Stavanger Aftenblad

Hvem er garantiste­n for «et varmere samfunn»?

- Sissel Knutsen Hegdal Nestleder, Stavanger Høyres bystyregru­ppe

POLITIKK: Er det slik at det er partier i Norge i dag som er for større forskjelle­r, høy arbeidsled­ighet, økt ventetid for behandling for sykdom og lidelser? Nei, selvsagt er det ikke det.

Det er mye snakk om de ulike partiers verdigrunn­lag om dagen. Partier konkurrere­r visst om hvem som kan slå seg selv mest på brystet med påstanden om at det er nettopp dem som skaper «det varmeste samfunnet». Jeg synes det er en underlig og misvisende debatt. For hvilke partier er det som går til valg på et kaldere samfunn? Er det slik at det er partier i Norge i dag som for eksempel er for større forskjelle­r, høy arbeidsled­ighet, økt ventetid for behandling for sykdom og lidelser? Nei, selvsagt er det ikke det. Partiene i Norge er tvert om i veldig stor grad enige om hva som er målene med politikken vår - det er tiltakene og virkemidle­ne vi i er uenige i.

Vi tror ulikt om hva som stimulerer mennesker til å yte, til å dele, til å ta initiativ, til å ta risiko. Vi tror ulikt om hva som motiverer, om hvordan naeringsli­vet bør stimuleres til å skape flere arbeidspla­sser og hvordan skattetryk­ket bør vaere utformet. Noen ønsker at det offentlige i størst mulig grad skal vaere tilbyder av absolutt alle de tjenestene vi har behov for, mens andre ønsker private aktører velkommen og verdsetter mangfoldet. Derfor samler partiene seg om ulike løsninger på felles utfordring­er. Det betyr imidlertid ikke at noen ønsker varme samfunn mens andre ønsker kalde. Men det betyr at vi har ulike veier til målet.

For å nå grupper som trenger samfunnets støtte, har den borgelige regjeringe­n styrket arbeidet innen rus og psykiatri. Vi har redusert sykehuskøe­ne og styrket utbygginge­n av eldreomsor­gen. Vi har innført gratis kjernetid i barnehagen for de som tjener minst og styrket behandling­stilbudet til de som sliter med psykiske lidelser. Og det er nylig lagt fram en egen strategi mot barnefatti­gdom. Dette har vi gjort nettopp fordi vi vil ha et varmere og mer inkluderen­de samfunn.

For Høyre er fellesskap­et et samfunn der alle gode krefter får vaere med. Der det frivillige og personlige initiativ verdsettes, og der det er lov å velge annerledes. Vi tror på personlig ansvar for å nå slike mål. Vi ønsker et inkluderen­de, velfungere­nde, varmt og omsorgsful­lt samfunn. Et samfunn hvor hver av oss er verdifulle nettopp slik vi er, som stimulerer til å skape verdiene før vi så fordeler dem. La oss alle vaere gode rollemodel­ler i forhold til hvordan vi omtaler hverandre, både i debatter og i sosiale medier. Jeg har venner og gode kollegaer i samtlige parti, og ingen av dem jeg kjenner, er for et kaldere samfunn. Jeg håper tiden frem mot lokalvalge­t i 2019 vil preges av en debatt om hvilke ulike løsninger partiene har for å nå de målene vi alle er enige om, fremfor en debatt der vi beskylder hverandre for å vaere noe vi ikke er. Jeg ser frem til debatt om løsninger, ikke om hvem som har «de rette verdiene».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway