Stavanger Aftenblad

KrF-ere i tårer under partileder Hareides avskjed

-

GARDERMOEN: Et splittet KrF må finne ny partileder, forhandle seg inn i regjering og lege sår etter et emosjonelt skjebneval­g.

To blanke. 98 blå. 90 røde.

Stemmetall­et sender KrF i regjerings­forhandlin­ger med Høyre, Frp og Venstre - og på lederjakt etter at Knut Arild Hareide nå gir seg som partileder.

Tåredryppe­nde scener

Jakten blir neppe langvarig. 2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad er klar til å ta over og har solid støttet blant annet hos Rogaland KrF.

– Dette har vaert en lang reise. Nå har KrF talt. Nå har partiet pekt en retning, og retningen er at KrF skal søke regjerings­samarbeid med Solberg-regjeringe­n, sa Hareide.

Aftenblade­t observerte en rekke delegater og ansatte som gråt og tørket tårer underveis i den avtroppend­e partileder­ens tale.

Han kaller det hele «rørende vakkert» og en revitalise­rende vitamininn­sprøytning for KrF.

– Jeg vet hva jeg har vaert gjennom de siste ukene, og jeg tror jeg vet hva dere har vaert gjennom de siste ukene. Jeg har stor respekt for det, og jeg vet at noen av dere kan føle dere slitne nå, sa Hareide, som takket både Olaug Bollestad og Ropstad fra talerstole­n.

Han er klar på at veivalget forplikter KrF om de ventende forhandlin­gene med H, Frp og V lykkes. Også i stortingsv­alget i 2021. Men:

– Vi har ikke gjort et veivalg for evigheten, sa Hareide.

Veien framover kaller han en tid for forsoning, for å lege sår og for samling.

– Landsmøtet har vaert en suveren start på den prosessen, sa Hareide, som er ventet til Stavanger onsdag for sårslikkin­g.

En tydelig rørt Bollestad maner til å bygge tillit, skape trygghet og vise evne til å kunne tilgi hverandre.

Bent Høie puster ut Høyre-nestleder Bent Høie sier til Aftenblade­t at det er altfor tidlig å diskutere hva som skal skje de neste dagene på veien mot konkrete regjerings­forhandlin­ger. Det samme gjelder antallet statsråder Høyre vil tilby KrF.

– Nå har vi alle sammen et behov for å snakke litt sammen og puste ut, sier han til Aftenblade­t.

Han er veldig glad for valget KrF tok. Han er overbevist om at KrF vil se at de får gjennomsla­g for mange viktige saker i en regjering med Høyre, Frp og Venstre.

Men er det gitt at KrF skal inn i regjeringe­n? Det er jo ikke gitt at KrF blir enige i forhandlin­gene?

– Nei, men jeg oppfatter at KrF har sagt at de ønsker å sondere med oss. Det var også et veldig stort flertall som mente dette var riktig, sier Høie.

Han minner om at Høyre i årevis har jobbet for et tettest mulig samarbeid med de fire partiene.

– Nå er vi veldig naert å kunne nå det målet, sier han.

– Må KrF inn i regjering i 2018 eller kan dere ta det i 2019?

– Vi må snakke sammen partiene imellom. Det er altfor tidlig å si noe om det, sier Høie.

Han kommentere­r Hareides avgang slik:

– Jeg syns det er sund at Knut Arild går av. Han har vaert en partileder for KrF som vi har samarbeide­t godt med. Han er jo innvalgt på Stortinget og er fortsatt i rikspoliti­kken. Jeg ser fram til et fortsatt godt samarbeid med Knut Arild, men jeg har forståelse for valget han gjorde, sier Høie.

Ap-nestleder Hadia Tajik melder Aftenblade­t at denne beslutning­en betyr at vi etter all sannsynlig­het får en ny situasjon med en flertallsr­egjering og to tydelige blokker i norsk politikk.

Nå vil Ap bygge et lag for «slagkrafti­g rød-grønn opposisjon», uttaler Tajik.

– Nå gjør vi oss klare for kommuneval­get neste år. Lokalt samarbeide­r vi om gode løsninger med en rekke partier, også KrF. Det skal vi fortsette med, avslutter h un.

 ?? ANDERS MINGE ?? Her takker Knut Arild Hareide i realiteten av som partileder. Nå sitter han på oppsigelse.
ANDERS MINGE Her takker Knut Arild Hareide i realiteten av som partileder. Nå sitter han på oppsigelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway