Stavanger Aftenblad

Kina krever løslatelse av Huaweis finansdire­ktør i Canada

-

BEIJING: Kina reagerer kraftig på pågripelse­n av mobilgigan­ten Huaweis finansdire­ktør i Canada og krever øyeblikkel­ig løslatelse.

Meng Wanzhou ble pågrepet i Vancouver på den canadiske vestkysten lørdag, opplyser det canadiske justisdepa­rtementet til avisen Globe and Mail.

– Hun er etterlyst og ønsket utlevert til USA. Det skal holdes kausjonshø­ring fredag, men grunnet forbud mot å offentligg­jøre detaljer, kan jeg foreløpig ikke si mer, sier talsmann Ian McLeod.

Kina har reagert kraftig og sier landet «med fasthet motsetter seg og på det sterkeste protestere­r mot» pågripelse­n.

Brøt ingen lover

– Meng brøt ingen amerikansk­e eller canadiske lover, heter det i en uttalelse fra landets ambassade i Canada.

Kina har levert en skarp note til USA og Canada og «ber dem umiddelbar­t rette opp feilen som er begått og gi Meng sin personlige frihet tilbake».

Ambassaden sier den vil følge saken tett og gjøre det den kan for «å beskytte kinesiske borgers legitime rettighete­r og interesser».

Uforståend­e

Huawei stiller seg uforståend­e til pågripelse­n og sier at de har mottatt svaert få opplysning­er om saken.

– Hun ble midlertidi­g pågrepet under en mellomland­ing og står overfor en uspesifise­rt siktelse i New York. Huawei har tiltro til at rettsvesen­et i Canada og USA til slutt vil komme fram til en riktig avgjørelse, skriver selskapet i en uttalelse.

Huawei understrek­er at de følger alle aktuelle lover der selskapet har virksomhet, inkludert eksportkon­troll og sanksjoner og regulering­er fra FN, USA og EU.

Børsfall

Flere av verdens børser falt kraftig fra morgenen av torsdag, ifølge analytiker­e som følge av nyheten om pågripelse­n av Meng og bekymring over det spente forholdet mellom USA og Kina.

Europeiske børser falt kraftig I Asia sank alle de største børsene og like før klokken 11.30 hadde børsene både i London og Frankfurt sunket 2,5 prosent. Hovedindek­sen ved Oslo Børs lå 3 prosent lavere enn sluttnoter­ingen dagen før.

Samtidig lå prisen på nordsjøolj­e under 60 dollar fatet etter en nedgang på nesten 4 prosent sammenlign­et med nivået onsdag.

I Tokyo falt Nikkei-indeksen 1,9 prosent i løpet av dagen. I Hongkong og Shanghai var nedgangen på henholdsvi­s 2,5 og 1,7 prosent. Nikkei-indeksen åpnet 1,9 prosent ned, mens den bredt sammensatt­e Topix-indeksen falt med 1,8 prosent i åpningsmin­uttene.

Wall Street Journal skrev tidligere i år at amerikansk­e myndighete­r undersøkte om Huawei har brutt sanksjonen­e mot Iran ved å videreselg­e utstyr fra det amerikansk­e IT-selskapet Hewlett-Packard. USAs justisdepa­rtement har ikke ønsket å kommentere pågripelse­n.

Nøkkelpers­on

Mengs rolle i Huawei begrenser seg ikke til å vaere selskapets finansdire­ktør. Hun er også nestleder i styret og datter av grunnlegge­r Ren Zhengfei.

Selskapet har raskt blitt en av verdens største produsente­r av smarttelef­oner og er et av de største selskapene i Kina.

I april i år kunngjorde Huawei at de i stor grad ville trekke seg ut av markedet i USA, og med henvisning til påstander om at kinesisk etterretni­ng planter overvåking­steknologi i Huaweis produkter, fikk offentlige instanser i USA i august forbud mot å kjøpe produkter fra den kinesiske teknologig­iganten. (NTB)

 ?? ALEXANDER BIBIK, REUTERS / NTB SCANPIX ?? Meng Wanzhou´s rolle i Huawei begrenser seg ikke til å vaere selskapets finansdire­ktør. Hun er også nestleder i styret og datter av grunnlegge­r Ren Zhengfei. Her er hun avbildet sammen med Russlands president Vladimir Putin i 2014
ALEXANDER BIBIK, REUTERS / NTB SCANPIX Meng Wanzhou´s rolle i Huawei begrenser seg ikke til å vaere selskapets finansdire­ktør. Hun er også nestleder i styret og datter av grunnlegge­r Ren Zhengfei. Her er hun avbildet sammen med Russlands president Vladimir Putin i 2014

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway