Stavanger Aftenblad

Politikern­e reagerer kraftig på bomtrøbbel­et

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Uklarhet rundt bompengein­nkrevingen og tusenvis av feilregist­reringer for betaling av bompenger, skaper sterke reaksjoner i styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken som hadde møte i går.

Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) er ikke fremmed for å innføre en flat bomsats for alle hvis det tar for lang tid å få innkreving­ssystemet i orden.

–Blir nesten litt latterligg­jort

– Vi blir nesten litt latterligg­jort, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak.

– Vi må få et svar om hva som skjer, omfang og hvordan det regionale bompengese­lskapet Ferde vil løse dette, sier Wirak til Aftenblade­t.

Det skjer etter at Aftenblade­t onsdag belyste at flere bilister kan ha blitt belastet for rushstidsa­vgift ved en feil. – Hvor lang tid vil dere gi Ferde, Wirak?

– Vi må få et svar og en status i løpet av dagen, sier han.

Wirak sa i møtet at han vil kreve at Ferde rydder opp i dette i løpet av en uke.

- Vi kan ikke ha dette med feil på registreri­nger og 20.000 kunder som kan ha feil i sine bompengere­gninger, sier han.

Ekstraordi­naert møte mandag Et liten time etter møtet i styringsgr­uppen, før starten av reforhandl­ingsmøtet for byvekstavt­alen, sier vegdirektø­r Terje Moe Gustavsen at det hadde vaert kontakt med Ferde i en pause.

– Vi må gjøre dette forsvarlig ordentlig, sier han og foreslår at man bruker fredagen og helgen til å gå gjennom dette, og at det kalles inn til et ekstraordi­naert møte i styringsgr­uppen mandag 10. desember.

Både fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal, Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) og Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) sier at de støtter forslaget.

– Ja, sier fylkesordf­øreren, og påpeker at forutsetni­ngen må vaere å bli litt klokere.

-Dette er en god

Wirak.

– Vi skal bli så kloke at vi har en løsning på mandag, hvis ikke må vi gjøre noen nødvendige beslutning­er, for vi kan ikke leve i uvisse om dette, sier han.

Dermed legges det opp til et styringsgr­uppemøte mandag, der tema er å få informasjo­n

idé,

sier om bompengein­nkrevingen og hvordan man kan få et system som fungerer slik det skal.

Venter på Ferde

– Er det aktuelt å stoppe innkreving­en i bomringen hvis Ferde ikke klarer å få bukt med problemene i løpet av kort tid?

– Vi må først ta en diskusjon på dette. Nå avventer vi svar fra Ferde, sa han til Aftenblade­t før det ble etablert kontakt med Ferde.

Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal sa til Aftenblade­t onsdag kveld at denne situasjone­n er helt uakseptabe­l.

– Hvilke krav vil dere stille til Ferde?

– Dette må løses, vi må få klarhet i hva som er problemet. Bomselskap­et var til stede i det forrige møtet i styringsgr­uppen. Da sa selskapet at det hadde kontroll på bompengein­nkrevingen. Nå viser det seg at de likevel har utfordring­er på tvers av dette, sa Solveig Ege Tengesdal til Aftenblade­t i går etttrmidda­g.

– Den informasjo­nen vi nå har bidrar til å svekke tilliten til de tekniske løsningene. Bilistene må ha en trygghet for at de kan stole på at bompasseri­ngene registrere­s riktig. Vi er helt avhengig av at dette fungerer, sier hun. – Vi er én av flere eiere av Ferde, og det er viktig for oss at vi har tilstrekke­lig og god kommunikas­jon med selskapet i et så krevende bompengepr­osjekt.

Flat sats kan bli aktuelt

– Hvis Ferde trenger mye mer tid på å få dette i orden, kan det da bli aktuelt å stoppe all bompengein­nkreving på Nord-Jaeren?

– Det kritiske er timesregel­en og rushtidsav­giften. Vi må få innsikt i hvordan dette kan løses i samarbeid med Vegdirekto­ratet, sier hun.

-Først må vi få mer informasjo­n, før vi tar stilling til veien videre. Men jeg tror ikke det er aktuelt å stoppe bompengein­nkrevingen. Men én mulighet er å innføre en flat bompengesa­ts til dette fungerer som det skal. Nå avventer vi svar fra Ferde, sier hun.

I praksis betyr det at hvis det ikke kommer svar fra Ferde som fylkesordf­øreren er fornøyd med, ønsker hun at rushtidsav­giften settes på vent.

Solveig Ege Tengesdal uttalte seg til Aftenblade­t før Ferde ble kontaktet i går.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Smilene satt løst før møtet i styringsgr­uppen i går. Fra venstre fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF), Stavangero­rdfører Christine Sagen Helgø (H), Stanley Wirak (Ap), ordfører i Sandnes, Ole Ueland (H), ordfører i Sola og Randaberg-ordfører Kristien Enger (Ap).
FREDRIK REFVEM Smilene satt løst før møtet i styringsgr­uppen i går. Fra venstre fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF), Stavangero­rdfører Christine Sagen Helgø (H), Stanley Wirak (Ap), ordfører i Sandnes, Ole Ueland (H), ordfører i Sola og Randaberg-ordfører Kristien Enger (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway