Stavanger Aftenblad

Rogaland stiller seg bak Ropstad som ny leder

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no Geir Søndeland geir.sondeland @aftenblade­t.no

GARDERMOEN: Allerede før resultatet var klart pekte seierssikr­e rogalendin­ger på Kjell Ingolf Ropstad som KrFs nye leder.

Et flertall av delegatene på KrFs ekstraordi­naere landsmøte vil regjere med Høyre, Frp og Venstre.

Det betyr at KrF må finne en ny partileder etter at Hareide fra talerstole­n varslet sin egen avgang dersom landsmøtet trosset rådet om å søke regjerings­makt med Sp og Ap.

Ropstad: – Trist

Før voteringen ville ikke Hareide si noen ting på Aftenblade­ts spørsmål om det er unaturlig at han blir statsråd i en eventuell Erna Solberg-ledet regjering.

– Det vil jeg ikke kommentere, sa Hareide på vei ut av en nokså kaotisk pressemølj­e.

Ropstad, fra Moisund ved Evje i Aust-Agder, respektere­r at KrF-lederen mente det var nødvendig å komme med ultimatume­t før voteringen, men han måtte innrømme at det er trist at Hareide går av.

– Knut Arild, du er partileder­en vår, og jeg må vaere sikker på at jeg har hele partiet bak meg når jeg sier at vi er stolte over den jobben du nå gjør, sa Ropstad fra talerstole­n - til rungende applaus fra salen.

Stående applaus ble det da Ropstad sa at Hareide er landets modigste politiker.

Seierssikr­e delegater i delegasjon­en til Rogaland KrF stilte allerede før den avgjørende voteringen opp på et bilde for Aftenblade­ts fotograf for å markere at de støtter helhjertet opp om Ropstad som KrFs nye partileder.

Sokndal-ordfører Trond Arne Pedersen mener det var partileder­format over måte Ropstad framsto på landsmøtet.

– En samlende type som har masse gode egenskaper til å lede partiet videre. Han viser at han er en solid lederkandi­dat.

– Vi vil løfte fram Kjell Ingolf. Gjennom denne prosessen har han vokst virkelig og er en mann vi kan løfte oss, sier Rogaland KrFU-leder Jonas Andersen Sayed.

– Jeg tror han har fått mye erfaring gjennom den siste periode. Jeg tror han ligger godt an til å ta over. Jeg liker ham godt, sier Randaberg KrF-leder Odd Kristian Nybø.

– Heller Ropstad enn Bollestad?

– Begge er veldig flotte og egna personer, men jeg mener Ropstad er den riktige til å ta over nå, sier Nybø.

2. vara til sentralsty­re, Marie Ljones Brekke, tror Ropstad vil vaere en tydelig leder.

– Han har et bredt nedslagsfe­lt på Sør- og Vestlandet - med et stort potensial utover det. Han har vist seg en leder verdig, sier Brekke.

– Vi må sluke noen kameler For Sayed i Rogaland KrFU er retningsva­lget «mye viktigere enn at Knut Arild er leder i KrF».

KrFU-lederen i Rogaland er tydelig på at Hareide ikke kan vaere statsråd for KrF i en regjering med Høyre, Frp og Venstre.

– Men han vil vaere en ypperlig parlamenta­risk leder for KrF på Stortinget, sier Sayed.

– Hareide og resten av partiet kommer til Stavanger onsdag. Hvordan skal Rogaland KrF ta de imot når vi vet at det er et splittet parti?

– Det blir vanskelig, men jeg håper vi står på et vi har sagt hele veien om at det er politikken som er viktigst, og at veivalget bare er et middel for å få gjennom mest mulig av politikken vår. Hvis vi mener det helt seriøst, må vi også kunne samles etterpå og diskutere og sluke noen kameler, sier han.

Hvorfor har så mange pekt på Ropstad, men ikke Bollestad?

– Det vet jeg ikke, svarer fylkeslede­r Oddny Helen Turøy.

– Jeg er kjempeglad i Olaug. Kjell Ingolf har gjerne vaert enda tydeligere enn Olaug. Jeg vet ikke, sier hun.

Før landsmøtet sa Bollestad til Aftenblade­t at hun ikke har noen såre følelser over at «alle» har pekt på Ropstad.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway