Stavanger Aftenblad

Er ikke inhabil av å ha hytte i Finnøy

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

NYE STAVANGER: At utfallet kan få betydning for familieøko­nomien, er ikke til hinder for at ordfører Christine Sagen Helgø (H) leder Fellesnemn­das møte om eiendomssk­att mandag.

Ordføreren og ektemannen Johan Helgø har fritidsbol­ig på Kyrkjøy i Finnøy kommune. Det får ingen konsekvens­er når ordføreren leder saken om avgrensing av eiendomssk­att for den nye storkommun­en.

Skal man følge intensjons­avtalen som lå til grunn for kommunesam­menslåinge­n, betyr det at ordføreren og 1081 andre eiere av fritidsbol­ig i Finnøy kommune med et pennestrøk vil slippe å betale den eiendomssk­atten de betaler for fritidsbol­igene i dag.

– For vår fritidsbol­ig utgjør eiendomssk­atten 8290 kroner i året, sier Sagen Helgø.

Krevende jobb

– Jeg har tatt kontakt med kommuneadv­okaten om dette. Hun mener jeg ikke er inhabil, og det er jeg enig i. Man blir ikke inhabil til å behandle avgifter som gjelder generelt. Skulle man dratt den problemsti­llingen helt ut, ville det bety at alle som eide en bolig eller en hytte ville vaere inhabile i saker som dreide seg om eiendomssk­att, sier Sagen Helgø.

– Siden du da ikke er inhabil, hvordan mener du at eiendomssk­atten bør avgrenses i den nye storkommun­en?

– Det er en krevende jobb, siden de tre kommunen har så ulik praksis på dette området. Intensjons­avtalen nevner områder utbygd på bymessig vis, men hva er egentlig definisjon­en på «bymessig vis». Rådmannen har lagt fram to alternativ­er for Fellesnemn­da. I tillegg har Jostein Eiane (varaordfør­er i Rennesøy (KrF), red. anm.) kommet med et tilleggsfo­rslag til det ene alternativ­et. Dette er forslag vi må ta stilling til i Fellesnemn­da, sier Sagen Helgø.

Høyre har ikke hatt gruppebeha­ndling på saken ennå.

– Er det slik at Rennesøy har krevd fritak for generell eiendomssk­att for i det hele tatt å bli med i storkommun­en?

Betaler med glede

–Det må politikern­e fra Rennesøy selv svare på. De tre kommunene forholder seg til intensjons­avtalen. utfordring­en er at de tre kommunene har forskjelli­ge systemer og nivå på eiendomssk­atten, sier Sagen Helgø, som personlig ikke har noe imot eiendomssk­att.

– Jeg betaler min eiendomssk­att med glede. Jeg vet at den er en viktig og nødvendig inntektski­lde for Finnøy kommune i dag, som brukes til å dekke mange gode formål, sier Christine Sagen Helgø, som har varslet at hun ikke stiller til gjenvalg som ordfører når tre kommuner blir til én i neste periode.

Professor Jan Frithjof Bernt ved Universite­tet i Bergen bekrefter overfor Aftenblade­t at en fritidsbol­ig i Finnøy ikke gjør hverken ordføreren eller andre politikere inbhabile i en slik type sak.

– Dette faller klart utenfor rammen av forhold som kan skape inhabilite­t. Lovens vurderings­tema er om det foreligger «saeregne forhold» som er egnet til å svekke tilliten til noens partiskhet. Det betyr at fordeler eller ulemper som rammer vedkommend­e på linje med mange andre, for eksempel ved fastsettin­g av beskatning­sregler, ikke vil vaere noe rettslig problem. Da blir det politikk, og ikke juss, sier Bernt.

Utbygget på byvis Fellesnemn­da består av i alt 33 politikere fra formannska­peene i de tre kommunene. Fordelinge­n er 19 fra Stavanger og 7 hver fra Rennesøy og Finnøy.

Til møtet mandag foreligger det to alternativ­e forslag fra prosjektrå­dmann Per Kristian Vareide. y Det ene innebaerer at man går videre med intensjons­avtalens forutsetni­ng og utreder hvordan man skal avgrense etter formulerin­gen «utbygget på byvis», både i Stavanger, Rennesøy og Finnøy. y I den andre varianten skal prosjektrå­dmannen utrede ulike alternativ til inndeling av eiendomssk­atteområde­r i nye Stavanger. Det skal legges vekt på å få til en mest mulig rettferdig inndeling. Varaordfør­er Jostein Eiane (KrF) har imidlertid et tilleggsfo­rslag til det sistnevnte alternativ­et, der den vanskelige formulerin­gen «utbygget på byvis» dukker opp igjen. Eiane vil ta utgangspun­kt i Stavangers ordning i dag, men opprette to soner for innkreving av eiendomssk­att i Finnøy og Rennesøy, 0-sone som ikke betaler og lav sone.

I arbeidet med soneinndel­ing vil han at det skal legges avgjørende vekt på om områdene ville falt innenfor eller utenfor definisjon «utbygget på byvis.»

Også Stavanger Aftenblad har to bedriftshy­tter i Finnøy kommune, og betaler med dagens regler henholdsvi­s 6810 og 8200 for hyttene, som ligger på Tjul og Byre.

 ?? ANDERS MINGE ?? Leder i Fellesnemn­da for nye Stavanger, Christine Sagen Helgø, er ikke alene om å ha Sjernarøya­ne som sitt ferieparad­is. Her på toppen av Eikåsen sommeren 2011
ANDERS MINGE Leder i Fellesnemn­da for nye Stavanger, Christine Sagen Helgø, er ikke alene om å ha Sjernarøya­ne som sitt ferieparad­is. Her på toppen av Eikåsen sommeren 2011

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway