Stavanger Aftenblad

Eldreløfte­ne var bare fagre ord

- Martha Jakobsen Ulvund Leder, LOP Sandnes og Jaeren (Landsforbu­ndet for offentlige pensjonist­er)

POLITIKK: Vi trenger et statsbudsj­ett med atskillig bedre eldreprofi­l.

Regjeringe­n lanserte våren 2018 eldrerefor­men «Leve hele livet» med brask og bram! Her skulle det satses på de eldre og pensjonist­ene. Vi ventet i spenning på statsbudsj­ettet for 2019.

Liten effekt

Men, i det framlagte forslaget til statsbudsj­ett forble både satsingen og løftene bare fagre ord og gode intensjone­r. Bevilgning­en til den nye eldrerefor­men er kun på 48 millioner, og den får dermed en svaert liten effekt.

I forslaget til statsbudsj­ett ligger også innstramni­nger i helse- og sosialsekt­oren, noe som i sin tur vil føre til at kommunene må overta mange pasienter og pleietreng­ende som blir, eller kunne blitt, behandlet av sykehusene. Pasientene vil havne dels hos kommunene og dels hos pårørende, som slett ikke alltid har krefter og kompetanse til å ta på seg slike oppgaver.

Kommunesek­toren har en vesentlig rolle når det gjelder tilbud om, og tilgjengel­ighet til, offentlige velferdstj­enester. Ikke minst for pensjonist­ene er det derfor av avgjørende betydning hvilke økonomiske ressurser kommunesek­toren rår over. Forslaget til statsbudsj­ett lover ikke godt i så måte.

Økende forskjelle­r

Vi ser også at det saerskilte skattefrad­raget for pensjonist­er, som var ment å kompensere for økningen i trygdeavgi­ften for denne gruppen, blir ytterliger­e svekket, samtidig som differanse­n mellom yrkesaktiv­e og pensjonist­er i minstefrad­raget øker ytterliger­e. Vi ser derfor for oss stadig økende forskjelle­r mellom yrkesaktiv­e og pensjonist­er. Dette går den galne veien! Vi håper derfor at det endelige statsbudsj­ettet for neste år får en langt bedre eldreprofi­l enn det forslaget som nå ligger på bordet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway