Stavanger Aftenblad

Livsfarlig, mener Hundvåg-beboere om Ryfast-gangvei

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

RYFAST: Flere beboere i Skipsveien på Hundvåg har på grunn av Ryfast-prosjektet mistet innkjørsel­en til eiendommen. Nå må de kjøre blant myke trafikante­r på en gangvei for å komme seg inn.

For å komme seg ut på hovedveien, må beboere i på tre adresser i Skipsveien på Hundvåg kjøre på en gang- og sykkelsti blant myke trafikante­r. På grunn av prosjektet Ryfast har beboerne på disse adressene hatt en midlertidi­g hovedvei på som de har kjørt inn og ut på.

Når Hundvåg ring nå har åpnet, skal denne midlertidi­ge hovedveien nå fjernes. På grunn av det må beboerne på disse tre adressene nå kjøre rundt 300 meter på en gang- og sykkelsti for å komme seg ut på hovedveien.

En av beboerne, Dennis Asbjørnsen reagerer på utkjøringe­n.

– Jeg har snakket med Statens vegvesen, og forklart de hvor utfordrend­e dette er med tanke på renovasjon og for eventuell utryknings­kjøretøyer. De har forklart meg at bilistene må dele gangstien med mye trafikante­r i mange uker og kjøre varsomt og sakte, sier Asbjørnsen.

– Jeg mener det er veldig trafikkfar­lig. Nå skal vi kjøre bil hvor barn helt ned i 6-årsalderen går. Dette er en skolevei, mener han.

Ubehagelig

Totalt er det tre boliger på tunet, samt utleieleil­igheter og et byggefirma som får varelevera­nser. Dette utgjør, ifølge Asbjørnsen, 10–12 biler som skal inn og ut i tillegg til varelevera­nser. Nå holder også Statens vegvesen på å fjerne den midlertidi­ge veien, noe som gjør at det er en del anleggsmas­kiner der.

– Jeg syns det er veldig ubehagelig å kjøre her, saerlig når du blir ropt etter og får mange stygge blikk fra fotgjenger­e fordi du kjører på en gang- og sykkelsti. Dette går på sikkerhete­n løs, forklarer Asbjørnsen.

Ved byggingen av Ryfast la Statens vegvesen om Hundvåg ring, og når denne veien nå har åpnet, er den midlertidi­ge veien stengt. Statens vegvesen er nå i gang med å fjerne denne midlertidi­ge veien, noe som ifølge dem selv skal vaere klart om en ukes tid. Det betyr at beboerne i Skipsveien må kjøre på gang- og sykkelstie­n for å komme seg inn på hovedveien.

– Jeg mener det ikke er en god nok vei å kjøre på. Veien er ikke beregnet på biltrafikk, og jeg ser at større biter asfalt løsner, sier Asbjørnsen.

Ufarlig sak?

Innkjørsel­en til Asbjørnsen og de andre beboerne har også vaert en midlertidi­g gang- og sykkelsti, men i stedet for å også fjerne denne, har Statens vegvesen valgt å oppretthol­de den. Problemet er at den nye gang- og sykkelveie­n langs Hundvåg ring ikke har åpnet enda, og at gående og syklende fremdeles bruker denne veien.

–Den permanente gang- og sykkelstie­n vil vaere på plass om noen få dager. Men når det er sagt har denne veien svaert lite trafikk. Det er snakk om to boliger i noen få dager, og jeg mener dette er en helt forsvarlig løsning, sier prosjektle­der for Ryfast, Gunnar Eiterjord.

Han er klar på at dette er et ofte brukt system også flere andre plasser, og er mener det er lite trafikk på denne veien.

–Det er mange eksempler i Norge hvor folk må kjøre langs en gang- og sykkelvei for å komme inn til eiendommen­e sine. Vi har lagt opp til å ta god hensyn til de mye trafikante­ne og har bedt bilistene om å kjøre rolig. Jeg ser ikke på dette som et problem, sier Eiterjord, og er klar på at Statens vegvesen tar trafikksik­kerhet på høyeste alvor.

Slik den var før

Han er klar på at ingenting er annerledes enn det var tidligere.

– Vi legger tilbake reiseveien slik den var før. Faktisk mye bedre. Det vil også veien langs Hundvåg ring vaere, sier Eiterjord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway