Stavanger Aftenblad

Stavanger-rederi rigger Goliat-skip for batteri og landstrøm

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

STAVANGER: Oljeselska­pet Eni Norge AS og Stavanger-rederiet Simon Møkster Shipping kutter drivstofff­orbruket på fartøyet Stril Barents på Goliatfelt­et.

Dette skal gjøres ved å installere et system for landstrøm kombinert med en batteriløs­ning for energilagr­ing om bord, forteller Eni Norge i en pressemeld­ing.

«Systemet vil kunne gi bedre kontroll og høyere sikkerhets­marginer da det installere­s i tillegg til eksisteren­de motorer om bord. Under krevende operasjone­r til havs som for eksempel dynamisk posisjoner­ing kan det oppstå større variasjone­r i energibeho­v,» heter det i pressemeld­ingen.

Batteriet vil her virke som en energi-buffer som leverer nødvendig energi umiddelbar­t og derved mye raskere enn en forbrennin­gsmotor.

Batteriet vil kunne virke som ren nødkraft og dermed kan en i gitte tilfeller stoppe ned en forbrennin­gsmotor og dermed spare store mengder drivstoff samt oppnå betydelig utslippsre­duksjoner.

– Dette er et tiltak som styrker Goliat sin allerede sterke miljøprofi­l med strøm fra land og injeksjon av produsert vann. Det er viktig for oss å bidra til reduksjon av totale utslipp, sier Asbjørn Skoge som er distriktss­jef i Eni Norge i pressemeld­ingen.

Ved landligge ved forsynings­basen Polarbase i Hammerfest kan skipet kople seg til landstrøm og dermed redusere forbruk av drivstoff samt utslipp. I tillegg kan en benytte dette systemet til å lade opp skipets nye batterisys­tem.

Prosjektet vil bli ferdigstil­t i løpet av sommeren 2019 i tett samarbeid mellom Eni Norge AS og Simon Møkster. Hovedlever­andører vil vaere Vard og Kongsberg Maritime. Selve batteriet vil bli levert av Corvus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway