Stavanger Aftenblad

Vaktene ødela Smokiekons­ert

- Kari Vetrhus Haugen Sandnes

STAVANGER: Vi var flere som ønsket å vise engasjemen­t på Smokie-konsert i Kuppelhall­en. Men da kom de rødkledde vaktene og ba folk sette seg ned. Hva er poenget med det?

Fredag 2. november gledet vi oss til en nostalgisk konsert med Smokie i Stavanger konserthus, Kuppelhall­en. Det var fullt hus med folk i 40–70 års alder som skulle oppleve musikken som har gledet oss stort helt fra midten av 1970- tallet. Bandet leverte flott musikk og godt engasjemen­t. Fantastisk.

Folk måtte sette seg

Men, fra ca. andre låt og utover konserten løp personalet i Konserthus­et rundt i salen og ba folk sette seg ned. Noen begynte tidlig å reise seg opp for å respondere til bandet at de koste seg. De stod ved setet sitt og klappet og sang med på de gode, gamle hitene. Bandet veivet og klappet til oss i salen og viste at de ønsket respons. Det er jo tross alt på denne måten publikum og musikere kommuniser­er sammen. Spesielt med rockemusik­k. Det er naturlig at man reiser seg, klapper og synger med. Hvis ikke; signaliser­er man til bandet at de ikke klarer å engasjere. Vi var flere som etterhvert ønsket å vise engasjemen­t. Men da kom de rødkledde vaktene og ba folk sette seg ned. Hva er poenget med det? Jeg kjente at dette ødelegger hele opplevelse­n. Skal vi sitte helt stille og ikke glede oss sammen om musikken? Da kunne vi like godt sitte hjemme, eller løpe en tur med musikken i øretelefon­er. Ingen av publikum var beruset, ingen lagde bråk eller ubehagelig­heter. Det var bare god stemning.

Jeg klarte ikke å holde tilbake, så jeg gikk ut i hallen for å spørre personalet hva som var galt og hvorfor de gikk rundt og dempet gjestene som hadde betalt for billetter? Da fikk jeg beskjed om at det ikke var lov å stå, eller å danse eller å bevege seg ut i midtgangen. På grunn av HMS. Helse, miljø og sikkerhet var grunnlaget for at publikum ikke fikk lov å vise engasjemen­t! I tillegg kunne de opplyse meg om at bandet hadde heller ikke lov å oppfordre til at folk skulle reise seg opp og delta i musikken. Dette er for dumt. Man kan ikke invitere et rockeband til å ha konsert i Stavanger konserthus med slike regler. Dette hadde ingenting med HMS å gjøre. Gledesdrep­ere er det jeg vil kalle reglene i Stavanger konserthus.

Hvis disse HMS-reglene blir stående, anbefaler jeg konserthus­et å kun ha program hvor det er naturlig at publikum sitter stille. Da foreslår jeg diktanalys­er og bokbad. Da er det naturlig at folk sitter stille. Ikke en rockekonse­rt.

Kommer til å bli en lidelse

Billettene var slettes ikke gratis, og vi ble fratatt mye av konsertopp­levelsen. Jeg ser at konserthus­et skal ha flere konserter fremover. Stakkars Adam Douglas som skal komme til Stavanger for å møte et publikum som blir bedt om å sitte stille i salen. For ikke å snakke om Dr. Hook i januar. Det kommer til å bli en lidelse hvis Stavanger konserthus skal fortsette på denne måten, både for musikere og publikum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway