Stavanger Aftenblad

KrF: Fjerner taxfree-ordning – 900 mill. til helse og omsorg

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Olaug Bollestad angriper Siv Jensens taxfreekvo­te og oljeskatt.

Fredag vil KrFs alternativ­e statsbudsj­ett sette tonen for forhandlin­ger om regjerings­makt.

Bollestad sier at slaget om alkohol «selvfølgel­ig» vil vaere en del av helheten i regjerings­forhandlin­gene.

– Alkohol er en av de store helseog samfunnsut­fordringen­e vi har, sier hun.

Dersom de fire partiene blir enige om en regjerings­avtale, kan KrFs 1. nestleder fort bli konstituer­t som ny partileder på midlertidi­g basis.

Taxfree

Først venter budsjettfo­rhandlinge­r - uten sjampiskor­ker i taket innledning­svis. Fra 1. juli 2014 kunne reisende, mot KrFs vilje, bytte ut kvoten for tobakksvar­er med 1,5 liter vin eller øl.

Nå bekrefter Bollestad at KrF vil halvere taxfreekvo­ten for tobakk og reversere endringer fra 2014. Hun viser til økt alkoholsal­g og at slike ordninger undergrave­r Vinmonopol­et.

– Hvorfor i all verden skal vi selge på tilbud noe som er en utfordring for oss? spør Bollestad.

Spørsmålet er nå om KrF klarer å gjenta manøveren fra 2013, da partiet avtalefest­et med regjeringe­n at hovedlinje­ne i norsk alkoholpol­itikk skal ligge fast ut stortingsp­erioden.

Ny oljeskatt

Nestledere­n bekrefter også at KrF vil ha en skjerpet oljeskatt utredet. KrF-premisset er at oljeinvest­eringer favorisere­s av et skattesyst­em som er «pro» olje. Tommy Hansen, direktør for kommunikas­jon og naeringspo­litikk i bransjeorg­anisasjone­n Norsk olje og gass, sier til Aftenblade­t mandag at de ikke forventer noen store overraskel­ser i regjerings­forhandlin­gene.

– Så dere blir ikke uroet over KrF-signaler om endrede rammebetin­gelser?

– Nei, vi er ikke uroet over det. Jeg tror at KrF og regjerings­partiene vet at det vil ha store konsekvens­er å endre på det, sier Hansen, som legger til at endrede rammebetin­gelser er noe av det verste som kan skje.

Eldre og omsorg

KrF vil bruke en halv milliard kroner på å frita norske sykehus fra krav i avbyråkrat­iserings- og effektivit­etsreforme­n (ABE). I så fall blir sykehusene med i en «eksklusiv» klubb der Kongehuset, Stortinget og Riksrevisj­onen er blant dem med fritak.

Ifølge Helse- og omsorgsdep­artementet er og blir de regionale helseforet­akene pålagt «ABE-kutt» fra 2015 ut 2019 på over 1,5 milliarder. Tallene inkluderer midler som er tilført til investerin­ger og anskaffels­er.

Bollestad mener smertegren­sen er nådd og viser til nytt sykehus i Stavanger.

– Hvis vi hele tiden setter krav til effektivis­ering, spiser vi av bunnlinjen og svekker sjansen til å investere, sier Bollestad.

KrF øremerker 400 millioner kroner til en eldresatsi­ng med økt legedeknin­g og styrket grunnbeman­ning i omsorgstje­nesten.

Andre KrF-ønsker y Brukerstyr­t personlig assistanse (BPA) skal bli et likestilli­ngsverktøy som praktisere­s likt uavhengig av brukerens kommunetil­hørighet. y Studiestøt­ten utvides til 12 måneder i året for studenter med barn. Denne gruppens permisjons­ordninger ønskes vurdert naermere. y KrF vil sikre at historiske pensjonsko­stnader for ideelle aktører kommer på plass. Bollestad forklarer at dagens regime gjør at ideelle aktører, for eksempel Frelsesarm­een, blir sittende med historiske pensjonsko­stnader som kan ta knekken på dem – og vaere en stor konkurrans­eulempe mot private aktører i konkurrans­er om anbud. y 4,6 mill. til kongsgårde­n

på Avaldsnes. y 6 mill. til Pårørendes­enteret

i Stavanger. y 6 mill. til No limitation

på Bryne.

 ?? OLAV OLSEN ?? Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad må bli enig med Høyre, Frp og Venstre for at de skal få realisert drømmen om å ta KrF inn i regjering.
OLAV OLSEN Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad må bli enig med Høyre, Frp og Venstre for at de skal få realisert drømmen om å ta KrF inn i regjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway