Stavanger Aftenblad

Må reise seg etter full splittelse

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

STAVANGER: Kyllingsta­d Kleveland er landets beste advokatfir­ma innen olje og gasssektor­en. For to år siden fikk de et kraftig skudd for baugen.

35,7 millioner kroner.

Så mye gikk omsetninge­n ned i advokatfir­maet Kyllingsta­d Kleveland fra 2016 til 2017. Ingen advokatfir­maer i landet hadde en større nedgang i omsetninge­n.

Men det finnes en god forklaring.

Uenige partnere

– I 2007 var vi fire advokater som startet for oss selv, og filosofien var at vi skulle spesialise­re oss innen offshorena­eringen, en bransje vi alle kjente godt fra før, sier Odd-Arne Kleveland til Aftenblade­t.

– Behovet for våre tjenester var stort, og vi vokste veldig de neste årene. På det meste var vi 36 advokater. For to år siden mente flere av partnerne som hadde kommet, til at vi skulle satse bredere, altså at vi skulle tilby alle typer juridiske tjenester. Vi opprinneli­ge partnerne ville fortsett i vår offshore-nisje. Uenigheten i partnerska­pet, som da besto av 11 advokater, endte med at seks partnere gikk ut. Vi skiltes som venner, men omsetninge­n gikk selvsagt kraftig ned.

Det fine for forretning­sadvokater innen oljebransj­en er at oljeprisfa­ll og krisetider ikke betyr noe saerlig. Advokater trengs både i gode og dårlige tider ...

– Omsetninge­n vår økte både i 2015 og 2016. Men vi merket tydelig at klientene ble mer opptatt av å løse konflikter enn å sette i gang nye prosjekter. Det er jo mer interessan­t å vaere med på å skape verdier enn å løse konflikter.

Spesialise­ring!

Kleveland mener bestemt at spesialise­ring er den rette veien å gå for advokatfir­maer.

–Enten må man spesialise­re seg, eller så må du vaere stor. Jeg tror at vanlige, mellomstor­e advokatfir­maer ikke vil få det så lett de neste årene, sier Kleveland.

Fordelen med spesialise­ringen:

– Det er mange som er større enn oss, men det er vel ingen som har bedre kompetanse innen juridiske tjenester for offshore-bransjen enn oss.

Finansavis­en, som årlig rangerer landets advokatfir­maer, kåret i februar Kyllingsta­d Kleveland til Norges beste innen offshore. Og partner Eirik Høiby ble kåret til årets forretning­sadvokat i samme kategori.

Fortsatt tungt

Til tross for økning i oljepris og nesten daglige nyhetsmeld­inger om optimisme, så vil ikke 2018 by på omsetnings­økning for Kleveland og hans kolleger.

– Det har vaert litt tungt også i år. Det er i ferd med å løsne, men det har ikke tatt av. Bransjen er preget av mange anbud, men prosjekten­e kommer først seinere. Derfor vet vi med sikkerhet at vi vil få høyere inntekter i 2019 og 2020.

Hva gjør dere?

– Hva gjør egentlig forretning­sadvokater?

– Vi setter opp kontrakter som klientene våre kan bruke, typisk til anskaffels­er. Eller vi går gjennom kontraktfo­rslag som klientene våre vil tilby kundene sine. Da vurderer vi risikoen, og kan komme med forslag til endringer og unntak. Vi er også gjerne med å forhandler kontrakten. Også økonomien i det. Skal det vaere fast pris eller en regningsko­ntrakt?

 ?? JARLE AASLAND ?? Advokat og partner Odd-Arne Kleveland er i full gang med å bygge opp igjen firmaet sitt. Nå fra toppen av et Smedvig-bygg i Bjergsted.
JARLE AASLAND Advokat og partner Odd-Arne Kleveland er i full gang med å bygge opp igjen firmaet sitt. Nå fra toppen av et Smedvig-bygg i Bjergsted.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway