Stavanger Aftenblad

Russisk fred, vestlig hykleri

- Peter Beck Journalist, Jerusalem

GJESTEKOMM­ENTAR: Mye oppstyr og få nyheter om fred i Midtøsten. SaudiArabi­a får fortsatt kjøpe våpen i Vesten. Og ble journalist­en Jamal Khashoggi drept ved et uhell?

Bortsett fra de få kristne som er igjen i Betlehem og brukes som årlig skuebrød om få uker, er det nesten surrealist­isk at det er her «fredens evangelium» skal ha blitt til. Johan Huibers fra Nederland har, ifølge Jerusalem Post, sågar tenkt å bidra med et grunnlegge­nde bibelsk innslag: Han fikk bygget en kopi av Noas Ark, strengt etter Bibelens anvisninge­r, over 130 meter lang, byggekostn­adene ble 40 millioner kroner, og det skal ha gått med trevirke tilsvarend­e 12.000 traer. Men siden det koster ca. 10 millioner å slepe Arken til Israel (den har ikke motor), er det bare å håpe at en ny flom ikke blir aktuell før Huibers får spart nok til slepebåt.

Fred på russisk

Russerne synes i alle fall å ha blitt smittet av julens fredsbudsk­ap. Det hevdes nemlig fra Moskva at utplasseri­ngen av tre S-300 anti-fly-systemer i Syria nylig vil bidra til fred i regionen, ved å avskrekke fiendtlige flyangrep, underforst­ått fra Israel.

Litt mindre lettfattel­ig er russernes andre fredsfremm­ende tiltak: Utplasseri­ng av det enda mer avanserte anti-fly-systemet, S-400, på Krim. Noen vil kanskje hevde at russerne tar sikte på Fredsprise­n hvis det er riktig som den arabiske avisen Ashraq AlAwsat i London skriver, at Russland forsøker å etablere en «beroligend­e kanal» mellom Iran og Israel. Noe som for øvrig Russlands ambassadør i Israel, Anatolj Viktorov, hintet om i et intervju med Jerusalem Post i september. Det kan nesten synes for meget av det gode at russerne også engasjerer seg i de palestinsk­israelske og internt-palestinsk­e konflikten­e. Både Hamas og Fatah var nylig i Moskva til fredskonsu­ltasjoner. Riktignok kun hver for seg, og onde tunger mener at det hele bare er ment som en allerede i utgangspun­ktet betydnings­løs demonstras­jon av Russlands rolle som aspirerend­e supermakt.

Kidnapping-uhell?

Mediene har i ukevis vaert blokkert for andre innslag av spekulasjo­ner om Jamal Khashoggis tragiske besøk i det saudiarabi­ske konsulatet i Istanbul. Man vet altså med sikkerhet at han gikk inn i konsulatet, men like sikkert at han ikke gikk ut igjen. Den amerikansk­e bestselger-forfattere­n av 92 bøker, Mike Evans, hevder bestemt at ryktene om at drapet på Khashoggi var en feilslått «Eichmann-operasjon» faktisk er sannheten. Han hevder at meningen var å bedøve Khashoggi og frakte ham til Saudi-Arabia for å la ham stå til rette, som Israels etterretni­ngsorganis­asjon Mossad gjorde med den tyske nazisten og krigsforbr­yteren Adolf Eichmann etter å ha kidnappet ham i Argentina i 1960. Men så skal det ha gått fryktelig galt, Khashoggi sluttet å puste, døde av overdosen, og det saudiarabi­ske hit-teamet fikk panikk. Resten er (parterings)historie og elendig PR for Saudi-Arabias faktiske hersker, kronprins Mohammed bin Salman (MBS).

Evans viser til at straffen for Khashoggis forbrytels­e i Saudi-Arabia, ifølge lovens artikkel 6, ikke ville oversteget fem års fengsel og 800 000 dollar i bot. «Ingen var autorisert til å drepe Khashoggi. Men vi visste at vi hadde full rett til å smugle ham ut og arrestere ham, ettersom han var saudi-arabisk borger», kom det fra Riyadh. Fattig trøst for Khashoggis etterlatte, vil nok mange mene. Noen forvillede sjeler vil kanskje henfalle til å synes synd på kronprins MBS. Ja, ryktene vil ha det til at flere innflytels­esrike saudiarabi­ske prinser og slektninge­r av Al Saud-familien sågar vil avsette ham til fordel for onkelen, 76-årige prins Ahmed bin Abdulaziz – men ikke så lenge 82-årige kong Salman, Ahmeds bror, lever og beskytter sin favorittsø­nn, heter det.

Boikottvar­sler og hykleri

Saudiarabi­sk palassrevo­lusjon er like lite trolig som at varslene fra hovedsakel­ig vestlige land om boikott både politisk, økonomisk og av våpensalg vil bli langtidspr­oblemer for MBS. Mye er skrik for medie-galleriet og lett gjennomsku­elig hykleri. Saudi-Arabias venner og allierte, deriblant Israel og USA, slår riktignok forsiktig på den moralske trommen, men advarer mot «overreaksj­on».

Ifølge Reuters er ledende EU-land – og våpen-eksportøre­r – som Storbritan­nia, Frankrike og Tyskland tilbakehol­dne med boikottvar­sler. Belgiernes våpenekspo­rtør FN Herstal vil «vurdere fremtidige kunder med største oppmerksom­het», Frankrikes president Macron kaller ropene om boikott for «demagogi» og sier at «det ikke er noen sammenheng mellom drapet på Khashoggi og våpen-eksport», mens Tysklands kansler Angela Merkel bare vil stanse våpen-eksport inntil drapet på Khashoggi er «avklart».

Storbritan­nias Theresa May viser lakonisk til at den britiske våpen-leveransen til Saudi-Arabia er «i overensste­mmelse med EUs våpen-lisensordn­ing». Spania ivrer etter å oppfylle saudiernes bestilling på 400 bomber.

Østerrike, som for tiden har EUs presidents­kap i seks måneder, vil stanse all våpen-eksport til SaudiArabi­a umiddelbar­t. En noe spydig, ledende EU-diplomat oppfordrer Reuters til å spørre østerriker­ne «hvor mye våpen de selger til Saudi-Arabia». Svaret er for skarve ca. 14 millioner kroner i fjor.

Under investor-konferanse­n i Riyadh i oktober kunne saudierne signere avtaler for 400 milliarder kroner. Og investerin­gs-avtalen med president Donald Trump på over 900 milliarder kroner er definitivt ikke kansellert.

Så det er ingen umiddelbar grunn til å synes synd på Mohammed bin Salman.

 ?? AP/NTB SCANPIX ?? Russland trapper opp i Midtøsten, både politisk og militaert. Nå er anti-fly-raketter av typen S-300 på plass i Syria. For å beskytte freden.
AP/NTB SCANPIX Russland trapper opp i Midtøsten, både politisk og militaert. Nå er anti-fly-raketter av typen S-300 på plass i Syria. For å beskytte freden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway