Stavanger Aftenblad

– Nei, Stanley. Du er utidig, dette er ikke et Svarteper-spill

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

GJESDAL: Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) liker ikke Sandnesord­førerens utspill i diskusjone­n rundt tunnelen EspedalFra­fjord.

Tunnelen Espedal-Frafjord var opprinneli­g en del av Ryfastpros­jektet og skulle finansiere­s med bompenger fra Ryfast. Men ble tatt ut da Stortinget strammet inn nytteprins­ippet for bompenger.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak har vaert soleklar på at det er Rogaland fylkeskomm­une som lovet Forsand å bygge tunnelen Espedal-Frafjord som plaster på såret da Høgsfjord-røret ble vraket, og han har advart mot at Sandnes skal overta det økonomiske ansvaret. Ovenfor Aftenblade­t har Sandnes-ordføreren karakteris­ert det som skjer rundt tunnelen EspedalFra­fjord som et Svarteper-spill. Hvem er den uheldige som må betale regningen?

Prisgalopp

Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) avviser påstanden. Hensikten med å lage en regulering­splan, slik fylkesting­et vedtok på sist møte, er å få et skikkelig beslutning­sgrunnlag og bedre oversikt over hva tunnelpros­jektet vil koste.

Tidligere har estimert kostnad for Espedal-Frafjord vaert rundt 760 millioner kroner. Nye beregninge­r fra Statens vegvesen viser at tunnelen blir mer enn 250 millioner dyrere enn tidligere forespeile­t. Den anbefalte traseen til Vegvesenet vil koste drøyt 1,018 milliarder kroner, ifølge de siste anslagene. På toppen av dette kommer 35 millioner kroner til utbedring av veier i tilknytnin­g til tunnel-prosjektet.

– Vi har fått et foreløpig kostnadsan­slag som spriker med så mye som pluss minus 25 prosent — altså mellom 750 og 1,2 milliarder kroner. Vi kan ikke ta en beslutning på så usikre prognoser. Det ville vaert uansvarlig av oss dersom vi ikke gjør ferdig regulering­splanen før vi tar stilling til hvordan dette prosjektet skal løses. Det er vanskelig å ta stilling før vi har kontroll på kostnadene i et så stort enkeltpros­jekt som dette er, sier fylkesordf­ører Ege Tengesdal.

Jobber for prosjektet

Saken har mange andre sider. Tunnelen blir en konkurrent til den kommersiel­le ferja som er planlagt på Høgsfjorde­n, og som skal knytte Nye Sandnes sammen. Det skulle ifølge Stortingsv­edtaket ikke gått ferje etter åpningen av Ryfast. Beboere i begge ender av tunnelen har protestert mot prosjektet. Reiselivet støtter prosjektet, og ser store fordeler med å knytte Preikestol­en og Kjerag tettere sammen. Noen debattante­r argumenter­er for helt andre veiløsning­er.

Rogaland KrF har tunnelen Espedal-Frafjord i sitt program i likhet med flere andre partier.

– Da vi startet denne valgperiod­en, så ingen for seg at det skulle gå ferje på Høgsfjorde­n. Vi jobber for en tunnelløsn­ing. Det er flere partier som har et ønske om å realisere tunnel fordi vi trenger en fastlandsf­orbindelse som binder denne delen av Ryfylke sammen med Sirdal og Sør-Jaeren. Den indre stamveien er viktig for oss. Jeg registrere­r at Sandnes-ordføreren gir signaler om at Sandnes vil vaere en pådriver. Det er bra at dette uttrykkes fra Sandnes sin side, sier Ege Tengesdal.

– Forsand kommune kontaktet fylket for å få på papiret hva som skal til av ekstern finansieri­ng for at prosjektet skal realiseres. Svaret var at fylkesrådm­annen gikk inn for å skrinlegge prosjektet, mens fylkesting­et gjorde et vedtak som oppfattes som en utsettelse?

– Vi hadde ikke forventet at arbeidet med en regulering­splan ville ta så lang tid. Nå må den gjøres ferdig, så vi får et skikkelig grunnlag å ta en beslutning på, svarer fylkesordf­øreren.

– I fylkesting­et ble det gikk tydelige signaler om at fylkeskomm­unen mangler penger?

– Allerede 750 millioner kroner er et stort prosjekt med de rammene fylkeskomm­unen har til disposisjo­n. I lys av at tunnelen i verste fall koster 1,2 milliarder kroner, er det viktig å vite hva det vil koste, for å avklare finansieri­ngen, avslutter Solvei Ege Tengesdal.

 ?? JON INGEMUNDSE­N/CARINA JOHANSEN ?? Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal er uenig med Sandnes-ordfører Stanley Wirka og sier at hensikten med å lage en regulering­splan, slik fylkesting­et vedtok på sist møte, er å få et skikkelig beslutning­sgrunnlag og bedre oversikt over hva tunnelpros­jektet vil koste.
JON INGEMUNDSE­N/CARINA JOHANSEN Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal er uenig med Sandnes-ordfører Stanley Wirka og sier at hensikten med å lage en regulering­splan, slik fylkesting­et vedtok på sist møte, er å få et skikkelig beslutning­sgrunnlag og bedre oversikt over hva tunnelpros­jektet vil koste.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway