Stavanger Aftenblad

Digital litteratur fosser fram

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

E-BOK: Utlån av e-bøker via appen eBokBib gjør at faerre både låner papirbøker og oppsøker biblioteke­nes lokaler. Det viser en brukerunde­rsøkelse fra Bokbasen.

E-bok og lydbok begynner for alvor å ta plass som et alternativ til den tradisjone­lle papirboka i biblioteke­ne. Brukerne blir flere, og er stort sett svaert fornøyde, viser Bokbasens brukerunde­rsøkelse.

Hvordan er e-bokbrukere­n? I snitt 51 år gammel. 7 av ti brukere er kvinner. Tendensen er at både kvinneande­len og brukere i aldersgrup­pen 60+ øker, mens gruppen under 30 minker. 42 prosent av dem låner e-bok månedlig.

Hvorfor leser de e-bibliotekb­øker? Ordene som nevnes oftest er enkelt, tilgjengel­ig, lettvint og gratis.

Går e-bokutlånet ut over utlånet av papirbøker? Lån av digitale bøker fører

til netto nedgang både i bibliotekb­esøk og utlån av papirbøker. 63 prosent svarer at de besøker det fysiske biblioteke­t like ofte som før, mens 31 prosent svarer sjeldnere. Sammenlikn­et med svarene fra tidligere år, er tendensen at de fysiske bibliotekb­esøkene avtar, og at det blir lånt ut faerre fysiske bøker enn før.

7 av 10 svarer at om de kan velge fritt mellom e-bok eller papirbok, velger de e-bok.

Hva skjer med e-boksalget når en kan låne e-bok?

1 av 5 oppgir at de kjøper faerre e-bøker etter at de startet å låne e-bøker på biblioteke­t. Tendensen sammenlikn­et med tidligere år er at de vil kjøpe enda faerre e-bøker i framtiden. 85 prosent svarer at de vil låne enda flere ebøker når utvalget blir større.

Hva slags e-bøker lånes ut? Romaner og krim dominerer. Fagbøker og barnebøker slår derimot fortsatt best an i papir. Og barnebøker er også mer populaere som lydbok enn e-bok.

54 prosent foretrekke­r å låne titler som er inntil ett år gamle, mens 69 prosent ønsker seg bedre utvalg av titler som er 2 til 5 år gamle.

Du vil låne en e-bok, men det er tre måneders venteliste. Hva gjør du? y 48 prosent vil da låne tittelen

som papirbok på biblioteke­t. y 26 prosent blir stående på

e-bokventeli­sten. y 6 prosent ville kjøpt tittelen

som e-bok. y 4 prosent ville kjøpt tittelen

som papirbok.

Hvordan er lydboklåne­ren? 15 prosent av eBokBib-brukerne låner lydbok månedlig. Lite i forhold til e-bok, men lydboklåne­rne er til gjengjeld svaert ivrige. Også her oppgis tilgjengel­ig, enkelt og gratis som de viktigste årsakene. Nesten alle lydboklåne­re låner også e-bøker. Etter at de fikk muligheten til å låne lydbøker, har 1 av 5 kjøpt faerre lydbøker. 6 av ti lydboklåne­re har oppdaget formatet gjennom eBokBib.

Hva betyr utvalget? Før kjøpte biblioteke­ne inn e-bøker på samme måte som papirbøker. Men fra 1. januar i år trådte en ny avtale i kraft mellom biblioteke­ne og Forleggerf­oreningen. Plutselig ble alle titler som er eldre enn to år, og som allerede var utgitt på e-bok, tilgjengel­ige. Dette førte til en voldsom økning i antall titler å velge mellom i eBokBib. Per dags dato har eBokBib rundt 10.000 titler til utlån totalt.

Tabellen nedenfor viser utviklinge­n i brukere og titler i perioden 2014–2018. Brukerne vises totalt, mens tallene for titlene er årlig økning. Kilde: Biblioteks­ystemer.

Så langt har altså ikke det store antallet nye titler i 2018 ført til et tilsvarend­e storhopp i interessen for e-bok.

Hvilken erfaring har biblioteke­ne? Bokbasens undersøkel­se er utført brukerne av eBokBib. Men Stavanger Bibliotek Sølvberget opplever fortsatt e-bokutlån som et supplement til utlån av papirbøker.

– Langt fra alle boktitler blir utgitt på e-bok, og utlånet av ebøker er fortsatt forsvinnen­de lite i forhold til utlån av papirbøker, sier rådgiver Tomas Gustavsson på Sølvberget. Han er ansvarlig for innkjøp av e-bøker til biblioteke­t.

Også Sølvberget opplever en stor økning i utlån av voksenlitt­eratur på e-bok, men merker ingen nedgang i utlån av tilsvarend­e bøker i papir. Dermed kan en trekke konklusjon­en at supplement­et av e-bøker fører til økt lesing totalt.

Har inntoget av digital litteratur ført til noen endringer i innkjøpspo­litikken på biblioteke­t?

– Ja, vi har sluttet å kjøpe inn lydbøker på engelsk på cd, de tilbys nå utelukkend­e digitalt via eBokBib-appen. Men det er vel mest fordi det ikke er så mange som har cd-spiller lenger, sier Gustavsson.

 ?? NTB SCANPIX ?? Enkelt, tilgjengel­ig, lettvint og gratis. Slik forklarer brukerne av eBokBib hvorfor de velger å lese på brett framfor på papir.
NTB SCANPIX Enkelt, tilgjengel­ig, lettvint og gratis. Slik forklarer brukerne av eBokBib hvorfor de velger å lese på brett framfor på papir.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway