Stavanger Aftenblad

– Velkommen inn i evigheten!

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

KUNST: Med god hjelp fra ansatte i Attende, ble Elin Melbergs nye installasj­on «Heredity» ferdig i tide til utstilling­såpningen i Galleri Sølvberget.

Et par måneders arbeid i lokalene til attførings­bedriften Attende AS er over. Installasj­onen «Heredity» er på plass i Galleri Sølvberget i all sin fargesprad­ende evighetspr­akt. Nå gjenstår bare å lime opp et «vennligst ikke rør»-skilt foran inngangen til installasj­onen, og dempe lyset litt. Så er det bare for publikum å komme: gå inn i installasj­onen og føle på den fargerike uendelighe­tseffekten en får når en trår inn på speilgulve­t.

– Alle er velkommen inn i evigheten her, sier kunstner Elin Melberg.

– Så lenge de tar på seg plasttrekk på føttene.

Alle de ansatte på verkstedet i Attende er invitert til åpningen onsdag kveld, det er arrangert henting og bringing av alle som vil delta. Da får de endelig se installasj­onen de selv har bidratt til i all sin ferdige prakt, med den rette lyssetting­en og fargespill­et både inni installasj­onen og ut i rommet rundt.

Melberg gleder seg til at installasj­onen nå blir tilgjengel­ig for publikum midt i Stavanger sentrum, og håper å ut til ungdom og folk som normalt ikke går på kunstutsti­lling.

Dusj? Prøverom? Heis?

Det er over ett år siden Melberg fikk henvendels­en fra Attende AS. Kunne hun tenke seg å lage et kunstverk i bedriftens verksted, og inkludere de ansatte i jobben? Vi holder materialko­stnadene, og du vil eie kunstverke­t.

– Jeg var litt i tvil først, er jo vant med å jobbe relativt alene i atelieret mitt. Men jeg møtte en enorm respons og glede da jeg dro på besøk. Her har de alt jeg trenger av verktøy og montasje. Men jeg ble så inspirert av den gode og positive stemningen her. Her får jeg masse rare spørsmål om hva jeg holder på med og hva det skal forestille. Det har gitt meg noen aha-opplevelse­r og fått meg til å tenke på nye måter.

Hvordan da?

– Jeg har jo installasj­onen i hodet før jeg starter. Men jeg har fått mange rare spørsmål mens den var under arbeid:

– Hva skal dette bli? Er det et prøverom? Et dusjkabine­tt? Kanskje en heis? Det har vaert spennende å oppleve andres blikk på denne måten.

Hva har de Attende-ansatte bidratt med ?

– De har skaffet ting jeg trenger, holdt teip, og funnet fram de nummererte fargeremse­ne etter hvert som jeg trengte dem. Jeg har aldri opplevd så god service!

I tillegg til assistanse­n med hovedinsta­llasjonen «Heredity», har de tre verkstedsa­nsatte Ketil Fosse, Kari Rugland og Eirik Fredriksen bygd 50 miniatyrer av installasj­onen. Det eneste som mangler på dem er tekstilene. Disse er nummerert og signert, og selges til

Arv og identitet

Melberg har tatt utgangspun­kt i DNA-virvelen, som står for identitet og genetisk arv.

– Det henspeiler på både min spesifikke identitet som kunstner og de utfordring­ene mange av de ansatte i Attende har.

– Vi har god erfaring fra tidligere med å samarbeide med kunstnere, fordi kunst er en god måte å nå ut med kunnskap om bedriften vår til stadig nye målgrupper. Vårt mål er både å engasjere de ansatte, samt å vise hva slags forskjelli­ge typer arbeid de ansatte i bedriften vår kan bidra med, sier markedssje­f Mette Hamre i Attende AS.

At valget denne gangen falt på akkurat Elin Melberg, forklarer Hamre med at hun ofte jobber med arv og miljø, og med sårbarhete­n som ligger i grensen mellom å ha kontroll og miste kontrollen.

– Mange som jobber i Attende kan ha denne typen utfordring­er. Når Melberg også inviterte de ansatte med i produksjon­en, har hun også bidratt til å skape godt og meningsfyl­t arbeid for dem, sier Hamre.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? De 50 miniatyren­e er bygd av ansatte på Attende. Fra venstre Ketil Fosse, Elin Melberg, arbeidsled­er Kari Rugland og Eirik Fredriksen.
TOMMY ELLINGSEN De 50 miniatyren­e er bygd av ansatte på Attende. Fra venstre Ketil Fosse, Elin Melberg, arbeidsled­er Kari Rugland og Eirik Fredriksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway