Stavanger Aftenblad

Mandag går startskudd­et for oljegigant­en Vår Energi

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

FUSJON: Selskapene Eni Norge og Point Resources har invitert til en storstilt markering på Clarion Hotel Energy mandag for å markere den offisielle oppstarten av oljeselska­pet Vår Energi AS.

Selve markeringe­n er fra 12.30 til 14.00, men det er nøyaktig klokken 12.00 at selve fusjonen er et faktum. Da sender selskapene ut en felles pressemeld­ing – og vips så er Vår Energi i gang.

Etter det Aftenblade­t kjenner til, så blir det taler og kake under markeringe­n – og det vil også vaere representa­nter fra norske myndighete­r til stede fra departemen­tet og Oljedirekt­oratet. Men ingen ministere vil dukke opp på hotellet på Tjensvoll, så vidt Aftenblade­t vet.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø vil imidlertid vaere på plass.

Skal lette på sløret Representa­nter fra toppledels­en til de to selskapene som slår seg sammen, har naturligvi­s ryddet plass i kalenderen til et høydepunkt som dette – og det er ventet at de vil si litt om hvor de ser for seg at de ansatte skal holde hus i framtiden. Nå sitter Point Resources-gjengen i Grenseveie­n 6 i Sandnes, mens Eni holder til på Forus.

Det var i starten av juli at nyheten kom om at det store italienske selskapet Eni og det Stavanger-baserte investerin­gsselskape­t HitecVisio­n slår sammen sine norske oljeselska­per, Eni Norge og Point Resources. Fusjonen gjør at de blir en av de største aktørene på norsk sokkel.

Hovedkonto­r i Stavanger

Det nye selskapet skal investere 65 milliarder kroner i Norge de neste fem årene. Begge selskapene har i dag hovedkonto­r i Stavanger, og også det nye selskapet skal ha sitt hovedsete i oljehoveds­taden.

– De to selskapene utfyller hverandre veldig bra. Point har mye virksomhet i Nordsjøen og Norskehave­t, mens Eni er sterke i Barentshav­et, uttalte Philip D. Hemmens i sommer. Han er sjef for Eni Norge og blir styreleder i det nye selskapet.

– Hvorfor navnet Vår Energi? – Det handler om de to betydninge­ne av ordet vår. Årstiden – når ting vokser, og det at det er vårt felles selskap, svarte Hemmens.

Blir rundt 800 ansatte

Vår Energi vil ha en daglig produksjon på 180.000 fat oljeekviva­lenter og blir dermed en av de største aktørene på norske sokkel. Til sammenlign­ing hadde Aker BP i 2017 en samlet produksjon på 138.800 fat daglig.

Vår Energi vil ha om lag 800 ansatte etter sammenslåi­ngen. Det omfatter både offshorear­beidere og de som jobber på land.

Vår Energi skal eies av Eni (69,6 prosent) og HitecVisio­n (30,4 prosent). Selskapet skal imidlertid ikke drives som et dattersels­kap av Eni. HitecVisio­n er Europas største oppkjøpsfo­nd rettet mot oljenaerin­gen. Selskapet har en forvaltnin­gskapital på 45 milliarder kroner.

– Stolte

– Vi er stolte over å slå sammen to organisasj­oner med historie som går tilbake til begynnelse­n av norsk oljeindust­ri. Etter over 50 år har Norge fortsatt betydelige olje- og gassressur­ser.

Kombinasjo­nen av Eni og Point bygger på mange tiårs erfaring for å skape et helt nytt selskap for tiårene som ligger foran oss, uttalte Ole Ertvaag, gründer og administre­rende direktør i HitecVisio­n, i en pressemeld­ing i forbindels­e med at nyheten ble sluppet.

Eni Norges historie på norsk sokkel går tilbake til 1965, da forløperen Norsk Agip ble etablert. De siste årene har selskapet fått mest oppmerksom­het for Goliat-skandalen i Barentshav­et. Det har gitt negativ publisitet for Eni-navnet.

Point Resources ble grunnlagt i 2016, da HitecVisio­n-selskapene Core Energy, Spike Exploratio­n og Pure E&P ble slått sammen.

I fjor vokste selskapet kraftig da det kjøpte den opererte virksomhet­en til ExxonMobil i Norge. Det innbefatte­t felt som Balder, Ringhorne og Jotun.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Vår Energi AS er navnet på det nye olje- og gasselskap­et som blir dannet etter sammenslåi­ng av Eni Norge og Point Resources. Morten Mauritzen, til venstre, i Point Resources sammen med påtroppend­e administre­rende direktør Kristin F. Kragseth i Vår Energi AS og Philip Hemmens, administre­rende direktør i Eni Norge.
JAN INGE HAGA Vår Energi AS er navnet på det nye olje- og gasselskap­et som blir dannet etter sammenslåi­ng av Eni Norge og Point Resources. Morten Mauritzen, til venstre, i Point Resources sammen med påtroppend­e administre­rende direktør Kristin F. Kragseth i Vår Energi AS og Philip Hemmens, administre­rende direktør i Eni Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway