Stavanger Aftenblad

Disse har stemmerett

-

y Menighetsr­åd, prester og vigslede kantorer, diakoner og kateketer i Stavanger bispedømme, proster i hele landet, ungdomsråd­et i Stavanger bispedømme (nytt etter Kirkemøtet 2018), samt representa­ntene fra de teologiske utdannings­institusjo­ner med tale- og forslagsre­tt på Kirkemøtet og lederne av de praktiskte­ologiske utdanninge­ne ved disse institusjo­nene. y Også representa­ntene fra Ungdommens kirkemøte med tale- og forslagsre­tt på Kirkemøtet er stemmebere­ttiget (nytt etter Kirkemøtet 2018). Marta Botne: – Jeg er glad for at også likekjønne­de par nå kan inngå ekteskap, og at dette kan skje innenfor rammen av en kirkelig liturgi. Jeg har samtidig stor respekt for dem som ikke deler mitt syn. Den norske kirke har valgt å anerkjenne og praktisere to syn på ekteskapet. Det er smertefull­t og utfordrend­e for mange. Om jeg blir biskop vil jeg fortsette å arbeide for at det skal vaere fullt legitimt å forkynne, veilede og undervise etter begge syn.

Helge S. Gaard: – Mitt primaere teologiske standpunkt er at ekteskapet er for det monogame forhold mellom mann og kvinne. Selv vier jeg ikke likekjønne­de par, men jeg ser ikke på vedtaket om likekjønne­t vielse som et bekjennels­esspørsmål og jeg har respekt for at andre kommer til annet teologisk standpunkt. Mennesket er skapt for fellesskap, og jeg gleder meg over alle som finner en som man0 kan dele livet med. Alf Petter Bu Hagesaethe­r: – Vi som ønsker å vie likekjønne­de får nå anledning til det, og de prestene som ikke ønsker å vie likekjønne­de er sikret fritaksret­t. En biskop i en folkekirke må kunne romme og forholde seg til teologisk uenighet på en konstrukti­v måte. Jeg vil derfor vaere åpen og lyttende overfor dem som har et annet ståsted enn meg selv, men inviterer gjerne til teologiske samtaler om temaet. Haakon Kessel: – Jeg deler det klassiske synet på hva som konstituer­er et ekteskap. Samtidig har jeg forståelse for at det i denne vanskelige og sammensatt­e saken, finnes andre syn. Vedtaket om to vigselslit­urgier reflektere­r den spenningen mange opplever. Jeg ønsker å møte de ulike syn med respekt og åpenhet og bidra til at den enkelte kan følge sin overbevisn­ing med frimodighe­t innenfor den ordning vi nå har fått.

Anne Lise Ådnøy:

– Etter at jeg som tolvåring laerte at noen mennesker er homofile, har jeg aldri tvilt på at de er like verdifulle for Gud som alle heterofile. Jeg er konservati­v i synet på at parforhold skal vaere stabile og livslange. Jeg er glad for at samfunnet nå har lagt til rette rammer for at også homofile par kan leve i forplikten­de samliv.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Bård Maeland er prorektor ved VID, tidligere Misjonshøy­skolen
CARINA JOHANSEN Bård Maeland er prorektor ved VID, tidligere Misjonshøy­skolen
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway