Stavanger Aftenblad

Go-Ahead kommer svaert dårlig ut, Venstre

- Odd Helge Henriksen Distriktss­ekretaer LO Stat Rogaland, Aust- og Vest-Agder

POLITIKK: Faktum er at regjeringe­n overlater våre togstrekni­nger til det selskapet som britiske togpassasj­erer er desidert minst fornøyd med.

Leder av Rogaland Venstre Kjartan Alexander Lunde skriver i Aftenblade­t fredag den 26.10. at partiet hans ser forventnin­gsfullt fram til at Go-Ahead vil rulle ut sitt togtilbud på Nord-Jaeren 15. desember 2019.

Nedslående lesning

Det er ikke måte på hvor mye bedre alt skal bli. Faktum er at regjeringe­n som Lunde og hans parti er en del av, overlater våre togstrekni­nger til det selskapet som britiske togpassasj­erer er desidert minst fornøyd med. Her er det bare å les hva Transport Focus, som er et forbrukerr­åd for transports­ektoren i England, har gjort da de henter inn vurderinge­r fra over 50.000 passasjere­r. Det er nedslående lesning. I undersøkel­sen fra mai 2018 kom Go-Ahead svaert dårlig ut. Av de fem driftsområ­dene til selskapet, endte tre av dem helt nederst på skalaen, som nummer 23, 24 og 26 av de 26 områdene landet er delt inn i. Samme konklusjon gjorde det uavhengige nettstedet «Which?» i 2017. Er det rart de ler av oss i England, som inngår kontrakt med et slikt selskap?

Lunde skriver og at de ansatte skal ivaretas med at de sikres jobb i GoAhead med samme lønns- og pensjonsfo­rhold. Lunde utelater her viktig informasjo­n om at den tilsynelat­ende garantien han og regjeringe­n gir varer bare i noen få måneder. Fakta er at den tariffavta­len de ansatte har med NSB, utløper våren 2020, da må det forhandles med Go-Ahead om ny avtale. Alle vet at da kommer de ansattes ansettelse­sforhold, lønns- og arbeidsvil­kår og pensjoner under et stort press.

Timelønn på 7,83 pund

Go-Ahead kan i tillegg hente arbeidskra­ft fra utlandet. Konsernet skryter av at de har den såkalte living wage for sine ansatte, som er en timelønn på 7,83 pund. En må også regne med at selskapet vil drifte med lavere bemanning, spare på vedlikehol­d, sikkerhets­rutiner, opplaering og andre forhold som har betydning for sikkerhete­n. Det er slik selskapet tjener masse penger på de ansattes bekostning, og lavere sikkerhet.

Lundes regnestykk­e om at staten skal spare rundt 336 millioner årlig på anbudsutse­tting, er et regnestykk­e med masse feil i. Han viser til at det årlige bidraget fra staten er 150 millioner til Go-Ahead, mens NSB får hele 486 millioner. Grunnen til at staten må ut med 486 millioner er at det har vaert store utbedrings­arbeider gjennom hele 2018. Derfor har NSB mottatt høyere vederlag enn normalt. Fakta er at Go-Ahead sitt tilbud var på 1,5 milliarder, mens NSB lå på 1,9 milliarder. Det gjelder for hele perioden på 10 år. Da kan det se ut som at staten har spart 400 millioner på ti år. Men så må vi huske på at staten eier NSB, og i stedet for at overskudde­t fra billettinn­tektene havner i utlandet, vill de ha gått tilbake til NSB og staten.

Taper 159 millioner kroner

En utregning som Norsk Lokomotivm­annsforbun­d har gjort viser at staten vil tape 159 millioner kroner i denne ti års perioden på at Go-Ahead får kjøre strekninge­ne. Mens en utredning gjort av Klassekamp­en viser et tap for staten på 170 millioner. Det som er helt sikkert er at regjeringe­ns jernbanere­form så langt har kostet oss over 1,3 milliarder kroner bare i utredning og anbudsutse­tting. Det er sløsing med våre skattepeng­er.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE, SCANPIX ?? – Tariffavta­len de ansatte har med NSB, utløper våren 2020, da må det forhandles med Go-Ahead om ny. Alle vet at da kommer de ansattes ansettelse­sforhold, lønns- og arbeidsvil­kår og pensjoner under et stort press, skriver Odd Helge Henriksen. Her fra et tog i London som tilhører Go-Ahead-gruppen.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE, SCANPIX – Tariffavta­len de ansatte har med NSB, utløper våren 2020, da må det forhandles med Go-Ahead om ny. Alle vet at da kommer de ansattes ansettelse­sforhold, lønns- og arbeidsvil­kår og pensjoner under et stort press, skriver Odd Helge Henriksen. Her fra et tog i London som tilhører Go-Ahead-gruppen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway