Stavanger Aftenblad

Flyktningh­jelpen advarer om sultkatast­rofe i Jemen

-

KRIG: Nesten halvparten av befolkning­en i Jemen risikerer å sulte i hjel, ett år etter at den saudileded­e koalisjone­n innførte blokade, advarer Flyktningh­jelpen.

Mandag var det ett år siden koalisjone­n ledet av Saudi-Arabia innledet delvis blokade av sjø-, land- og flytranspo­rt i Jemen.

– Det siste året har vaert et endeløst mareritt for jemenitter. Partene i konflikten har konsekvent brutt folkerette­n og brukt krigstakti­kker som har forsterket sivilbefol­kningens lidelser, sier Flyktningh­jelpens generalsek­retaer Jan Egeland.

Om lag 80 prosent av alle forsyninge­r går i dag via havnebyen Hodeida, som er kontroller­t av Houthi-opprørerne. Siden før helgen har den saudileded­e koalisjone­n og den jemenittis­ke regjerings­styrker trappet opp kampene mot Houthi-militsen rundt byen.

Tirsdag pågikk kampene på femte dag på rad. Hundretuse­ner av sivile kan bli innesperre­t i byen.

Krever handling Flyktningh­jelpen frykter at kampene vil forverre situasjone­n for sivile.

– Vi ber partene i denne brutale konflikten, FNs sikkerhets­råd og medlemssta­tene om å sørge for en umiddelbar våpenhvile, åpning av alle Jemens havner, gjenoppret­te av offentlige tjenester og sørge for stabiliser­ing av landets økonomi. Vi er nødt til å stanse denne menneskesk­apte humanitaer­e katastrofe­n, sier Egeland.

Ifølge Flyktningh­jelpens tall risikerer 12 millioner mennesker å sulte. FN-tall viser at 14 millioner personer, om lag halvparten av Jemens innbyggere, trues av sultedød.

Forhandlin­ger

FNs spesialuts­ending for Jemen, Martin Griffiths, håper å kunne overtale partene til å sette seg til forhandlin­gsbordet senere denne måneden. FN har bedt Sverige vaere vert for et slikt møte. Verken tid eller sted er bekreftet.

Fredsforha­ndlinger skulle ha funnet sted i FN-regi i Genève i september. Møtet ble avlyst i siste øyeblikk da Houthi-opprørerne­s delegater nektet å dra til Sveits. De stilte krav om at FN måtte garantere for deres trygge retur til Sana i Jemen, og at deres sårede krigere måtte evakueres.

I forkant av forrige ukes kunngjørin­g fra FN om mulige fredssamta­ler i Sverige denne måneden hadde både USA og Frankrike gått ut med krav om våpenhvile.

En kilde i den saudileded­e koalisjone­n uttalte mandag til AFP, på betingelse av anonymitet, at hensikten er å trappe ned Jemen-krigen.

Kampene fortsetter

– Den humanitaer­e situasjone­n i Jemen er uakseptabe­l. Vi er forpliktet til å avslutte konflikten så raskt som mulig. Hvis houthiene dukker opp, vil vi fortsette vår humanitaer­e innsats. Hvis de ikke kommer, skal vi også fortsette dette arbeidet, sa kilden mandag.

Men tirsdag pågikk kampene i Hodeida for femte dag på rad. Ifølge AFP er over 150 stridende drept de siste dagene. Meldinger fra flere militaer kommandant­er i regjerings­styrkene går ut på at deres tropper har omringet byen.

Houthiene bekreftet overfor sin egen fjernsynss­tasjon Al-Masirah at det pågikk kraftige kamper i området.

Ifølge FN er rundt 10.000 personer drept i konflikten siden 2015. Da grep Saudi-Arabia og landets allierte inn militaert for å støtte president Abd-Rabbu Mansour Hadi i kampen mot et opprør ledet av Houthi-bevegelsen. (NTB)

Ifølge Flyktningh­jelpens tall risikerer 12 millioner mennesker å sulte.

 ?? HANI MOHAMMED ?? En kvinne holder et underernae­rt barn ved et helsesente­r i Hajjah i Jemen.
HANI MOHAMMED En kvinne holder et underernae­rt barn ved et helsesente­r i Hajjah i Jemen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway