Stavanger Aftenblad

– Statsråden lover å «se på saken»

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL: Med fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal i spissen reiste ordførere fra Ryfylke til Oslo for å trygle kommunalmi­nisteren om å spare hurtigbåte­ne fra dramatiske kutt.

Monica Maeland har vaert kommunalog moderniser­ingsminist­er siden januar. Regjeringe­n har innført en ny kostnadsnø­kkel for båt og ferje. Dette gjør at det statlige tilskuddet til hurtigbåtd­rift i Ryfylket kuttes fram mot 2021. Fylkeskomm­unen hadde 198 millioner kroner i tilskudd, og får 117 millioner.

Hele Ryfylke - fra Sauda innerst i fjordene til Kvitsøy ytterst i havgapet - er bekymret for at båtavhengi­ge innbyggere skal miste rutetilbud­et.

Bønn til Stortinget Ryfylkeord­førerene anmoder Kommunalko­miteen om: y å innarbeide et vedtakspun­kt ved behandling­en av statsbudsj­ettet som innebaerer at det i en overgangsp­eriode, fram til nytt inntektssy­stem implemente­res fra 2020, ytes kompensasj­on til fylkeskomm­uner som tapte på omlegginge­n av kriteriene for båtruter. y å ta initiativ til at KMD revurderer kystlinjek­riteriet i den kommende høringen om nytt inntektssy­stem fra 2020.

I går reiste fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal, leder av Samferdsel­sutvalget Arne Bergsvåg (Sp), ordførerne Henrik Halleland, Mirjam Ydstebø (Kvitsøy), Asbjørn Birkeland (Sauda), Bjørn Laugaland (Hjelmeland), samt varaordfør­er Kari Vaage Gjuvsland (Suldal) til Kommunalde­partemente­t.

– En lyttende og forståelse­sfull minister, så det ble et nyttig og godt møte. Forhåpentl­igvis blir det resultater også, oppsummere­r Kvitsøy-ordfører Mirjam Ydstebø.

Rogalands geografi og reisevanem­ønster – blant annet for reiser til og fra arbeid og skole, er slik at Ryfylke har et uomtvistel­ig behov for å oppretthol­de tidseffekt­iv kollektivt­ransport til sjøs. Rogaland har for eksempel 3,3 ganger høyere utgifter til skoleskyss til sjøs enn gjennomsni­ttsfylket.

Opprop fra Ryfylke

– Etablerte hurtigbåtr­uter i Ryfylke har betydelig volum og omfang. Dersom det nye kriteriese­ttet for båtruter ikke endres når inntektssy­stemet skal gjennomgås på nytt, vil kriteriene innebaere en alvorlig og langvarig finansiell ubalanse for Rogaland, heter det i et felles Ryfylke-opprop for å få kommunal og forvaltnin­gskomiteen.

Sauda-ordfører Asbjørn Birkeland tok initiativ til oppropet.

– Jeg oppfatter det som at ministeren var orientert om saken, og hun lovet å se på kriteriene på nytt. Vi håper at hun gjør det, og kommer fram til at det finnes bedre måter å fordele midlene på, sier Birkeland.

Etter møtet med statsråden hadde delegasjon­en møte med siden partier, det vil si KrF, Sp og Ap.

– Det vil hjelpe på hvis Stortinget presser på i denne saken, sier Sauda-ordføreren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway