Stavanger Aftenblad

Hun laerte å takle lettveggen

- Janne Håland janne.haland@aftenblade­t.no

INTERVJUET: Hun underviste i stressmest­ring og mindfulnes­s. Så ble Unn Therese Omdal selv sykmeldt på grunn av stress.

– Det føltes som et nederlag og en oppvekker på samme tid, sier Omdal.

I sin nye bok «Diagnose: flink pike» skriver hun om junikvelde­n i kommunesty­resalen i Egersund for tre år siden. Tidligere på dagen hadde det vaert hektisk både hjemme og på jobb for småbarnsmo­ren, som også var aktiv i politikken. Plutselig forsvant lydene og menneskene rundt henne i en slags tåke, og hun merket hvor enormt trøtt og sliten hun var. Hun var kvalm og hadde hjertebank, og fikk ikke med seg et eneste ord som ble sagt. Så ble hun sykmeldt. I flere uker etterpå gjorde hun omtrent ikke annet enn å sove. Først mot slutten av sommerferi­en kom energien tilbake.

– Jeg var heldig som ikke møtte veggen totalt. Jeg stoppet i tide, og fortsatte ikke etter at jeg fikk stressreak­sjonene. Men jeg møtte lettveggen, sier Omdal.

God på teori

Som jobbkonsul­ent i AKS Egersund har hun i flere år undervist i stressmest­ring og mindfulnes­s.

– Flere har lurt på hvordan dette kunne ramme meg. Jeg har vel vaert ganske god på teori, men så er det noe med å bruke det i hverdagen. Det har vaert en laererik prosess.

For mange i hjembyen Egersund er Omdal kjent fra politikken. Sist periode var hun varaordfør­er for Arbeiderpa­rtiet. Boka ga hun ut med litt skrekkblan­det fryd.

– Som politiker har jeg vaert vant til media, men denne gangen hadde jeg ingen rolle å stå bak. Nå var jeg bare meg selv, åpen og aerlig. Hvis jeg kan bruke stemmen jeg har til å snakke om disse tingene, er det meningsfyl­t.

Skjulte sykemeldin­gsgrunn

I starten hemmeligho­ldt hun grunnen til at hun var sykmeldt, og skyldte på at hun var gravid.

– Jeg sa at jeg måtte roe ned. Energinivå­et var jo også lavt under graviditet­en. Mye av boken ble skrevet mens jeg var i foreldrepe­rmisjon. Jeg gikk mye tur, og funderte mye på valg jeg hadde tatt tidligere. Hadde de vaert basert på det jeg og familien syntes var viktig, eller hva andre forventet?

Etter at boka kom ut tidligere i høst, har mange kontaktet henne med sine historier.

– Mange synes det er godt at noen setter ord på livet sånn det er. Det slår meg at mange viser fasader og glansbilde­r av livet når vi møter andre. Jeg har absolutt bidratt til det selv. Lykkelige barn på en fjelltopp med kvikklunsj på Instagram, liksom.

Etter en stund ble hun lei av å gå rundt med flink pike-masken hun hadde hatt på siden oppveksten.

– Jeg ville at andre skulle synes jeg var flink og grei. Mange kjenner på et behov for å mestre livet, og få til det meste. Når livet kjennes tøft og tungt, føler mange seg alene. Det ligger en sårbarhet i å fortelle om når livet går litt i motbakke.

Ny hverdag

Nå forsøker Omdal å vaere flinkere til å sette grenser, eliminere stressfakt­orer og å prioritere det viktigste i hverdagen. Hun prøver å vaere til stede i det hun holder på med, lage ukeskalend­er for familien, legge vekk mobilen på ettermidda­gen, gå tur, trene yoga, gå på kafé og gjøre andre ting hun verdsetter. I tillegg øver hun på å si nei. I boken skriver hun om da hun sa ja til å bake kake for fotballage­t, selv om hun absolutt ikke hadde tid.

– Så mange kjenner seg igjen i den historien. Hvorfor er det så vanskelig å si nei til noe vi egentlig ikke har tid til? Summen av mange sånne ting kan skape stress og uro.

Boken hun nå har skrevet, er en bok hun selv har tenkt manglet på markedet.

–Mange jeg har undervist har spurt hvilken bok de kan lese om stressmest­ring, og jeg har tenkt at den ikke har vaert skrevet ennå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway