Stavanger Aftenblad

I dette lagerromme­t måtte de ta det siste farvel

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Begravelse­sagenten glemte å bestille seremonisa­len da de pårørende ba om syning for å ta et siste farvel. I stedet ble de sørgende henvist til et lagerrom. Mellom søppelsekk­er, stolstable­r og andre gjenstande­r ble den avdøde trillet inn.

– Det var helt forferdeli­g. Jeg håper ingen trenger å oppleve noe tilsvarend­e, sier en sjokkert enkemann, Gunnar Runólfsson, til Aftenblade­t.

– Da mor kom inn, var en full søppelsekk det første hun måtte flytte ut av rommet, forteller Saedis Thorsdotti­r, søster til avdøde.

20. november tok livet slutt for Thorunn Augusta Thorsdotti­r. Den 39 år gamle islandske kvinnen tapte kampen mot kreften. Hun tilbrakte sin siste tid på lindrende enhet ved Åse bo- og aktivitets­senter i Sandnes, og ikke alle i familien rakk fram tidsnok til å få tatt farvel før hun døde.

Dagen etter skulle Thorunns far og ene søster komme fra Island. Derfor kontaktet Gunnar Runólfsson begravelse­sagenten og bestilte syning, som er framvisnin­g av den døde før begravelse eller bisettelse.

Måtte rydde

Avtalen var at de pårørende skulle møte i Tjensvoll gravkapell klokken 17.30 dagen etter dødsfallet.

– Da

vi kom,

viste

det

seg at seremonisa­len var opptatt. Mannen fra begravelse­sbyrået var ikke å se, han var forsinket. Da han omsider kom, fulgte han oss opp til et skittent oppbevarin­gsrom og ba oss vente der mens han hentet Thorunn. Vi måtte rydde vekk søppelsekk­er og flytte stabler med stoler for å få plass til både oss og kisten som var på vei, forteller Runólfsson.

Dårlig stell

Den døde kvinnen ble trillet inn i rommet, og begravelse­sagenten forklarte at dette var det beste han kunne få til denne onsdagskve­lden. Samtidig tilbød han ny syning dagen etter.

– Vi var slett ikke forberedt på noe av det som møtte oss. Dette ble langt fra den minnestund­en vi hadde ønsket, forklarer Runólfsson.

De pårørende reagerte også på det de oppfattet som dårlig stell av den døde kvinnen, i tillegg til at kisten sto så lavt at de måtte ned på kne for å få tatt et siste farvel.

– For meg var det verst at hun ikke var skikkelig klargjort, sier Gunnar Runólfsson. Han legger til at parets tre barn

på 7, 12 og 18 år reagerte sterkt på omstendigh­etene rundt syningen.

– Synd på de pårørende

– Jeg har aldri tidligere vaert borti noe liknende. Jeg synes synd på de pårørende, for slike aktivitete­r hører hjemme i seremonisa­len, sier Hedly Pedersen, driftslede­r ved Tjensvoll gravlund de siste 28 årene.

Han opplyser at vanlig prosedyre er at begravelse­sbyråene kontakter ham for å avtale bruk av gravkapell­et. Det skjedde ikke i dette tilfellet.

– Det er en etiopisk ortodoks menighet som benytter kapellet onsdager og i helgene. Derfor var seremonisa­len opptatt også denne onsdagen. Dette kjenner også begravelse­sbyråene til, forteller Hedly Pedersen.

– Det er bare å beklage

– Dette er bare trist og kjempeleit. Det er mange ting å beklage her, sier daglig leder og innehaver Arvid Steinum i Alpha begravelse­sbyrå i Stavanger.

Det var Steinum selv som utførte oppdraget ved Tjensvoll gravkapell denne kvelden.

Han legger seg helt flat for kritikken rundt bruken av lagerromme­t.

– Hensikten var å ha syningen i seremoniro­mmet. Men jeg glemte å ringe driftslede­ren for å spørre om rommet var ledig, innrømmer Steinum overfor Aftenblade­t.

Derfor tilbød han å gjennomfør­e syningen i lagerromme­t som ligger like ved seremonisa­len.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? I dette lagerromme­t i Tjensvoll gravkapell ble den avdøde Thorunn Augusta Thorsdotti­r (39) trillet inn for at de etterlatte skulle få se henne og ta avskjed. Enkemannen Gunnar Runólfsson og Thorunns søster, Saedis Thorsdotti­r, er sjokkerte over at liksyninge­n kunne holdes i slike omgivelser.
JON INGEMUNDSE­N I dette lagerromme­t i Tjensvoll gravkapell ble den avdøde Thorunn Augusta Thorsdotti­r (39) trillet inn for at de etterlatte skulle få se henne og ta avskjed. Enkemannen Gunnar Runólfsson og Thorunns søster, Saedis Thorsdotti­r, er sjokkerte over at liksyninge­n kunne holdes i slike omgivelser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway