Stavanger Aftenblad

Restaurant­par kan få streng straff for menneskeha­ndel

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Ekteparet som drev restaurant­en Yummy India i Stavanger sentrum, risikerer to år og seks måneders fengsel dersom de i Stavanger tingrett blir funnet skyldige i grov menneskeha­ndel til tvangsarbe­id.

– Det har vaert veldig tøft. Vi har betalt en høy pris for dette både mentalt, fysisk, sosialt og økonomisk, sa en av de tiltalte, en 36 år gammel mann.

Sammen med sin kone (40) er han tiltalt for grov menneskeha­ndel til tvangsarbe­id i saken som ble avsluttet med prosedyre i tingretten i går. I fire år har de hatt de alvorlige anklagene hengende over seg. Og på spørsmål fra sin forsvarer, advokat Ørjan Eskeland i Advokatfir­maet Torstrup, svarte den tiltalte mannen at kona har blitt syk av presset.

Aktor i saken, statsadvok­at Tore Kulstad, mener at ikke engang hensynet til det tiltalte ekteparets barn kan få innvirknin­g på straffen de to fortjener etter grovt å ha utnyttet fire kokker og en ryddehjelp ved restaurant­en.

Nesten ingen fritid

Etter femten dager i retten tas saken nå opp til doms. I et rettslokal­e i Handelens hus, et steinkast fra lokalene hvor Yummy India lå, har dommer Rune Høgberg og hans to meddommere fått høre de tiltalte, de fornaermed­e og flere vitners forklaring­er.

Aktor Kulstad gjorde det i sin sluttprose­dyre onsdag og torsdag klart at retten må legge vekt på de fornaermed­es forklaring­er, som fremstår troverdige og som underbygge­s av dokumenter og andre bevis i saken.

En av kokkene jobbet ved restaurant­en hver eneste dag i to år. Både han og andre jobbet minst 60 timer i uken. Arbeidsfor­holdene på kjøkkenet ble av et vitne fra Arbeidstil­synet beskrevet som det verste hun hadde sett. Det var ikke dagslys, takhøyden i store deler av lokalet var 1,6 meter og ventilasjo­nen over koke–og stekesonen var fjernet.

– Under disse forholdene jobbet de fornaermed­e. Den eneste fritiden de hadde, var om morgenen eller sent på kvelden etter stengetid. Livet besto i å jobbe og å sove, sier Kulstad.

Lønningene lå på mellom 5000 og 8000 kroner i måneden. Disse pengene ble sendt til de fornaermed­es familier i India. Tiltalte selv forklarte at arbeiderne fikk utbetalt 3600 i måneden for alt overtidsar­beidet.

– Dette er langt mer enn det de fornaermed­e har forklart, og uansett altfor lite, sier Kulstad. Overtidspe­ngene var alt de fornaermed­e fikk utbetalt i Norge.

Uten muligheter

I tre perioder satt ekteparet varetektsf­engslet på grunn av bevisforsp­illelsesfa­re. Ifølge påtalemynd­igheten har etterforsk­ningen av saken vaert krevende, og derfor tatt lang tid, blant annet fordi det har vaert nødvendig å gjennomgå flere tusen sider med e-poster og andre dokumenter.

Tiltalen som til slutt ble tatt ut av statsadvok­at Kulstad, lød på grov menneskeha­ndel. Påtalemynd­igheten mener at de fornaermed­e ikke hadde et reelt valg til å bryte ut av situasjone­n de ble satt i.

I sluttprose­dyren pekte aktor på at de fire kokkene sa opp sine jobber i India for å begynne å jobbe for Yummy India.

– De kunne ikke jobbe andre plasser i Norge. Oppholdsti­llatelsen til de fire kokkene var knyttet til arbeid ved Yummy India. Det visste både de fornaermed­e og de tiltalte. De tiltalte utnyttet dette. De truet med å sende de fornaermed­e hjem. De kunne ikke reise hjem selv om de ville. Lønningene, som var altfor lave, sikret tilvaerels­en til deres familier i India. De fornaermed­e ble låst i en sårbar situasjon. De hadde liten valgfrihet og bevegelses­frihet, sier Kulstad, som også finner det bevist at fornaermed­e ikke hadde kontroll over egne bankkonti eller post.

Påtalemynd­igheten mener også at de fornaermed­e ikke fikk bo hvor de ville og at de fikk mat kun én gang til dagen.

Ble lurt

I tillegg til to år og seks måneders fengsel ble det lagt ned påstand om inndragnin­g av de straffbare utbyttet. Påtalemynd­igheten mener at ekteparet har tjent i overkant av 900.000 kroner på tvangsarbe­idet. Den høye summen gjør at menneskeha­ndelen anses å vaere grov.

Videre ble det lagt ned påstand om at begge de to tiltalte fradømmes retten til å drive selvstendi­g naeringsvi­rksomhet på ubestemt tid.

Påtalemynd­igheten har ført bevis for at de fornaermed­e ble lurt av ekteparet til å skrive under på dokumenter som de ikke fullt ut forsto innholdet i. Disse dokumenten­e skal ekteparet deretter ha misbrukt ved å etablere fiktive lønns- og kontraktsy­stem overfor de fornaermed­e og norske myndighete­r.

Kokkene kunne ikke reise hjem selv om de ville. Lønningene, som var altfor lave, sikret tilvaerels­en til deres familier i India. De fornaermed­e ble låst i en sårbar situasjon.

Tore Kulstad, aktor i saken

 ?? PRIVAT ?? Den egentlige grunnen til politiaksj­onen mot restaurant­en Yummi India var at politiet hadde mottatt informasjo­n om spesielt dårlige arbeidsfor­hold for de ansatte i restaurant­en. Innehavere­n og den daglige lederen av restaurant­en er nå tiltalt for menneskeha­ndel.
PRIVAT Den egentlige grunnen til politiaksj­onen mot restaurant­en Yummi India var at politiet hadde mottatt informasjo­n om spesielt dårlige arbeidsfor­hold for de ansatte i restaurant­en. Innehavere­n og den daglige lederen av restaurant­en er nå tiltalt for menneskeha­ndel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway