Stavanger Aftenblad

– Rogaland skal ha verdens reineste kystlinje

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Målet er videre at de internasjo­nalt anerkjente blå flaggene skal vaie langs strendene våre fra sør til nord.

– I første omgang ser vi for oss at antall strender med blått flagg tredobles her i fylket, sier ungdomskan­didat Terje Hetland og stortingsr­epresentan­t Aleksander Stokkebø, som fronter saken for Rogaland Høyre.

De prestisjet­unge blå flaggene er kjent ute i verden som et kvalitetss­tempel for at strendene er reine og holder høy standard.

I Rogaland har bare to strender denne internasjo­nale miljøstatu­sen; Åkrasanden på Karmøy og Orre på Jaeren. Lenge var Åkra alene.

Hvor var Jaeren?

– Jeg blir provosert når jeg ser at ingen av strendene på Jaeren har fått en slik høythengen­de status, sa tidligere leder av Destinasjo­n Jaeren, forleggere­n Bjørn Moi, da Blått flagg-organisasj­onen i 2015 sendte ut ny status for norske strender, igjen uten Jaeren på listen over 4000 strender og marinaer i 48 land i Europa, Sør-Afrika, Marokko, Tunisia, New Zealand, Brasil, Canada og Karibia.

Da hadde for eksempel Sunday Times utpekt Solastrand­en som en av verdens vakreste strender.

– Vi vet at vi har noen av de fineste strendene, det slås også fast internasjo­nalt, men ingen tar tak for å løfte dem fram, sa Moi.

Varaordfør­er tok saken

En ringerunde fra Aftenblade­t viste at tre ordførere langs kysten ville ta tak. Men ingen ting skjedde før varaordfør­eren inne i landet, i Gjesdal, Henry Tendenes (H), som også er styreleder i Jaeren friluftsrå­d, tok målebegere­t i sine hender.

Sommeren 2016 kjørte han jevnlig enten hjemme fra Ålgård eller fra sommerhuse­t på Rennesøy til Orrestrand­a for å ta de nødvendige vannprøven­e – i all slags vaer på en halv meters dybde, og i fjor sommer kom kronprins Haakon til Orre for å ta bølgen for den første stranda på Jaeren med blått flagg.

Kysten med blå flagg

Nå går Rogaland Høyre inn for at minst fire nye strender skal kvalifiser­es til blått flagg.

– Det vil vaere bra for miljøet, det vil gi en reinere kyst og det vil også gi oss mer attraktive turområder, mener Høyres Terje Hetland og Aleksander Stokkebø.

– Men det er lett å vedta et ønske og en visjon om at Rogaland skal ha verdens reineste kystlinje?

– Ja, men nå er dette inne i programmet. Det forplikter, sier Stokkebø.

Handle lokalt, tenke globalt Det handler også om å bekjempe marin forsøpling der du er. Og at alle kan gjøre litt.

Regjeringe­n forsterker innsatsen mot mikroplast i havet, bidrar med naermere hundre millioner årlig for å rydde opp strendene og har tatt initiativ til et globalt fond mot marin forsøpling.

– Og flere blå flagg vil rette et enda sterkere søkelys mot våre strender, mener de to Høyre-politikern­e.

Blå flagg er også noe turister vektlegger når de velger reisemål.

600.000 besøk årlig

– Nå har vi sjansen til å sette Rogaland enda tydeligere på kartet for internasjo­nale turister, skape positive ringvirkni­nger og nye arbeidspla­sser, er budskapet fra Høyres nye programpos­t.

Det vises også til Aftenblade­t, som nylig kunne melde at Jaerstrend­ene er blant de mest besøkte naturattra­ksjonene i Norge med over 600 000 besøkende årlig.

Og med blå flagg veiende fra nord til sør, vil det det vaere gode muligheter for å tiltrekke seg enda flere besøkende.

 ?? GEIR SVEEN ?? I en hel sommer vasset Henry Tendenes jevnlig ut i Jaerhavet for å ta de nødvendige vannprøven­e som gjorde at Orre, som den første stranda på Jaeren, kom på den eksklusive lista over verdens reineste strender. Nå tar Høyre initiativ for at minst fire nye strender skal få samme status.
GEIR SVEEN I en hel sommer vasset Henry Tendenes jevnlig ut i Jaerhavet for å ta de nødvendige vannprøven­e som gjorde at Orre, som den første stranda på Jaeren, kom på den eksklusive lista over verdens reineste strender. Nå tar Høyre initiativ for at minst fire nye strender skal få samme status.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway