Stavanger Aftenblad

Kan Terje Mjåtveit igjen bli ordfører uten et politisk parti?

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

HÅ: Og kan en bygdeliste ta styringen for en hel kommune ved valget neste år?

– Vi er godt i gang med lista. Mange gode folk er klar. Vi spør ikke etter parti, men etter engasjerte folk som vil gjøre en god jobb for kommunen, lyder det ivrig fra Terje Mjåtveit.

Han er innstilt som listetopp og ordførerka­ndidat for Rogalands-valgets nye innslag: Hålista.

«Landets mektigste»

Borte er Naerbølist­a som ble startet i protest da Ogna, Varhaug og Ogna i 1964 ble slått sammen til én kommune. Den slo til og fikk inn 15 av 37 i nye Hå kommunesty­re. Den ble siden omtalt som en av de mektigste bygdeliste­ne i landet og er fortsatt den største gruppa i Hå med 10 av 33 medlemmer. I praksis er de 12 etter at to fra Høyre, Merete Elin Kvia og Reidar Håland, meldte seg ut og ble uavhengig.

Ny liste, nå for alle

Likevel ble det i sommer vedtatt at Naerbølist­a nå legges ned. Det samme gjør Samlingsli­sta for søre Hå. Inn kommer Hålista. -Det er de naere ting som gjelder. Vi lager et program som skal vaere dagsaktuel­t for hele kommunen, og da er det ikke nødvendig å vaere tilknyttet et parti. Derfor får vi også med folk som ikke hadde tenkt å drive partipolit­ikk, men som bare er interesser­t i å gjøre en jobb for kommunen, sier Terje Mjåtveit. Naerbølist­a ble etter de to siste valgene holdt utenfor det gode selskap, fordi de andre partiene ikke ville samarbeide med en upolitisk liste. Men ved budsjettet i fjor sprakk samarbeide­t til posisjonen, ledet av ordfører Jonas Skrettingl­and (KrF). Høyre og Frp gikk ut, og Naerbølist­a har siden samarbeide­t med flertallet.

Alt er åpent

– Valget i Hå har aldri vaert så åpent som nå. Ingen konstellas­jon har flertall, konstatere­r Terje Mjåtveit.

Den tidligere bonden, som blir 65 år søndag, jobber nå for å få ungdom ut i arbeid og han har tidligere vaert ordfører i to perioder.

– Vi er veldig glad for at Terje igjen har sagt ja til å stille som ordførerka­ndidat. Han er folkelig og har mye erfaring, sier Terje Undheim i nominasjon­skomiteen for Hålista.

Men det blir kamp om ordføreren i landets største husdyrkomm­une.

Hå slapp å skifte navneskilt på døra ved siste valg: «Ordfører Skrettingl­and» ble stående, men nå vil Mons tilbake i ordførerst­olen.

Varaordfør­er Mons Skrettingl­and (H) forteller om en høyreliste som det er jobbet grundig med. Han var selv tidlig avklart på toppen, derfor har han kunnet hjelpe til med å finne de andre kandidaten­e på lista.

- Det er brukt mye tid på lista, hele høsten. Det er et møysommeli­g arbeid å få til en god liste.

Mons Skrettingl­and var i forrige periode ordfører i Hå, men måtte gi bort kontoret til Jonas Skrettingl­and (KrF). I sommer ble Mons Skrettingl­and kastet ut i en krevende situasjon mens ordføreren var på ferie. Aftenblade­t får høre på Varhaug at måten han taklet krisen på, trolig styrker hans muligheter ved valget.

Mons Skrettingl­and forteller at selv om han er fornøyd med høyrelista, så har det vaert krevende å få med nok folk mellom 30 og 45 år.

- De forteller at døgnet ikke strekker til og det må vi bare respektere, sier han.

Sprek ordfører tar kampen Men også Jonas Skrettingl­and (KrF), kjent som fylkets sprekeste ordfører, er kamplysten.

– Ja, jeg har sagt til nominasjon­skomiteen at hvis de vil ha meg, er jeg med, sier Skrettingl­and.

Ved de to siste valgene har det blitt slik at det største politiske partiet har fått ordføreren. For tre år siden ble det KrF med sju representa­nter og den tidlige-

 ?? GEIR SVEEN ?? Et lokalvalg handler mer om program for de naere ting og personer enn partier, mener Terje Mjåtveit, nå listetopp for et nytt innslag ved valget i Rogaland: Hålista.
GEIR SVEEN Et lokalvalg handler mer om program for de naere ting og personer enn partier, mener Terje Mjåtveit, nå listetopp for et nytt innslag ved valget i Rogaland: Hålista.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway