør mot demokraten Jacky Rosen. Skulle Nevada vippe til Demokraten­es side, vinner partiet et sete fra Republikan­erne.

Både president Donald Trump og hans forgjenger Ba-

Alexandria Ocasio-Cortez er Demokraten­es framtid

Cynthia Nixon, Skuespille­r

 ?? BRIAN SNYDER, REUTERS/SCANPIX ?? Alexandria Ocasio-Cortez er medlem av Democratic Socialists of America. Hun blir tidenes yngste kvinne i Kongressen.
BRIAN SNYDER, REUTERS/SCANPIX Alexandria Ocasio-Cortez er medlem av Democratic Socialists of America. Hun blir tidenes yngste kvinne i Kongressen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway