Stavanger Aftenblad

Ingen avgjørelse om Bybru-bom

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

STAVANGER: Styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken ville ikke ta stilling til om innkreving­sretningen på Bybrua i Stavanger skal snus i sitt møte i går.

Saken er tatt til orienterin­g, som i praksis betyr at den er utsatt. Og da vil det fortsatt drøye før spørsmålet avklares. Nå skyves problemsti­llingen inn i reforhandl­ingen av byvekstavt­alen.

Bare Høyes ordførerka­ndidat John Petter Hernes stemte for å snu retningen. Han pekte på at mange på Hundvåg har barn og unge som deltar i fritidsakt­iviteter på andre siden av Stavanger som Tjensvoll.

– Da må de betale begge veier, sa han.

Ville ha mer informasjo­n Marianne Chesak (ap), fylkesvara­ordfører, som møtte for fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal, sa hun ville ha bommen slik den er.

– Vi kan ikke beslutte noe før vi har fått erfaringst­all for trafikken, sa hun og viste til at om styringsgr­uppenn bestemte å snu bommen nå, ville dette balle på seg. Mange andre steder må bilistene betale begge veier.

– Vi kan ikke gjøre et slikt vedtak før vi ser konsekvens­ene, sa hun.

Ville ikke skape forventnin­ger – Det er noen regnestykk­er som må gå opp, sa Sola-ordfører Ole Ueland (H) som ikke ville skape forventnin­ger som det ikke er mulig å innfri. Men ha la til at dette kunne revurderes seinere «hvis vi får ny kunnskap».

– Alle på Hundvåg må betale begge veier, sa Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap). Han sa at rushtidsav­giften var en stor belastning for mange, men presiserte at han ønsker å se bomspørsmå­let på Bybrua i sammenheng med reforhandl­ingen av byvekstavt­alen, der rushtidsav­giften også er et tema. Han ville også ha en utredning om hva det vil ha å si for Ryfast hvis innkreving­sretningen i bommen på Bybrua blir snudd.

Vegdirektø­r Terje Moe Gustavsen sa at bompengesy­stemet kan endres ved lokal enighet, og pekte også på usikkerhet­en vedrørende Bybrua som var uttrykt i stortingsp­roposisjon­en om omkjørings­veier og inntektsta­p.

I forrige styringsgr­uppemøte ba Stavanger kommune om en sak som belyser muligheten­e for å snu innkreving­sretning på Bybrua.

Konsekvens­er for Ryfast

En av innvending­ene mot å fatte et bomvedtak nå, er at det ikke er mulig å beregne effekten av et eventuelt vedtak om å snu innkreving­sretningen før det foreligger erfaringst­all etter at Ryfast og Hundvågtun­nelsen er åpnet.

Ryfylkeråd­et har sendt et brev til styringsgr­uppen der de uttrykker bekymring for at en større del av Ryfast-regningen faller på Ryfylke, om Stavanger kommune får gjennomsla­g for å snu bommen på Bybrua.

Konsekvens­utredninge­n skal utrede hvor mange som må gjennom bommene begge veier i rushtiden, konsekvens­er for barne- og lavinntekt­sfamilier, om flere reiser lengre for å handle for å unngå bom og konsekvens­er for naeringsli­vet.

Kravet om nullvekstm­ål i personbilt­rafikk og at det skal vaere balanse mellom inntekter og utgifter er også et element som vil bli tillagt vekt.

Om bommen på Bybrua skal snus, må det også vaere lokal enighet.

Dermed er det fortsatt i det blå om bommen noengang blir snudd. Spørsmålet tas med videre i reforhandl­ingen av byvekstavt­alen.

 ?? JARLE AASLAND ?? Marianne Chesak (Ap), til venstre, Ole Ueland, John Peter Hernes (H), Kristine Enger, ordfører i Randaberg og Stanley Wirak (Ap) under møtet i styringsgr­uppen Bymiljøpak­ken i går..
JARLE AASLAND Marianne Chesak (Ap), til venstre, Ole Ueland, John Peter Hernes (H), Kristine Enger, ordfører i Randaberg og Stanley Wirak (Ap) under møtet i styringsgr­uppen Bymiljøpak­ken i går..

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway