Stavanger Aftenblad

Ap krever mer penger til grøfting og vanning

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: Ap ønsker ikke å vri produksjon­en over fra klimaverst­ingen storfe til mer klimavennl­ige dyr som kylling og gris, men partiet vil ha mer penger til grøfting, vanning og kornlagre.

Tone Steinsland er eggleder på gården, men faren Nils Steinsland presiserer at enn så lenge er det han som er daglig leder, det høres bare ikke sånn ut. Familien Steinsland driver et mønsterbru­k for produksjon av kyllinger til verpehøns på Jaeren.

Visste du at alle høns i landet kommer fra Time?

Det er 3,8 millioner verpehøns i Norge. 72 prosent av dem kommer fra Steinsland & Co. Resten kommer fra Undheim. Slike humrefakta fikk Arbeiderpa­rtiets landbruksp­olitiske talsmann Nils Kristian Sandtrøen presentert sammen med en utsøkt omelett hos Steinsland. Han var på Jaeren for å presentere et nytt forslag til Stortinget. Ap mener nemlig at regjeringe­n er alt for treige med å komme opp med klimatilta­k i landbruket.

– Vil Ap vri produksjon­en over fra klimaverst­ingen storfe til mer klimavennl­ige dyr som gris og kylling?

– Nei, vi bør spise begge deler, både rødt kjøtt og kylling. Det er mange som produserer miljøvennl­ig storfe. Det er ikke enten eller, det er både og. Husk at mange plasser er det storfe som holder landskapet i sjakk slik at det ikke gror igjen, sier Sandtrøen.

Feil fakta

Tone Steinsland ønsker heller ikke å flagge at hun har sans for mer kylling på bekostning av storfe.

Hun er solidarisk med sine medbønder når den slags spørsmål stilles, men hun innrømmer likevel at fjørfeprod­uksjon er en vinner innen landbruket når det kommer til klima-avtrykk. Det som irriterer henne, er miljøverne­re som sprer feil fakta om fjørfe.

– Det er ikke sant at kyllinger spiser menneskema­t. Vi gir dem korn som er nedgradert. Det er altså det dårligste kornet de får, korn som ikke brukes til menneskema­t. Du kan derfor si at også på dette området driver vi klimavennl­ig. Vi sørger for at det nedgradert­e kornet likevel kommer inn i matproduks­jon gjennom kyllingen, sier Tone Steinsland.

Heller ikke Nils Steinsland er begeistret for pressgrupp­er som mener det skal brukes mye mer areal i produksjon­en.

– I et klimapersp­ektiv er «høner i hagen» en versting. Det er enorme framskritt som gjør at vi i dag kan produsere mat til mange. Skal vi gjøre som disse pressgrupp­ene foreslår, vil det føre til økt bruk av kraftfôr og mat til langt faerre mennesker.

Friske penger

Gruppelede­r Tone Elin Berge i Hå Arbeiderpa­rti hadde med seg Øystein Langholm Hansen (Ap) fra Rogalandsb­enken og landbruksp­olitiske talsmann Nils Kristian Sandtrøen på jaertur for å se på klimautfor­dringene. Ap er ikke fornøyd med regjeringe­n.

– Vi så det i sommer da de ikke kom opp med friske penger til støtte under tørken.

Mange bønder i Rogaland vil få erstatning etter tørkesomme­ren. Tallet kan bli så høyt som 70 millioner kroner. I framtiden må landbruket forholde seg til både tørke og for mye vann. Derfor mener Ap at regjeringe­n må komme opp med nye tiltak.

– Planen for klimatilpa­sning må komme raskt og sørge for at jorda rustes opp med grøfting og drenering for å transporte­re bort store vannmengde­r. Den må sikre at Norge har lager med nok korn og grasfrø for å så om våren, også etter krevende somre. Det må legges til rette for å takle tørkeperio­der med anlegg for vanning, sier Sandtrøen.

På kjøreturen over Jaeren la han merke til det regntunge jordene.

– Det må bli mye lettere for bønder å få tilskudd til grøfting, sier han.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Stortingsr­epresentan­tene Nils Kristian Sandtrøen og Øystein Langholm Hansen fikk servert mor Brits Steinsland­s spesialome­lett av Tone Steinsland og far Nils Steinsland. Jone Edland til venstre på bildet.
PÅL CHRISTENSE­N Stortingsr­epresentan­tene Nils Kristian Sandtrøen og Øystein Langholm Hansen fikk servert mor Brits Steinsland­s spesialome­lett av Tone Steinsland og far Nils Steinsland. Jone Edland til venstre på bildet.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Nash Mapfumba er rugeri- og økonomians­varlig hos Steinsland og co. I tillegg er han gift med datteren på garden.
PÅL CHRISTENSE­N Nash Mapfumba er rugeri- og økonomians­varlig hos Steinsland og co. I tillegg er han gift med datteren på garden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway