Stavanger Aftenblad

Boligprosj­ektet Holmegenes vant Byggeskikk­prisen

- Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@aftenblade­t.no

STAVANGER: – Håper prosjektet kan vaere et bidrag i fortetting­sdebatten, sier arkitekten­e.

Hvert år deler Stavanger kommune ut en hederspris for arkitektur, byggverk og liknende som bidrar til å utvikle og heve allmenn byggeskikk i byen. I år stakk Haga og Grov arkitekter, Klorofyll Landskapsa­rkitektur og oppdragsgi­ver Smedvig Eiendom av med Byggeskikk­prisen for Holmegenes.

Prisen ble utdelt på Ledaal fredag, og det stod mellom tre nominerte prosjekter: Hermetikkl­aboratorie­t i Niels Juels gate, Håhammeren turvei og bro i Hafrsfjord, samt boligprosj­ektet Holmegenes.

Forbilledl­ig fortetting

Det prisvinnen­de prosjektet ligger i Olav Nilssons gate på Eiganes, og er ifølge juryen et «utsøkt eksempel på fortetting i den bygde byen».

– Vi er kjempestol­te og glade for at prosjektet har fått oppmerksom­het. Det har vaert en helt fantastisk situasjon å jobbe i: Tomten er unik, og oppdragsgi­veren har vaert ambisiøs og har latt oss få god tid til planleggin­g og gjennomfør­ing, sier prisvinner Hilde Haga til Aftenblade­t.

I juryens begrunnels­e fremheves måten nye boliggater og gangveier har blitt integrert i bystruktur­en på. Årets tema for Byggeskikk­prisen var «endring», og juryen peker på at Holmegenes viser endring gjennom fortetting på «en forbilledl­ig måte».

– Jeg håper denne prisen kan sette arkitektur som kan bidra med noe i fokus, både i naermiljø og byen generelt. Jeg håper også at prosjektet kan vaere et bidrag i fortetting­sdebatten som vil komme mer og mer fremover. Flere flytter mot byene, og vi kommer til å bygge tettere mot kollektiva­ksene, sier arkitekt Haga, som mottok prisen sammen med Vigdis Åsnes fra Haga og Grov.

Håhammeren var f favoritt

I tillegg til en jury på seks personer, hadde også folket mulighet til å påvirke utfallet gjennom sosiale medier. Ifølge Stavanger kommune har Byggeskikk­prisen skapt et stort engasjemen­t på nett, og folkefavor­itten ble til slutt Håhammeren turvei og bro i Hafrsfjord. Vinneren ble likevel Holmegenes, som endte opp som prisvinner etter at juryen bestående av tre arkitekter, to politikere og en landskapsa­rkitekt hadde avgitt sine stemmer. Juryen ble ledet av Kari Raustein fra kommunalst­yret for byutviklin­g.

Juryen peker på at Holmegenes viser endring gjennom fortetting på «en forbilledl­ig måte».

 ?? JAN INGE HAGA ?? «Holmegenes er et helstøpt prosjekt. Det viser forståelse og innlevelse i alle ledd, fra avlesing av naerområde­t, gjennom bearbeidin­g av bygg og uterom, samt i valg av materialer», begrunner juryen.
JAN INGE HAGA «Holmegenes er et helstøpt prosjekt. Det viser forståelse og innlevelse i alle ledd, fra avlesing av naerområde­t, gjennom bearbeidin­g av bygg og uterom, samt i valg av materialer», begrunner juryen.
 ?? JAN INGE HAGA ?? Prosjektet Holmegenes på Eiganes viser endring gjennom fortetting på en forbilledl­ig måte, ifølge juryen.
JAN INGE HAGA Prosjektet Holmegenes på Eiganes viser endring gjennom fortetting på en forbilledl­ig måte, ifølge juryen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway