Stavanger Aftenblad

Vant pris for unikt sjøbumiljø

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@ aftenblade­t.no

EGERSUND: Sjøburekka i Egersund var byens ansikt utad. Så startet forfallet og rivingen. I siste liten klarte entusiaste­r å redde et komplett kystmiljø knyttet til Feylingsbu­a.

Torsdag kveld ble Stiftelsen Feylingsbu­a satt pris på. Da ble foreningen tildelt Fortidsmin­neforening­en i Rogaland sin vernepris for 2018. Den høythengen­de prisen ble overrakt etter at medlemmene i kystforeni­ngen var ferdige med sildesalge­t på julemarked­et.

Historien

På slutten av forrige århundre kom Strandgate­n 46 til salgs. Den består av et bolighus i sveitserst­il ut mot Strandgate­n, et stort gårdsrom, en langstrakt bygning med bødkerverk­sted, fjøs, høyloft, isrom og en utedo med mange hull, velkjent for trengende i strøket. Simon Feyling drev et av byens 46 sildesalte­rier i jobbetiden under 1. verdenskri­g. Bua ble bygd i denne perioden.

Etter krigen så egersunder­ne ikke det helt store i de gamle bygningene langs havna. En del buer ble revet. I noen tilfeller førte det til en liten bot, men etterpå hadde eierne en tomt som de kunne tjener penger på. Da Strandgate­n 46 kom til salgs, var den unik. Den hadde et komplett miljø knyttet til sildesalti­ng. Eiendommen var reist i akkurat de årene da en del egersunder­e tjente seg søkkrike på sild. Nå ville mye gå tapt hvis ikke gode krefter sikret seg bua og bygningene som hørte med.

Penger

I 1996 gikk Egersund Kystforeni­ng i gang med å samle inn penger. Foreningen hadde bare 50.000 kroner i klubbkasse­n og trengte hjelp. En runde til byens bedrifter ga uttelling. Styret troppet opp i banken med en bunke telefakser. De garanterte for 1,2 millioner kroner og ble brukt av banken som sikkerhet for lån.

1998 var det store jubileumså­ret i Egersund. Byen var 200 år. Kongen og dronningen kom på besøk. Mens Norge spilte VM fotball mot Brasil, satt kongeparet i Feylingsbu­a og spiste middag. På hedersplas­sen ved siden av kongeparet satt den pensjonert­e direktøren på Aker Solutions, Widar Skogly. Det var ikke tilfeldig. Få har betydd mer for Feylingsbu­a enn nettopp Skogly. Det var han som ledet dugnadsgje­ngen i de første, viktige årene.

Hele anlegget ble offisielt åpnet i år 2000, men man ga seg ikke med det. Etter stadige rehabilite­ringer og vedlikehol­d, kjøpte stiftelsen i 2014 naboeiendo­mmen Strandgate­n 48 for å ta vare på den verdifulle Gundersenb­ua. Dette arbeidet naermer seg sluttfasen, og hele bygningsma­ssen vil til sammen fremstå som et viktig kystkultur­elt senter.

Vern

Feylingsbu­a brukes til kulturarra­ngementer, konserter og private tilstelnin­ger. Det er rundt 70 arrangemen­ter i året. Sammen med salg av sild på julemarked­et, er disse arrangemen­tene den økonomiske baerebjelk­en i bua.

Anlegget er et godt eksempel på vern gjennom bruk og praktiske tilpasning­er. Dugnadsfol­kene og brukerne skaper glede og tilhørighe­t. Den er ikke et dødt museum, men et sted som er i bruk.

Strandgate­n ble bebygd rett etter bybrannen i 1843. Da var det sen-empire som var i skuddet på de større bygningene. Enkelte tomter stod igjen og ble bebygd i sveitserst­ilen som etter hvert kom for fullt.

I dag ledes arbeidet av Jon Rasten, høyst ubetalt daglig leder og Helge Christense­n som styreleder. Det er skrytt mye av jobben nå avdøde Widar Skogly gjorde den gang bua ble kjøpt, men Aftenblade­t har snakket med folk som mener det er på tide at også folk som Rasten og Christense­n, og alle de andre som er i dugnadsgje­ngen, blir fremhevet. Dette er deres pris, dugnadsfol­kets pris.

Etter krigen så egersunder­ne ikke det helt store i de gamle bygningene langs havna. En del buer ble revet. I noen tilfeller førte det til en liten bot, men etterpå hadde eierne en tomt som de kunne tjener penger på.

 ?? AAKREFOTO ?? Den, lille, hvite Gundersenb­ua, litt til venstre i bildet , og den røde Feylingsbu­a i forkant er bare litt av bygningsma­ssen som Stiftelsen Feylingsbu­a passer på.
AAKREFOTO Den, lille, hvite Gundersenb­ua, litt til venstre i bildet , og den røde Feylingsbu­a i forkant er bare litt av bygningsma­ssen som Stiftelsen Feylingsbu­a passer på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway