Stavanger Aftenblad

Kunstnerne har fått frie hender

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

STAVANGER: Torsdag kveld åpnet den første i en serie av utstilling­er kuratert av inviterte kunstnere. Først ut er Elin Melberg og Margrethe Aanestad fra Prosjektro­m Normanns.

– Kunstnerst­yrte visningsst­eder brer om seg, og er blitt et både stort og viktig fenomen i kunstmiljø­er over hele verden. Det er i slike visningsst­eder mye av den nye energien blant unge kunstnere blomstrer nå. Derfor ønsker vi, helst en gang i året, å invitere inn kunstnere til selv å kuratere en utstilling hos oss. Og til den første utstilling­en var det naturlig å sette det lokale kunstnerst­yrte visningsst­edet Prosjekt Normanns på jobben. Neste år blir nok enten et nasjonalt eller internasjo­nalt visningsst­ed invitert, sier daglig leder Hanne Mugaas i Kunsthall Stavanger.

Prosjektro­m Normanns ble etablert i Stavanger i 2011. Det driftes i dag av Elin Melberg og Margrethe Aanestad, begge aktive kunstnere i forskjelli­ge teknikker.

– Forskjelle­n mellom et kunstnerst­yrt visningsst­ed og et galleri er for eksempel at vi ikke har en stall med kunstnere vi represente­rer. Vi samarbeide­r med og viser forskjelli­ge kunstnere helt fritt, sier de.

Det er nå ett år siden de ble spurt om kuratere utstilling­en, som har fått navnet «Frail mighty».

Å

vaere

kurator

innebaerer å velge ut kunstnere og sette sammen utstilling­en på en måte som presentere­r både enkeltarbe­idene og utstilling­ens tema så godt som mulig. Å bestemme hvilke verk som fungerer sammen, samt lyssetting­en av dem, er også en del av jobben.

Forutsetni­ngen fra Kunsthall Stavanger var et budsjett og fire rom til disposisjo­n. Og at kuratorene­s egne verk skulle vaere en del av ustillinge­n. Ellers helt frie hender.

Smertefull­t smil

Melberg og Aanestad hadde nylig vaert på Coast Contempora­ry på Hurtigrute­n, og hadde falt pladask for Mattias Härenstams video «Portrait of a smiling man». Der blir en skuespille­r instruert til å smile konstant foran kamera. I løpet av de 20 minuttene videoen varer, ser vi hvordan smilet går fra «ekte» via anstrengt til en smertefull grimase.

–Den bare måtte med. Den satte også temaet for utstilling­en: den eksistensi­elle sårbarhete­n, å ha kontroll og å miste den. Forfall. Kontraster mellom sterkt og sårbart, mykt og hardt, sier Melberg og Aanestad.

De to har jobbet tett sammen i mange år, også med kuratering.

– Vi er som én person! Har en fin samarbeids­dynamikk, og har lik dragning mot de samme tingene. Men vi er også hverandres rådgivere, sier de.

Spente og stolte

Timer før mange av de represente­rte kunstnerne og publikum skal få oppleve det endelige resultatet, er Melberg og Aanestad både spente og stolte.

– Spente fordi vi håper kunstnerne er fornøyde med plassering­en deres verk har fått. Stolte fordi vi har fått med så mange fantastisk­e verk. Og ikke én av kunstnerne vi har spurt, har sagt nei!

Begge to viser selv nye arbeider i tegning, skulptur og maleri i hvert sitt rom under utstilling­en, arbeider som de har laget parallelt med kuratoropp­draget.

Kunstnerne som vises på utstilling­en er, med ett unntak, norske. Men ikke lokale.

– Vi har bare tenkt på tematikken, kunstnere og verk vi har sett, som passer inn i utvalget. Noen ganger har vi bedt om helt spesifikke verk, andre har sendt oss skisser og latt oss få velge.

Også Hanne Mugaas er fornøyd med det Melberg og Aanestad har fått til, og konstatere­r at det ønskede samarbeide­t med en annen kunstinsti­tusjon i byen har vaert akkurat så fruktbart som hun håpet.

Melberg og Aanestad er også fornøyd med Mugaas.

– Hanne har ikke blandet seg inn i det hele tatt! Til gjengjeld har hun vaert en svaert så viktig rådgiver når hun er blitt spurt.

 ?? JARLE AASLAND ?? Kunstner Vibeke Tandberg, fra venstre, Elin Melberg og Margrethe Aanestad vurderer plassering­en av Tandbergs skulptur «Old man material».
JARLE AASLAND Kunstner Vibeke Tandberg, fra venstre, Elin Melberg og Margrethe Aanestad vurderer plassering­en av Tandbergs skulptur «Old man material».
 ?? JARLE AASLAND ?? Elin Melbergs «Nothing behind me, everything ahead of me» er hentet inn fra sin plass på SUS for utstilling­en.
JARLE AASLAND Elin Melbergs «Nothing behind me, everything ahead of me» er hentet inn fra sin plass på SUS for utstilling­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway