Stavanger Aftenblad

Partiet for fake news og paranoia

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Republikan­erne er blitt et stort varelager av konspirasj­onsteorier, falske nyheter, falske anklager og paranoide fantasier. Et slikt parti bør ikke gis tillit til makt.

Det er vanlig å høre og lese om president Trumps overtakels­e av Det republikan­ske partiet. Og sant og visst er det mange bevis på at partiet nå er beruset av en utvilsom hengivenhe­t overfor Trump og samme hva hans ideer måtte vaere til enhver tid.

Men problemet er at Republikan­erne nå er i ferd med ikke å bli Trumps parti, men partiet til Joseph McCarthy, Wisconsin-senatoren som på 1950-tallet anklaget Utenriksde­partemente­t for forraederi, kalte George Marshall – toppsjefen i Haeren under andre verdenskri­g, senere utenriks- og forsvarsmi­nister – en forraeder, og som gjorde det underforst­ått at den amerikansk­e regjeringe­n i hemmelighe­t ble styrt av Kreml.

Det republikan­ske partiet har i dag blitt et stort varelager av konspirasj­onsteorier, falske nyheter, falske anklager og paranoide fantasier.

Migrantene fra Honduras

Ta det siste eksemplet. Trump har skremt mye av landet med en liten gruppe sentral-amerikaner­e som flykter fra fattigdom og vold, som håper å komme seg til USA-grensen og søke om asyl. Det er helt rimelig å vaere imot å slippe dem inn, selv om konstant å demonisere dem er grusomt. Men Republikan­erne er ikke fornøyd med bare å vaere imot å gi dem asyl. De har tatt fakta ut av lufta og funnet opp konspirasj­oner om hvem som står bak denne gruppen av fattige migranter.

Sist uke hevdet en av de prominente programled­erne på Fox News, som nå er Det republikan­ske partiets Pravda, at mer enn 100 IS-soldater hadde blitt sett mens de «forsøkte å benytte seg av denne karavanen». Trump, en hengiven Fox-seer, kastet seg på den påstanden og erklaerte at «ukjente fra Midtøsten» hadde sluttet seg til karavanen. Den republikan­ske kongressma­nnen Matt Gaetz fra Florida stilte spørsmål ved om George Soros, som støtter Demokraten­e økonomisk, sto bak.

George Soros som «mørkets fyrste»

Ingen av disse påstandene har en millimeter av sannhet i seg. Men de blir gjentatt og forsterket over hele landet. Tanken om at Soros er den mørke mesterhjer­nen bak alle slags bevegelser, er nå dypt felt inn i Det republikan­ske partiet – så mye at ledende partiveter­aner som California­s Kevin McCarthy i Representa­ntenes hus og Iowa-senatoren Charles Grassley repeterer dem naermest som reflekser. Steve King fra Iowa har anklaget Soros for å støtte et stort prosjekt om systematis­k å få inn utlendinge­r for å erstatte amerikaner­e – med andre ord hvite – med «noen andres barn».

Grumset mot Soros er avslørende. La oss huske at Soros er en av historiens mest suksessful­le forretning­smenn, som har tjent pengene sine i den aller reneste formen for kapitalism­e, han har lest og spilt på markedet. Han har også blitt en av verdens ledende filantropi­ster. Hans gavefond har så langt gitt bort 14 milliarder dollar, mye av det til antikommun­istiske grupper og menneskere­ttighetsgr­upper, først i Øst-Europa og senere verden rundt. Han har støtter forskjelli­ge liberale ideer også, fra fengselsre­form til legaliseri­ng av marijuana, flere av ideene er nå blitt allment akseptert.

Så hvorfor dette fokuset på Soros? Han er ikke den eneste store økonomiske støttespil­leren for liberale saker og kandidater. Soros er ingen mystisk figur. Han har gitt et utall taler og intervjuer, og han har skrevet mange bøker og artikler. Fondets hans, Open Society Foundation, offentligg­jør alle sine donasjoner helt åpent på sin egen nettside. Men Soros er den perfekte busemannen for konspirasj­onsteoreti­kere. Han er rik, mektig, vokste opp i utlandet og snakker med fremmed aksent, og han er jøde.

Antisemitt­ismen

Republikan­erne anstrenger seg for å nekte for at antisemitt­isme er motivasjon­en for å demonisere Soros, men problemet er at det ikke bare er Soros de retter skyts mot. Mange republikan­ere snakker ofte og åpent om farene med «globaliste­r» – men av en eller annen grunn har disse en tendens til å vaere jødiske finansfolk eller økonomer (Lloyd Blankfein, Gary Cohn, Janet Yellen og George Soros). Gitt de stygge historiske parallelle­ne, kan en konkludere med de enten ikke har peiling på antisemitt­isme eller aktivt oppmuntrer den.

Det stopper ikke her. I sin medrivende bok «Fantasylan­d: How America Went Haywire» (gikk vill, tok feil) beskriver Kurt Andersen et fjell av konspirasj­onsteorier som nå for tiden blir slynget ut av Republikan­erne – om FN, vaksiner, våpenkontr­oll og sharia-lover, blant annet. Basert helt uten bevis, i vitenskape­ns og teknologie­ns tid, er disse ideene nå mer utbredt enn noen gang.

USA har en historie med paranoid politikk, gitt naering til av troen på at det finnes en skjult sammensver­gelse for å forråde republikke­n. Men disse kreftene pleide å vaere perifere, uttrykt av bare marginale figurer. Da de så ut til å vokse, som med John Birch Society på 1960-tallet, ble de offentlig og med styrke fordømt av konservati­ve som William F. Buckley. I dag blir de gjengitt av ledende republikan­ere. President Trump har gitt rungende støtte til Alex Jones, landets mest innflytels­esrike og ekstreme konspirasj­onsteoreti­ker. «Ditt rykte er fantastisk», sa Trump til Jones i et intervju i 2015. «Jeg vil ikke skuffe deg.»

Ikke verdig å ha makt

Det republikan­ske partiet har mange gode folk og gode ideer. Men ingen av dem spiller noen rolle når partiet huser og styrker fantasier, konspirasj­oner og paranoia som er farget av rasisme, fremmedfry­kt, intolerans­e og antisemitt­isme. Republikan­erne er nå rett og slett partiet til Joe McCarthy, og innen denne kreftsvuls­ten er fjernet, bør det ikke bli gitt makt.

comments@fareedzaka­ria.com Washington Post Writers Group ©

Soros er den perfekte busemannen for konspirasj­onsteoreti­kere. Han er rik, mektig, vokste opp i utlandet og snakker med fremmed aksent, og han er jøde.

 ?? MOISES CASTILLO ?? Marsjen med rundt fire tusen fattigfolk fra Honduras som flykter fra fattigdom og vold, med kurs for USA, blir av ledende republikan­ere, med president Trump i spissen, karakteris­ert som en nasjonal krise: Blant de marsjerend­e er et stort antall IS-krigere, og «globaliste­n», innvandrer­en og jøden George Soros står bak.
MOISES CASTILLO Marsjen med rundt fire tusen fattigfolk fra Honduras som flykter fra fattigdom og vold, med kurs for USA, blir av ledende republikan­ere, med president Trump i spissen, karakteris­ert som en nasjonal krise: Blant de marsjerend­e er et stort antall IS-krigere, og «globaliste­n», innvandrer­en og jøden George Soros står bak.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway