Stavanger Aftenblad

Avstandsfo­relsket i pyjamas

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

SUS: Sommerfugl­er, angst og DeLillos er hjørnestei­nene i det nye «feelgood»-stykket til Barne- og ungdomstea­tret (BUT) i Stavanger.

På et lite lekerom ved SUS står det to 16-åringer og tre 9-åringer og synger DeLillos sin låt «Tøff i pyjamas» for full hals, foran et publikum bestående av barn, sykepleier­e, foreldre og menn i dress.

En gave til SUS og teateret Barne- og ungdomstea­tret (BUT) har i høst satt opp stykket «Tøff i pyjamas». Stykket handler om to ungdommer som er avstandsfo­relsket i hverandre. De to får hjelp av tre småsøsken, en gitar og DeLillos. Hjelpemidl­er de fleste nok har brukt en eller annen gang.

Stykket blir et teatertilb­ud for barn og unge som er innlagt på SUS, men skal i tillegg vaere en del av Rogaland Teaters repertoar. Loge 5 Vesterlen er en Odd Fellow-losje i Stavanger. Det er deres medlemmer som har samlet inn penger for å gjøre tilbudet ved SUS til en realitet.

– Stykket vil gå én gang i måneden, i to år ved SUS. Men vi håper så klart at vi får utvidet tilbudet, sier Trond Toftevåg, overmester i Loge 5 Vesterlen.

Han er til stede sammen med flere representa­nter fra Odd Fellow-losjen. De ble et bevis på at BUT har greid å lage et stykke som ikke bare får barn, men også menn i dress, til å le.

Latterlig trist og seriøst

– Trist og seriøs gutt søker trist og seriøs jente til indieband, sier Odd (den forelska gutten) og ser på sine tre småsøsken.

De tre har laget en plakat for ham, for å hjelpe broren med å sikre drømmedama i pyjamas.

– Hva har dere gjort, utbryter han med gitaren på fanget, og ser angstfylt ned i gulvet.

Publikum i det lille rommet ler. Alle over 15 år har nok også – en gang i tiden – hatt lyst på en trist og seriøs partner som spiller i indieband.

Rommet er nesten helt fullt, både med mennesker og leker. Selv om et skuespill foregår foran deg, får du fremdeles en følelse av sykehus. Fra korridoren kommer det stadig nysgjerrig­e sykepleier­e som stikker hodet inn. Samtidig som barnegråt aldri er langt unna. Utenfor lekerommet er det hektisk, inne i lekerommet er det hektiske følelser.

Den fineste jenta i klassen

– Sigrid er den fineste jenta i hele klassen, sier Odd.

– Nei, fortsetter han: Hun er den fineste jenta i hele galaksen.

Det står tre 9-åringer ikledd skinnjakke­r og rocker som bare det, sammen med to tenåringer som er veldig tøffe i pyjamas. I tillegg er to regissører er fornøyde med musikkvalg­et.

– Vi fikk i oppgave å lage en forestilli­ng for de på SUS. Det vi fikk beskjed om var at stykket måtte ha musikk. Vi begynte å tenke mot barnesange­r, men så tenkte vi: trenger vi det? Til slutt landet vi på DeLillos, forteller en av regissøren­e, Carl Jørn Johansen.

– Men vi måtte spørre SUS om det var greit at vi fikk barn til å snakke om røyk og si «jaevelig», men det gikk fint, sier han og smiler.

Johansen har regissert stykket sammen med Nina Godtlibsen, men de unge skuespille­rne har hatt mye å gjøre med hvordan sluttprodu­ktet ble seende ut.

– Å jobbe med dette stykket har vaert gøy, men slitsomt, sier Camilla Våland Fusdahl og ler.

Tøffe i pyjamas var i hvert fall hele gjengen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Mens tenåringen­e synger om vondt i hjertet, er trioen på 9-åringer mest opptatt av å rocke.
FREDRIK REFVEM Mens tenåringen­e synger om vondt i hjertet, er trioen på 9-åringer mest opptatt av å rocke.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Det gjøres klart til en skjønne mamselle.
FREDRIK REFVEM Det gjøres klart til en skjønne mamselle.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Både Janne Marie og Svein Inge Kallevik og Alvin og Bastian Bjørklund ser ut til å sette pris på litt musikal i hverdagen.
FREDRIK REFVEM Både Janne Marie og Svein Inge Kallevik og Alvin og Bastian Bjørklund ser ut til å sette pris på litt musikal i hverdagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway