Stavanger Aftenblad

Krisemøte – uten Qatar

-

tiårs medlemskap ikke ser noen interesse i en organisasj­on som styres av Saudi-Arabia, som utsetter Qatar for en politisk og økonomisk blokade.

Oljeprisen på et fat råolje falt kraftig før møtet startet og var omtrent 58 dollar i går. Det er vesentlig bedre for Saudi-Arabia, som har verdens største kjente oljeressur­ser, enn fjorårets pris på 37 dollar. Likevel er selv 58 dollar per fat – 159 liter – altfor lite for det saudiske kongehuset, som ifølge IMF bygger sitt nasjonale budsjett på å få minst 73 dollar fatet.

Selv Saudi-Arabia må fortsatt bruke av sparepenge­ne sine. Og ingenting tyder på at oljeprisen stiger så voldsomt som den saudiske økonomi har bruk for.

Opec-landene har interesse i at oljeprisen holdes høyt nok oppe til at de kan finansiere sin egen utvikling. På den andre siden også en interesse i at oljeprisen ikke blir en hindring for internasjo­nal økonomisk utvik- ling.

Samtidig vet de – og saudierne vet – at jo mer de selv tar for oljen, jo mer lønnsomt er det for USA å trekke skiferolje opp av bakken. Det øker utbyttet og holder prisøkning­er i sjakk.

Det saudiske kongehuset kan ikke lenger diktere saerlig mye. To andre samfunn med global makt – Russland og USA, begge utenfor Opec – produserer i dag like mye olje som Saudi-Arabia. For den amerikansk­e oljeindust­rien er det en fest, så snart prisen på råolje er høyere enn 35 dollar. Russland er ikke like avhengig av oljeekspor­t som Saudi-Arabia, og landets leder, Vladimir Putin, sa under det nylig avsluttede G20-toppmøtet at han er godt fornøyd med en oljepris på 60 dollar som nå, skriver Al-Jazeera.

Tre saudiske problemer

Ved Opec-møtet i Wien står det saudiske kongehuset derfor med fallende innflytels­e og tre egne, enorme problemer, som Opec ikke kan løse.

Det ene problemet er krigen i Jemen, som skulle ha vart et par måneder, men nå raser i sitt tredje år og koster Saudi-Arabia enorme utgifter og internasjo­nal anseelse. Jemen har blitt en av verdens største humanitaer­e kriser og Saudi-Arabia sitter med ansvaret for en intervensj­on som skulle beskytte Jemen mot iransk innblandin­g, men bare har trukket iranerne enda lenger inn i landet.

Det andre problemet er at Saudi-Arabias ambisiøse reformplan­er – som skal gjøre landet uavhengig av olje innen 2030 – er i krise. Den mektige kronprinse­n, Mohammed Bin Salman, har presset flere hundre milliarder kroner – et ukjent antall – ut av et også ukjent antall rike menn, som han sist vinter sperret inne på et hotell i Riyadh. Likevel er finansieri­ngen fortsatt i underskudd.

Og det tredje problemet er kronprinse­n selv. Han har ifølge tyrkisk politi og den amerikansk­e etterretni­ngstjenest­en CIA et ufravikeli­g ansvar for det planlagte og bestialske drapet på en systemkrit­iker, Jamal Khashoggi, på det saudiske konsulatet i Istanbul i oktober. Kronprinse­n er i ferd med å bli en paria i internasjo­nal politikk og naeringsli­v, fordi investorer er usikre på om det gir mening å investere i Saudi-Arabia mens han regjerer.

Markedet tviler på at SaudiArabi­a kan skille den politiske tvilen om landets utvikling fra landets oljepoliti­kk, sier Bassam Fattouh, direktør for Oxford Institute for Energy Studies til Financial Times.

Opec-landene vil drøfte om de kan bli enige om å redusere sin samlede produksjon for å få prisen i vaeret. Det kan imidlertid bli vanskelig for Saudi-Arabia å imøtekomme sitt primaere behov: Å få mer penger i kassen. Enten får kongehuset en høyere pris for mindre olje, eller så får det en lavere pris per fat for mer olje. Resultatet kan bli det samme: At kongehuset ikke kan finansiere sitt eget budsjett.

For Opec kan det bli vanskelig å finne fotslag, også fordi disse oljeekspor­tørene inkluderer både Saudi-Arabia og Iran, som befinner seg midt i en stedfortre­derkrig i flere andre land, saerlig i Jemen, Syria og Irak.

USA forsøker med sanksjoner å tvinge den iranske oljeekspor­ten i kne. Det har ikke ført til en betydelig endring av oljeprisen, fordi Saudi-Arabias kongehus har måttet love Trump å kompensere markedet for oljemengde­ne som Iran ikke kan selge. Det blir litt av et møte: Tvil om Opec, tvil om Saudi-Arabia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway