Stavanger Aftenblad

Gratis for elbiler – en stund til

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

STAVANGER: Kjører du elbil, kjører du fortsatt gratis gjennom bomringen på Nord-Jaeren. Men det ligger i kortene at det blir endringer om noen måneder.

Styringsgr­uppemøtet for Bymiljøpak­ken i går tok ikke stilling til verken satser for nullutslip­psbiler eller når de skal betale.

Hvor lang tid det vil gå, og om også nyttekjøre­tøy uten utslipp også skal betale, er fortsatt uavklart.

Det er heller ikke tatt stilling til hvor mye elbilen skal betale, men det blir nok på et eller annet nivå mellom halv bomavgift eller lavere. I møtet ble informasjo­nen om bortfall av bompengefr­itak for nullutslip­pskjøretøy bare tatt til orienterin­g.

Kommunene avgjør selv

Det er nå opp til kommunene på Nord-Jaeren å bestemme om elbiler og andre nullutslip­pskjøretøy skal betale i bomringen. Fylkesting­et har åpnet for inntil halv bomsats for disse bilene.

I samme møtet i styringsgr­uppen, presentert­e sjefen for det regionale bompengese­lskapet Ferde, Trond Juvik, en oversikt, som viste at elbilandel­en på Nord-Jaeren nå naermer seg 10 prosent.

En avgift også for elbiler er gjenstand for forhandlin­ger, sa Marianne Chesak (ap), varaordfør­er i fylkeskomm­unen. Hun sa hun ikke ønsket å ta stilling til problemsti­llingen i møtet, men ba om mer informasjo­n. Hun stilte også spørsmål ved om det fortsattg skulle vaere fritak for varebiler og andre nyttekjøre­tøy.

Ordfører Ole Ueland (H) i Sola, sa at Sola kommune vil at elbiler skal betale i bomringen, og viste til at andelen elbiler nå er dobbelt så stor som andelen som er forutsatt i byvekst-pakken.

Fritak for nyttekjøre­tøy

– Elbilen er blitt den nye normalen, sa Høyres ordførerka­ndidat i Stavanger, John Peter Hernes.

Han viste til de høye tallene for salg av nye elbiler, men antydet at det vil vaere naturlig å beholde bompengefr­itak for lastebiler som er nullutslip­pskjøretøy.

Vegdirektø­r Terje Moe Gustavsen sa at styringsgr­uppen ikke trengte å bli enige om betaling for nullutslip­pskjøretøy i det aktuelle møtet, med begrunnels­en at så lenge reforhandl­ingene for byvekstavt­alen pågår, så ville han ikke behandle takster for nullutslip­pskjøretøy.

Enighet på Nord-aeren

I disse dager sender Statens vegvesen ut informasjo­n til de kommunene som har bompengepr­osjekt, med informasjo­n om bortfall av fritak for nullutslip­pskjøretøy og muligheten for å innføre bompengeav­gift for denne kjøretøygr­uppen.

Det er understrek­et i det materialet som nå sendes ut, at dersom det skal innføres bompenger for elbiler og andre kjøretøy uten utslipp, så krever det lokalpolit­isk tilslutnin­g i kommunene, i tillegg til vedtaket fra fylkeskomm­unen.

Fylkesting­et i Rogaland har gitt grønt lys for at det kan innføres halv takst for bompengepa­ssering for elbiler, i tråd med at Stortinget har opphevet fritaksord­ningen for nullutslip­psbiler.

 ?? JARLE AASLAND ?? Elbilandel­en på Nord-Jaeren er nå naer dobbelt så høy som forutsatt i byvekst-avtalen. Bildet er tatt i går morges. Hver tiende bil er nå en elbil her, viser ferske tall Fra det regionale bompengese­lskapet Ferde.
JARLE AASLAND Elbilandel­en på Nord-Jaeren er nå naer dobbelt så høy som forutsatt i byvekst-avtalen. Bildet er tatt i går morges. Hver tiende bil er nå en elbil her, viser ferske tall Fra det regionale bompengese­lskapet Ferde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway