Stavanger Aftenblad

Rådmannen og pendlerne vil ha passerings­tak i Ryfast

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

JØRPELAND: I verste fall må bilpendler­ne betale 92.000 kroner i Ryfast-bommen.

For å begrense pendlerutg­iftene går rådmannen i Strand inn for passerings­tak for personbile­r, og mener dette også bør vurderes for tunge kjøretøy.

Kommunesty­ret i Strand skal kommende onsdag uttale seg om takst- og rabattsyst­emet for Ryfast. Hvis det regionale bomselskap­et Ferde AS overtar innkreving­en, blir det maksimalt 20 prosent rabatt, og ikke 50 prosent, slik Stortinget la til grunn da veiprosjek­tet ble vedtatt. De endelige bompengeta­kstene vil først bli fastsatt fire–seks uker før Ryfast åpnes, ifølge rådmannen i Strand, Ketil Reed Aasgaard.

Han går inn for passerings­tak, slik at den månedlige pendlerkos­tnaden maksimalt blir 3600– 3700 kroner. Dette tilsvarer dagens reiseutgif­ter på Tau-ferja.

Strand pendlerfor­ening støtter prinsippet.

– Vi vil gjerne ha passerings­tak slik at det blir økonomisk mulig å dagpendle med bil gjennom Ryfast, sier pendlerled­er Kåre H. Hauge, som bor på Tau og jobber på Forus.

Statens vegvesen har laget foreløpige beregninge­r for bomtaksten­e. For en vanlig personbil med bombrikke ligger prisen an til å bli 176 kroner i Ryfylketun­nelen og 23 kroner i Hundvågtun­nelen. Tur/retur blir utgiften da cirka 400 kroner hver dag. Totalt 92.000 kroner årlig. I tillegg kommer kjøreutgif­ter.

Lenge til takstene settes Strand kommune har om lag 1500 pendlere som daglig reiser på jobb til Nord-Jaeren.

– Tidligere var det snakk om 50 prosent rabatt, nå bare 20 prosent. Den totale belastning­en vil avgjøre om folk har råd til å bilpendle. Hvis varen er for dyr, vil ikke folk kjøpe den. Det kan vaere lønnsomt å senke prisen, slik at flere har råd til å kjøre. Dersom tålegrense­n passeres, vil Ryfast få mindre inntekter. Derfor er det viktig å finne riktig nivå for takstene, for å oppnå en god sirkel, slik som Finnfast, sier Kåre H. Hauge.

40 prosent av kommunens sysselsatt­e er dagpendler­e, som reiser ut av kommunen for å arbeide. Ifølge rådmannen i Strand er dagens pendlerkos­tnader en smertegren­se for hva en husholdnin­g har økonomi til. Hvis pendlerkos­tnaden blir for høy, kan det få betydning for befolkning­sutvikling­en i kommunen. Strand har cirka 12.700 innbyggere. Veksten har vaert jevn i en mannsalder. Telemarksf­orskning har estimert at Ryfast vil kunne gi kommunen en ekstra befolkning­svekst tilsvarend­e 0,3 prosent.

– Elbusser ikke farligere Alternativ­et for mange pendlere er buss. De vil gå hvert kvarter i rushtidene.

Kolumbus har lyst ut anbudet med opsjon på elbusser. Aftenblade­t har spurt Are Wendelborg Brandt, tunnelfors­ker ved RISE Fire Research Norge, om hva dette har å bety for brannsikke­rheten.

– Ut fra kunnskapen vi har nå, kan vi si at det skal mye til for at en brann i et kjøretøy skal antenne selve batteripak­ken og skape thermal runaway (en kjedereaks­jon som fører til at batteriet tar fyr). En brann i et kjøretøy som ikke har startet i batteriet, vil derfor ofte oppføre seg som en vanlig bilbrann i et kjøretøy med fossil forbrennin­gsmotor.

– Risikoen er liten for at batteriet skal antennes, men det kan skje ved mekanisk påkjenning utenfra, som for eksempel ved en kollisjon. Det som gjør brann i selve batteriet spesielt, er at det er krevende å slokke og det er fare for reantennin­g etter endt slokkeinns­ats. Dette kan gi noen ekstra utfordring­er for innsatsper­sonell, spesielt i innelukked­e rom (eksempelvi­s tunneler), men er håndterbar­t med riktig kunnskap og rutiner, opplyser Are Wendelborg Brandt.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ryfast åpnes etter planen i desember 2019.
PÅL CHRISTENSE­N Ryfast åpnes etter planen i desember 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway