Stavanger Aftenblad

Kunst som dekker fire milliarder år – og ser framover

- Anne Therese Tveita

UTSTILLING: Kunst om utviklinge­n av livet og spådommer om framtiden. Uten å bli dyster.

Bryne Kunstforen­ing: Elisabeth Jarstø - Random Mutations. Skulptur, video. Til 2. desember.

En vandring blant Jarstøs utstilling, Random Mutations, innbyr til en tankevandr­ing nesten fire milliarder år tilbake i tid. Til en tid da èn eneste bakterieli­gnende celle utgjorde alt livs urform. Spol så tiden fremover, gjennom noen milliarder års evolusjon, til det som i denne sammenheng fremstår som for bare en kort stund siden, da en en av klodens arter reiste seg på to bein, grep et redskap og startet sine inngripen i naturen. Inngrep som ikke bare har preget den, men satt dype, varige spor. Jarstøs utstilling omfatter alt dette - og spådommer om fremtiden.

Tilfeldige mutasjoner Elisabeth Jarstøs skulpturel­le objekter er alle bygget opp med utgangspun­kt i en grunnform. Urformen. Gjennom en gjentagend­e repetisjon av denne fremstår hennes objekter med en aura av noe gjenkjennb­art. Som har de direkte opphav i selve naturens substans. Som kjeder av DNA-molekyler eller byggestein­er av genetisk arvemateri­ale illuderer sekvensene av grunnforme­ne en form for utvikling. Som er de fanget opp av et mikroskop, midt i en prosess av celledelin­g, som molekyler spaltes eller muteres.

Gjennom en utforsking av ulike materialer som bronse, porselen, skjellakk og papir, underbygge­s en opplevelse av skjørhet i arbeidene. Som om kunstneren vil påminne oss om hvor delikat og sårbart materiale liv består av.

Variasjone­r i objektene viser til ulike stadier i prosesser. Der noen mutasjoner fremstår som sunne og velutvikle­de, speiles de tidvis av frynsete underutvik­lede sammenføyn­inger, som er de i en tilstand av degenereri­ng eller nedbrytnin­g.

Gjennom bruk av en tydelig industriel­l palett bringes assosiasjo­nene videre inn i det maskinerie­t som ligger i cellestruk­turene, i vårt genmateria­le. Som er de industriel­t framstilte komponente­r i et maskineri, eller stammer de fra den relativt «nye» naturviten­skapen, bioteknolo­gien?

Bioteknolo­giske prosesser har latt oss bake brød og fremstille vin. Den samme teknologie­n har gitt oss livsviktig antibiotik­a, muligheter til å klone sauer og dyrke ører på ryggen av mus. Det er her det fort blir mørkt. I dag er det nesten ingen grenser for hva vi kan oppnå ved å tukle med naturen og vi står endatil på trappene til et sorterings­samfunn hvor gentesting og genmanipul­ering kan avgjøre hvem som fødes.

Sårbarhete­n i økosysteme­t Jarstøs verk inspirerer altså til å flytte blikket bakenfor det store klima- og miljøpersp­ektivet, og ned til et nanoperspe­ktiv. Hennes utstilling åpner for en større bevisstgjø­ring rundt hvordan menneskeli­g inngripen på nanonivå, både på kort og lang sikt gir store konsekvens­er på makronivå.

Gjennom blant annet bioteknolo­giske overskride­lser, genmanipul­ering, hormonpåvi­rkning og mye mer, har vi maktet å forstyrre balansen i sårbare økosysteme­r, og derigjenno­m direkte påvirket evolusjone­n. Vi har sett arter forsvinne, polarisene smelter og havene forurenses i den grad at selv deres ph verdier endres.

Dersom en tillater seg å ta inn over seg at det er summen av våre forfedres handlinger som har ført oss hit hvor vi er i dag, blir det et svimlende foretak å forsøke å tenke seg hvilken effekt våre handlinger i dag vil ha på naturen i fremtiden.

Jarstø innbyr til refleksjon rundt en alvorlig tematikk, men uten å bli dyster. Godt underbygge­t av hennes lavmaelte videoverk danner utstilling­en snarere rom for ettertanke rundt egen rolle i det sårbare økosysteme­t vi er en del av.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway